Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 09.08.2011.
19:41
Beta A

Krizu na severu Kosova plaćaju Srbi u Metohiji

Srbi povratnici u selima u Metohiji sa zebnjom i neizvesnošću prate događaje na severu Kosova od kada je izbila kriza zbog administrativnih prelaza ka ostatku Srbije.

Srbi povratnici u Klini: Sami sa sobom i svojim pčelama

Koordinator za opštinu Klina Milivoje Ribać, sa sedištem u selu Drsnik, ocenio je da se događaji na severu Kosova negativno odražavaju na Srbe povratnike u selima opštine Klina.

"Iako je prodaje nekretnina bilo i ranije, sada je sve ovo što se događa na severu Kosova uticalo da Srbi počnu ubrzanije da prodaju svoje vlasništvo", rekao je Ribać.

On je naglasio da su ti događaji doveli i do osetnog zahlađenja odnosa između Srba i Albanaca u mešovitim sredinama, da se ponovo stvorio neki zid u međusobnoj komunikaciji. Ribać je istakao da svima, a naročito Srbima južno od Ibra, isključivo odgovara da se situacija na severu Kosova smiri.

Predstavnik Srba povratnika u selu Dolac Božidar Šarković izjavio je da su povratnici zabrinuti zbog spora oko administrativnih prelaza, ali i zbog nastavka pregovora Prištine i Beograda o tehničkim pitanjima.

On je za agenciju Beta rekao da je zbog događaja na severu vidna zabrinutost kod Srba povratnika, a i osetna doza straha naročito kod porodica sa decom.

Selo Biča: Sa zebnjom prate dešavanja na severu

"Mi najbolje znamo šta znači egzodus. Zato, ne ponovila se ni 1999, ni 2004. godina, nikada i nikome više", rekao je Šarković.

Ilustrujući pojavu nekog "hladnijeg" odnosa između Srba i Albanaca, on je rekao da se to oseti u prodavnici, zatim prilikom saobraćajnih kontrola, kao i kroz svakodnevne kontakte.

I povratnik u selo Drsnik Tomislav Ribać ocenio je da je kod Srba povratnika zbog događanja na severu Kosova prisutna doza straha. "Mi, međutim, živimo u nadi da će prevaladati razum, da će se strasti smiriti i da živimo jedni sa drugima jer za to nema alternative. Oseća se da su odnosi između Srba i Albanaca postali hladniji, ali mi sa starim komšijama i dalje živimo dobro", rekao je Ribać.

Ljubiša Dončić iz sela Biča kod Kline, smatra da sve što se događa na severu Kosova može loše da se odrazi na Srbe južno od Ibra.

Nebojši Rajiću, povratniku u selo Dolac,deset dana nije bilo dozvoljeno da donese nadgrobni spomenik za grob svoje majke.To je, kaže on, uspeo tek danas

"Srbi na severu imaju iza leđa Srbiju i svaki negativan gest koji se tamo dogodi to ćemo mi da platimo. Kako, pa neko će biti kažnjen, neko premlaćen", izjavio je Peruničić za agenciju Beta.

Dragoljub Perunučić iz istog sela je kazao da Srbi južno od Ibra stvarno ne znaju šta za njih donosi sledeći dan i da žive u stalnom strahu, pošto su okolna sela naseljena Albancima.

On je istakao da povratnici iz Biče pozdravljaju odlazak predstavnika Srba sa severa Kosova kod predsednika Borisa Tadića, kako bi se dogovorili o prevazilaženju problema, jer bi njihovo rešenje uticalo i na poboljšanje života Srba južno od Ibra.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.08.2011. 21:35
Zahladneli odnosi kada je onaj "junak" ubio šiptarskog policajca. Sve je moglo da prođe na guranje, ali taj je izgleda hteo da Srbi po enklavama rasprodaju to što imaju i napuste Metohiju za uvek. Kada padne glava, posle mnogo razgovora nema. Nisu šiptari Srbi da veruju u filmove "Kapetan Leši" i ostala sranja o bratstvu jedinstvu. Oni još žive u rodovskim zajednicama i fisovima. Onaj je Srbima u Metohiji zabiberio i nestao.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online