Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 15.08.2011.
17:47 >> 18:42h
Beta A

Stefanović: Samo pečat bez grba Kosova

Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je danas da pečati kosovske strane ne smeju imati atribute državnosti i da moraju biti statusno neutralni.

Borislav Stefanović: Branićemo interese Srba sa Kosova

Stefanović nije želeo da komentariše pisanje beogradskih medija o navodnom predlogu Beograda da se na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom uvedu dvojni pečati i naveo da će predlog Vlade Srbije o tome biti poznat početkom narednog meseca.

"Videćemo početkom septembra kakvo rešenje ćemo naći. U svakom slučaju, ono ne sme da podrazumeva da pečat ima atribute kosovske državnosti i prateća dokumentacija treba da bude statusno neutralna. Sve ostale modifikacije tog pristupa su moguće i ostaje da uđemo u pregovore i rešimo tu stvar", rekao je Stefanović.

Upitan o sprovođenju sporazuma Vlade Srbije i Kfora o severu Kosmeta, Stefanović je rekao da dogovor trenutno "daje rezultate".

"Za sada je u redu. Naravno, uvek ima nekih problema u samoj primeni, ali ta stvar za sada daje rezultate tako da možemo da se uključimo u dijalog", rekao je on. 

Šef pregovaračkog tima Beograda kazao je da se Srbi sa severa Kosova i Metohije opravdano boje pritisaka kosovskih organa i nasilnog širenja uticaja Prištine.

"Njihov strah je opravdan jer će Priština nastaviti da to pokušava, a na nama je da obezbedimo i međunarodne okvire i naše prisustvo kako bismo to onemogućili", rekao je Stefanović.

On je poručio Srbima sa Kosmeta da će predstojeći period doneti odgovore na mnoga pitanja i da će država zastupati njihove interese. "Predstoje nam dani u kojima će se rešavati mnogi ključni problemi, Srbi znaju da će država učiniti sve da im pomogne i pod to spadaju sva sredstava koja su u skladu sa Ustavom, zakonom i koja podrazumeva korišćenje mirnih sredstava", rekao je Stefanović.

Srbi sa severa Kosova i Metohije nedavno su zatražili od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-Muna da ih zaštiti od novih eventualnih provokacija Prištine, kao i da se UNMIK policija vrati na Kosmet u što većem broju.

"Samo pečati kosovske carine"

Ministarka za trgovinu i industriju Vlade u Prištini Mimoza Kusari-Ljilja rekla je da će se na prelazima sa Srbijom koristiti "jedino pečati sa oznakama kosovske carine".

"Jedini pečati koji će se koristiti na graničnim prelazima su oni sa oznakom Carine Kosovo", izjavila je Mimoza Kusari- Ljilja za KiM Radio iz Čaglavice, reagujući na pisanje beogradskih medija o navodnom predlogu Srbije o uvođenju dvojnih pečata.

Mimoza Kusari-Ljilja

Kusari-Ljilja je kazala da takav predlog nije prihvatljiv za prištinsku stranu.

Ona je ocenila da je bilo u planu da se o carinskim pečatima razgovara na samom startu pregovaračkog procesa u martu, ali da je beogradski tim "zakomplikovao situaciju i doveo do današnjeg stanja na terenu".

"Pečati su bili najlakši za diskusiju, međutim, beogradska strana je iskomplikovala situaciju. Sada je svaki predlog neprihvatljiv za kosovsku stranu. Pečati carine Kosova su jedini pečati koji će biti na graničnim prelazima Kosova", kazala je Kusari-Ljilja.

O pečatima je trebalo da se razgovara 20. jula u Briselu, ali je ta runda otkazana. Nakon toga, Priština je uvela zabranu uvoza robe iz Srbije i poslala specijalce da zauzmu prelaze sa Srbijom na severu Kosova. Prelaze Jarinje i Brnjak sada kontroliše Kfor.

"Stefanović nema strategiju"

 

Direktor Nove Srbije (NS) Borislav Borović ocenio je danas da šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović nema jasnu strategiju za Kosovo i Metohiju i rešenja koji će pregovori doneti.


"Ko je Stefanoviću dao mandat da formalizujući svoje odluke kroz razgovore sa Prištinom poništava sve potpisane međunarodne sporazume o statusu južne srpske pokrajine bez ikakve platforme Skupštine Srbije ili zvanične odluke Vlade Srbije?", upitao je Borović u pisanoj izjavi.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.08.2011. 18:06
кад би бар отворено рекли да раде за шиптаре, могао би и поднијети то њихово нечовјештво.
Ponedeljak 15.08.2011. 18:07
Pecat carine je pecat carine. A da li ce on da ima ovo ili ono je nebitno. Stefanovicu, bitan je smisao tog pecata. Njega koristi samo drzava, a ne pokrajina ili neka teritorija. Znaci, dobijanjem pecata oni su od nas dobiuli priznanje da kao drzava mogu da carine.
Ponedeljak 15.08.2011. 18:23
Stefanovicu,udario bih ja tebi pecat na celo,kao izdajnik koji pregovara na pijacu koliko kosta Srpska teritorija!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online