Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 10.08.2011.
01:23 >> 13:32h
Vestionline A

Uklonjene barikade kod Leposavića

Barikade koje su postavljene u Leposaviću, na putu koji vodi ka administrativnom prelazu Jarinje, uklonjene su, javljaju izveštači sa lica mesta. Mediji navode da je sklonjena barikada i u Zupču, dok ona kod Rudara ostaje do daljnjeg.

Shodno dogovoru, uklonjene barikade kod Leposavića
 

Na magistralnom puti Kosovska Mitrovica - Raška kod Leposavića, uklonjeni su teška mehanizacija i kamioni, kao i nabacana drva koja su Srbi postavili u noći 25. jula, nakon što su specijalci kosovske policije ROSU pokušali da preuzmu kontrolu nad administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Pored puta su ostali samo šator i klupe na kojima večeras nema ljudi, a u blizini se nalazi jos samo nekoliko nekoliko prisutnih građana.

Stefanović očekuje postepeno uklanjanje barikada

 

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović i direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s međima Milivoje Mihajlović ocenili su da je privremeni sporazum Vlade Srbije i Kfora dobar u datim okolnostima, da to smatra i velika većina građana i da se može očekivati postepeno uklanjanje barikada.

 

Stefanović je rekao da je veoma bitno da se ne uđe u bilo kakvo razmimoilaženje između građana i države, ističući da velika većina građana podržava sporazum.

Prema njegovim rečima, može se očekivati postepeno uklanjanje barikada, sa čime se složio i Mihajlović koji je kazao da ne treba precenjivati uticaj ljudi koji su odložili tu zajedničku sednicu.

 

Stefanović je precizirao da sporazum podrazumeva zamrzavanje trenutnog stanja, da administrativne prelaze kontroliše Kfor, da Srbi treba uklone barikade, da nema takozvane kosovske carine, niti ROSU na administrativnim prelazima i na severu Kosova, niti obeležja takozvanog Kosova i da je dozvoljen prolaz vozila do tri i po tone.

Kako je ranije izjavio predsednik opštine Leposavić Branko Ninić, uklanjanjem barikada se u toj opštini na krajnjem severu Kosova poštuje i sprovodi u delo privremeni sporazum koji su postigli predstavnici vlade Srbije i Kfora.

On je kazao da će Srbi organizovati dežurstva i na taj način ubuduće pratiti situaciju na prelazu Jarinje.

Uklonjena barikada i u Zupču

Srbi iz Zubinog Potoka uklonili su barikade kod mesta Zupče, koja je na tom putu ka administrativnom prelazu Brnjak, postavljena pre više od dve sedmice.

Od barikada koje su Srbi postavili krajem jula ostala je samo najveća, duga gotovo stotinak metara, u mestu Rudare kod Zvečana, na magistralnom putu Kosovska MItrovica - Raška.

Kfor razume da treba vremena

 

Kfor razume da je Srbima sa severa Kosmeta potrebno vreme za uklanjanje barikada, ali one ostaju jedan od uslova za sprovođenje privremenog sporazuma koji su ove snage postigle sa Vladom Srbije, izjavio je portparol Kfora Hans Ditrih Vihter.

"Prihvatamo da je za uklanjanje barikada potrebno vreme. Ne postavljamo za to nikakav vremenski okvir, ali to ostaje jedan od uslova", rekao je Vihter.

On je dodao da je važno da snage Kfora mogu da prođu glavnim putnim pravcima, a da na nekim mestima koriste sekundarne puteve.

Vihter nije mogao da kaže kako će Kfor postupiti ukoliko ne budu uklonjene sve barikade.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.08.2011. 01:53
Грешка!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online