Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 14.08.2011.
12:04
Đ. Barović - Vesti A

Ubice na slobodi, preživeli na ulici

Ni osam godina nakon stravičnog zločina nisu uhapšene ubice, a porodici Bogdana Bukumiraća, koji je teško ranjen, beogradske vlasti prete izbacivanjem iz stana

Uz prisustvo velikog broja meštana, ali i predstavnika Ministarstva za Kosovo, vladika raško-prizrenski Teodosije služio je juče pomen dvojici srpskih dečaka koji su pre osam godina ubijeni na kupalištu kod srpske englave Goraždevac na Kosovu.

Ni osam godina nakon stravičnog zločina ne znaju se imena ubica srpskih dečaka, a Euleks je nedavno obelodanio da je zbog nedostatka dokaza obustavio istragu.


Slično se dogodilo i u slučaju preostala tri, najveća zločina nad Srbima s Kosova od dolaska međunarodne misije - u Starom Grackom, Obiliću i kod Podujeva.

Rane nisu zacelile: Bogdan Bukumirić

Da podsetimo, nepoznate osobe 13. avgusta 2003. godine pucale su iz automatskog oružja na srpsku decu koja su se kupala na reci Bistrici koja protiče kod Goraždevca i tada su ubijeni Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (13), a teško ranjeni Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).


Osam godina kasnije, otac najteže povređenog dečaka Bogdana Milan Bukumirić kaže da više ne očekuje da će počinioci ovog zločina ikada biti pronađeni.


- Međunarodna zajednica je mogla i tada, kao što može i sada, da izvrši pritisak koji bi istragu pomerio s mrtve tačke, ali njima to nije odgovaralo ni tada, a ne odgovara ni sada, zbog čega je ova priča gotova. Više nemam nade da ću ikada saznati ko je pobio našu decu - veli Milan.


Njegov sin Bogdan, sada 22-godišnji programer bez posla, dodaje da su i on i ostali preživeli drugari zaboravljeni od svih.


- Preživljavamo zahvaljujući očevoj i mojoj penziji i onom što stariji brat zaradi. Međutim, predstavnici građevinske firme koja nam je 2004. godine dala stan, a o tome izvestili svi mediji, ove godine su mi nagovestili da 2012, najverovatnije više neće da nam produže ugovor o stanovanju koji inače obnavljamo na svakih godinu dana. U Goraždevac ne smem da se vratim, tako da ćemo ostati na ulici - kaže Bogdan koji je te 2003. godine ranjen sa osam metaka, a samo zahvaljujući umešnosti srpskih hirurga je preživeo pošto mu je jedno od tanadi završilo u glavi.


- U dva navrata sam se obraćao Euleksu s pitanjem ko mi je ubio drugove. Prvi put su odgovorili da je istraga u toku, a prošle godine da su je zbog nedostatka dokaza obustavili. Hteo sam da ih zbog toga tužim Sudu pravde u Strazburu, ali ne mogu jer najpre tu tužbu moram da podignem pred našim pravosuđem - veli ovaj mladić.

Moguća nova istraga?


U Euleksu tvrde da je moguće obnoviti istragu o ubistvu dvojice srpskih dečaka, ali samo ako tužilac dobije informacije relevantne za rasvetljavanje tog zločina.


- Svaka zvanično obustavljena istraga u svakom trenutku ponovo može biti otvorena ukoliko se tužiocu na rasplaganje stave nove informacije koje bi mogle da istragu pokrenu napred. Istraživati slučaj mnogo godina nakon što se dogodio predstavlja veliku poteškoću za tužilaštvo - rekla je portparol Euleksa Irina Gudeljević.

POVEZANE VESTI

Nedelja 14.08.2011. 12:30
Zbog takvih stvari je Milošević uglavio u R1244 da se na Kosmet vrati 1000 srpskih policajaca. Prvo, šiptari ne bi smeli to da urade, a drugo našli bi ih Srbi za 24 sata. Ostavile su DOSmanlije tamo narod bez ikakve zaštite i sada se čude šta se tamo dešava gde je cilj Velika Albanija, a ne EU. Izdaja traje od 5 oktobra 2000 sa žestokim finišom do 12 oktobra 2011.
Nedelja 14.08.2011. 14:13
Toliko o brizi nasih vlasti o Srbima na Kosmetu!!! Prvo nisu uspeli da zastite te mladice i ne mogu da pruze sigurnost svima nama koji zivimo tamo,a sada vidim hoce i da isteraju iz stana roditelje jednog od mladica!!! Neverovatno... Pitam se kako zivite sami sa sobom i kako mozete da pogledate sebe u ogledalu,gospodo iz vlasti!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online