Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 15.08.2011.
09:07
Alo A

Ministar ukinuo pravo na lečenje?

Novim zdravstvenim zakonom osiguranici su primorani da izaberu ličnog lekara isključivo u državnoj zdravstvenoj službi i ako to ne učine u roku od šest meseci, biće im uskraćeno pravo na punu zdravstvenu zaštitu, koju su inače državi već platili.

Ministar zdravlja: Zoran Stanković
 

Sagovornici lista "Alo!“ ističu da je ovim povređeno osnovno ljudsko pravo na lečenje, kao i pravo pacijenata na slobodan izbor, dok ministar zdravlja Zoran Stanković smatra da će uslovljavanjem disciplinovati neodgovorne osiguranike.

Prekršena povelja o pravima pacijenata

Zorica Marković iz Udruženja pacijenata „Klub zdravlje“ ističe da se ovakvim propisima krši Evropska povelje o pravima pacijenta koja garantuje pravo na slobodan izbor.
- Mi nemamo slobodu izbora lekara jer možemo da se opredelimo isključivo za državne lekare, a ne i privatne. Prema tome, ni Evropska povelja o pravima pacijenata nije primenjena - ističe Markovićeva. Ona, međutim, smatra da je najnovijim izmenama zdravstvenog zakona načinjen korak ka bržem registrovanju svih osiguranika i sređivanju baze podataka, dok bi sledeći korak trebalo da budu izmene zakona radi uvođenja privatnih lekara u sistem zdravstvenog osiguranja.

- Ako je neko neodgovoran prema svom zdravlju, onda mora da shvati da će dobiti zdravstvene usluge samo u hitnim slučajevima dok se ne opredeli za izabranog lekara. Pacijenti jednostavno imaju tu obavezu. Ukoliko se desi da je izabran lekar na odmoru ili bolovanju, niko neće biti uskraćen za lečenje, ali pre toga mora da odabere drugog. U pitanju je samo administrativno-papirološki deo posla, kao i kod prvog biranja svog doktora - izjavio je ministar za "Alo!".


Podsetimo, izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju, koje je Stankovićevo ministarstvo iniciralo, nalažu da je osiguranik dužan da kod prve posete domu zdravlja, a najkasnije u roku od šest meseci od dana sticanja prava na osiguranje, izabere lekara. Ako to ne učini, ima pravo samo na pružanje hitne medicinske pomoći do momenta izbora "izabranog lekara".

Paja Momčilov, predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu, ističe da je time ugroženo ne samo pravo pacijenata na slobodan izbor, već i elementarno ljudsko pravo na život i lečenje!


- Kada vam neko kaže da imate pravo samo na hitnu pomoć, a već ste državi kroz doprinose uredno platili puno obavezno zdravstveno osiguranje, onda vam je suspendovano osnovno ljudsko pravo na lečenje. To je katastrofalno i nedopustivo - izjavio je Momčilov za "Alo!". On dodaje da je sporno i to što zakon ne dopušta istinski izbor jer u zemlji u kojoj su privatna i državna praksa navodno ravnopravne građanima nije omogućeno da za ličnog lekara biraju privatnog doktora.


- Ovim se pokazuje monopol državnog zdravstva. Možemo da biramo samo lekara u državnoj službi, koga je prethodno neko drugi izabrao da tu radi. Pravo na slobodan izbor dodatno je suženo i time što doktora možemo birati isključivo u jednom domu zdravlja, što u suštini znači da smo primorani da biramo između pet do šest lekara. To nije nikakav izbor - kaže Momčilov.


Zaštitnik građana Saša Janković naglašava da pomenuti zakon nije dobio na mišljenje te ga do sada nije ni analizirao, ali poziva građane, udruženja za zaštitu pacijenata i udruženja lekara da mu se obrate ukoliko smatraju da su im prava ugrožena.


- Sa velikom pažnjom pratim ostvarivanje prava građana u domenu zdravstvene zaštite. Svaku pritužbu koju dobijem pomno ću razmotriti i videti ima li osnova da reagujem na doneta zakonska rešenja, kao što sam i do sada radio - izjavio je Janković za "Alo!".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.08.2011. 10:51
Ko je pisao zakone i ko to formulira ljudska prava upste??? I u ciju korist sve to??? Ako je jedno od osnovnih ljudskih prava "Pravo na lečenje", a medicinski radnici istovremeno drzavni radnici, onda bi se oni u prvom redu morali ovog zakona pridrzavati!!! Ali ne, od gradjana se prvo trazi da placaju "Zdravstveno osiguranje", da bi se uopste tim medicinskim radnicima mogli obratiti za pomoc! A kad gradjnima zatreba zdravstvena pomoc, onda ce je "unekoliko" dobiti ako prvo nekoga "podmazu" tj, "podmite"! O specijalistima da ni ne pricamo!!! Taj zakon i ta vrsta ljudskih prava su ocito svuda na snazi, ali sa tim zakonom i tim pravima jedini gubitnik je upravo pacijent - obicni gradjanin!!!
Ponedeljak 15.08.2011. 16:22
On nije lekar.. on je patolog. Radi sa lesevima a ne sa zivim ljudima. On ne leci i ne spasava.. on konstatuje smrt. Inace, da je posten i castan (li u najboljem slucaju da ga ucenjuju necim) ne bi ni bio tu gde je. To je tako logicno da je nepotrebno objasnjavati...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online