Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 15.08.2011.
19:27
Beta A

Pronađene glave srpskih boraca koje su ubili Turci

U porti crkve Svetog Nikole u Kuršumliji arheolozi su danas otkrili 35 lobanja u jednoj grobnici, a naučnici navode da je reč o glavama srpskih vojnika koji su poginuli u borbi sa Turcima.

Naređane glave srpskih vojnika ubijenih pre 133 godine

Ti vojnici poginuli su 25. decembra 1877. godine, u borbi za oslobođenje Kuršumlije od Turaka. Turci su Srbima odsekli glave i nabili ih na kočeve koje su postavili po gradu. Glave su skinuli preživeli srpski vojnici i zakopali ih u do sada nepoznatu grobnicu.

Grobnicu sa glavama nastrdalih srpskih boraca arheolozi pronašli slučajno. Pre desetak dana tim arheologa je počeo radove kod prve Nemanjine zadužbine, crkve Svetog Nikole kako bi otkrili i obeležili obuhvatni bedem tog kulturno-istorijskog spomenika.

"Posle 30 godina konačno smo krenuli da istražujemo ovu lokaciju i sasvim slučajno smo naišli na grobnicu sa lobanjama. Ove lobanje su gotovo neoštećene, položene su u grobnicu veoma pažljivo i precizno, sve imaju zube i nijedna vilica nije odvojena od lobanje, iako je prošlo 133 godina od kada leže u zemlji", kazala je za agenciju Beta arheolog Julka Kuzmanović-Cvetković.

Arheolozi su sigurni da je reč o glavama srpskih vojnika, jer postoji dnevnik o tom događaju koji je vodio oficir Dimitrije Petrović. On je opisao kako su preživeli srpski vojnici sa kočeva skinuli 35 glava srpskih vojnika.

Glave sahranili preživeli borci za Kuršumliju

Tadašnje "Novine Srpske" objavile su izveštaj novinara o događajima po oslobađanju Kuršumlije 1878. godine. U tekstu koji je objavljen 10. januara 1878. godine, navodi se da "Kuršumlija beše iskićena glavama srpskih vojnika, koji u bojevima mrtvi ili ranjeni na bojištu ostadoše, sve te glave behu poskidane sa tela pa nataknute na kolje".

"Među ovim glavama poznadosmo glavu poručnika Milana Petrovića i glavu potporučnika Vladimira Mašića, pored glava još 24 vojnika srpska", navodi se u novinskom tekstu starom 133 godine.

Arheološka istraživanja u porti crkve Svetog Nikole će trajati još mesec dana. Pored toga što arheolozi očekuju da pronađu ceo obuhvatni zid tog srpskog srednjovekovnog manastira, očekuju da pronađu i grobnicu gde su odvojeno sahranjena tela srpskih vojnika.

Ponedeljak 15.08.2011. 21:29
Ima li nam bre kraja sa tim iskopavanjima koje kakvih koscurina.Poludeli svi nacisto.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online