Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 15.08.2011.
14:28
Mondo A

Ko bi da popisuje, nek' se prijavi

Građani koji su zainteresovani da kao popisivači učestvuju u predstojećem popisu stanovništva, mogu da se prijave u opštini ili gradu u kome stanuju, od 15. avgusta do 19. avgusta.

Foto: Arhiva
 

U pozivu koji je objavio Republički zavod za statistiku, navodi se da kandidati moraju da budu državljani Srbije, da su stari najmanje 18 godina i da poseduju najmanje srednje obrazovanje i čitak rukopis. Uslov je i da dobro poznaju teren, odnosno naselje za koje se prijavljuju, a zainteresovani kandidati dužni su da se lično prijave u prostorijama popisne komisije, na taj način što će popuniti Prijavu za učešće u popisu.

Adrese na kojima se zainteresovani kandidati mogu prijaviti i radno vreme popisnih komisija, biće blagovremeno objavljeni na sajtu RZS-a. Za ovaj posao predviđena je prosečna zarada od 22.000 dinara, mada će "cifra" zavisiti i od gustine i broja stanovnika zaduženog kruga za popis.

Zavod je ranije najavio da će tokom popisa stanovništva od 1. do 15. oktobra, angažovati više od 50.000 popisivača, instruktora, kontrolora i supervizora.

Na konkurs za instruktore, koji je završen, prijavilo se 29.654 građana.

Popis sadržajniji i obuhvatniji od prethodnih

Prvi popis stanovništva na tlu tadašnje Srbije sproveden je daleke 1834. godine i od tada je do 2002. godine, kada je obavljen i poslednji, sprovedeno više popisa, pogotovu u 19. veku.
Tako je od Drugog svetskog rata, do 2002. sprovedeno sedam popisa, a naredni koji će biti obavljen ove godine biće osmi po redu od tada.

Popis stanovništva, koji je planiran od 1. do 15. oktobra, za razliku od prethodnih biće obuhvatniji i sadržajniji, jer će biti zastupljena i neka pitanja koja nisu postojala ranije, izjavila je ranije za beogradske agencije načelnik odeljenja za popis stanovništva u Republičkom zavodu Snežana Lakčević.

Lakčević je kazala da će u okviru popisa 2011. godine prvi put biti prikupljani podaci o tome da li građani imaju problema u obavljanju svakodnevnih aktivnosti kod kuće, u školi ili na poslu usled nekog zdravstvenog problema i slično.

Osim toga, kazala je ona, biće sakupljane informacije o izvoru sredstava za život, a potom će biti prikupljani podaci o osobama koje žive u vanbračnoj zajednici, zatim i za one koji su nekada živeli u inostranstvu.

Popis će, prema njenim rečima, obuhvatiti i uobičajena pitanja poput onih da li domaćinstva poseduju računar i slično, kako bi se prikupile informacije radi kreiranja radnih politika.

Lakčević je rekla da je cilj sakupljanja informacija, osim provere koliko nas ima, da li smo stariji, obrazovanji, ekonomski snažniji i slično, i da se vidi gde se Srbija nalazi u odnosu na svet i okruženje i gde se nalazi u odnosu na poslednji popis iz 2002. godine. Ona je podsetila da popis prvobitno bio predviđen od 1. do 15. aprila, ali da je u skladu sa izmenama zakona o popisu stanovništva i usled nedostataka finansijskih sredstava odložen za šest meseci.

Lakčević je kazala da će biti formirane i 164 popisne komisije sa oko 1.000 članova, a oni će raditi na informisanju građana i brinuti se o adekvatnom prikupljanja podataka.

Preliminarni rezultati biće objavljeni 30 dana nakon završetka terenskog rada, posle čega će se obrađivati rezultati koji će konačno biti objavljeni u septembru 2012. godine. Lakčević je podsetila da popis ne podrazumeva sagledavanje imovinskog stanja već samo obuhvata popis stanova, odnosno domaćinstva gde se građani zateknu u trenutku popisa.

"Podaci su tajni i služe isključivo u statističke svrhe, a građani će samo morati da kažu podatke za onaj stan ili zemljište na kome trenutno žive", kazala je ona.

Lakčević je navela i da će ovogodišnji popis poslužiti i za identifikovanje domaćinstava koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, kako bi se prikupili osnovni podaci za veliki popis poljoprivrede koji je planiran 2012. godine.

Ponedeljak 15.08.2011. 17:34
Tako je, moze da se prijavi, ali nece proci od njih i njihovih. I onih sto imaju zavicaj. Eto, to je pravedna Srbija.
Ponedeljak 15.08.2011. 17:59
Moze da se prijavi, ali nece proci. Bice kao kod izbora sudija. Na svim nivoima se radi isto.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online