Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 12.08.2011.
20:07
J. L. Petković - Vesti A

Srpski kanal guraju na RTK

Društvo novinara Kosova i Metohije, kao nosilac inicijative za osnivanje novog nezavisnog TV kanala na srpskom jeziku koji bi signalom pokrio teritoriju čitavog Kosova, zajedno sa TV Mrežom i KOSMA mrežom, smatraju da je Nacrt zakona o javnom emitovanju, koji je ušao u proceduru u Skupštini Kosova, neprihvatljiv za srpsku zajednicu i srpske medije na Kosovu i da je u suprotnosti sa relevantnim međunarodnim i lokalnim propisima.

Foto: Arhiva
 

U saopštenju upućenom medijima, oni ukazju da "iz teksta Nacrta zakona ne proizilazi da novi kanal pripada srpskoj zajednici i njenim pripadnicima“, osim toga novi kanal će biti deo postojećeg javnog servisa Radio televizije Kosovo (RTK), "bez ijedne grancije da će odgovarati specifičnim potrebama zajednice i doprineti boljem informisanju Srba na Kosovu“. Posebno ističu, da u tekstu Nacrta Zakona "ne postoji niti jedna suštinska garancija o nezavisnosti novog kanala (tehnička, upravljačka, programska i finansijska nezavisnost), a "proširenje postojećeg Borda RTK sa članovima iz srpske i drugih nevećinskih zajednica ne može se smatrati dovoljnim i pouzdanim kontrolnim mehanizmom u cilju ostvarivanja prava zajednice“.


- Pisanje Nacrta zakona proteklo je bez poziva, učešća ili jasnog informisanja kolega iz srpskih medija, a javne rasprave nije ni bilo. Čak ni tekst Nacrta Zakona nije srpskim medijima upućen službenim putem, iako je već ušao u skupštinsku proceduru, navodi Društvo novinara Kosova i Metohije, koje je i ranije ponavljalo da novi kanal ne bi smeo da bude deo RTK.


- RTK nije imala poverenje srpskih gledalaca ni nakon osnivanja, a kršenjem međunarodnih i domaćih propisa prilikom izveštavanja o martovskom nasilju iz 2004. godine, u očime ne samo srpske zajednice na Kosovu važi za inspiratora i generatora krize koja je rezultirala haosom, gubitkom života 19-oro ljudi i uništenjem porodične i crkvene imovine. Sa druge strane, sva istraživanja gledanosti televizija na Kosovu, u različitim periodima, nesumnjivo dokazuju da je procenat srpskih gledalaca koji prate RTK1 izuzetno nizak, podsećaju u saopštenju.


Iznose i činjenicu da su Nezavisna TV Mreža i njene članice u poslednjih godina značajno poboljšale svoje rejtinge i podigle kapacitete, velikim delom i zahvaljujući podršci međunarodnih donatora, a pre svega USAID-a.


Potpisnici ovog dokumenta smatraju da jeneophodno napraviti novu radnu grupu za pisanje novog zakona (ili aneksa postojećeg zakona), uz učešće domaćih, ali i međunarodnih eskperata, koji bi pravno definisali i institucionalizovali rad novog kanala.

POVEZANE VESTI

Nedelja 14.08.2011. 02:17
Ko nama uopšt vodi politiku o Kosovu??? Tadić?, Stefanović? V.Jeremić? ili ovaj Piter Fejt??????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online