Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 09.08.2011.
16:02 >> 17:05h
Vestionline A

''Dogovor sa Kforom biće realizovan''

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da je siguran da će dogovor sa Kforom biti realizovan uprkos otkazivanju današnje sednice u Leposaviću na kojoj su odbornici četiri opštine sa severa Kosova trebalo da se bave tim sporazumom.

"Treba imati razumevanje za nepoverenje Srba, puno puta ih je  prevarila međunarodna zajednica, ... ali siguran sam da ćemo kroz taj proces proći zajedno i doći do realizacije dogovora", kazao je Stefanović agenciji Beta.

On je rekao da je uveren da će tenzije oslabiti i da će barikade na putevima na severu Kosova biti uklonjene. Stefanović je rekao da je tokom sednice u Leposaviću bilo više pokušaja iskorišćavanja "muke građana" za stranačke interese što je ocenio kao loše i nikako ne doprinosi smirivanju situacije.

Razumem Srbe: Borislav Stefanović

Zajednička sednica četiri opštinske skupštine sa severa Kosova prekinuta je na samom početku, jer na sednicu nisu došli odbornici iz Zubinog Potoka. Odlučeno je da se dogovor vlade Srbije i Kfora razmotri na odvojenim sednicama opštinskih skupština u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Stefanović je rekao da je za Srbe nepovoljan deo privremenog sporazuma sa Kforom koji se odnosi na ograničavanje prometa robe, na kamione od 3,5 tone.

"Sigurno da je to jedan od najnegativnijh delova srorazuma, ali isto tako, s druge strane sporazum je bio najbolji mogući u tom trenutku. Doneo nam je mir i garancije da neće biti napada na Srbe ni pokušaja implementacije kosovskih institucija", kazao je Stefanović.

Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije ocenio je da je otkazivanje sednice u Leposaviću pokazalo da je bilo neopravdano stavljati lokalne samouprave "pred dan D" jer on "u stvari ne postoji".

"Država je privatila privremeni sporazum sa predstavnicima Kfora, na lokalnim samoupravama je da ih sprovedu. Siguran sam da ćemo kroz taj proces zajedno proći", kazao je Stefanović i dodao da je sada važno da se očuva jedinstvo među Srbima na severu Pokrajine.

Na sastanku sa predsednikom Srbije u nedelju u Beogradu predstavnici Srba sa severa Kosova dogovorili su nastavak saradnje sa predstavnicima međunarodne zajednice, ali uz poštovanje Rezolucije 1244. Sporazum sa Kforom, koji su predstavnici Vlade Srbije postigli u petak, precizira da će kontrolu nad administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak najmanje do 15. septembra zadržati Kfor.

''Zbog nesloge Srbi moguća meta''

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izrazio je danas žaljenje, jer je zajednička sednica skupština opština severa Kosova prekinuta i ukazao da bi kosovski Srbi zbog neslaganja sa Beogradom mogli postati meta stranaca i kosovskih Albanaca.

Ivanović je u izjavi novinarima dodao da je loše i to što je današnja sednica u Leposaviću, na kojoj je trebalo da bude reči o sporazumu koji je Vlada Srbije postilga sa Kforom, iskorišćena za međustrančaka prepucavanja.

"Šteta je, jer je jedinstvo, koje je stvoreno nakon uspostvljanja barikada (25. jula nakon odluke prištinskih instucija da preuzmu prelaze na sveru Pokrajine) narušeno. Mislim da nije sve završeno, ali može da krene loše po nas", kazao je Ivanović novinarima.

Ivanović je ukazao da bi kosovski Srbi mogli postati meta za strance i Albance ukliko ne stoje uz Srbiju ili izraze neslaganje sa stavovima Beograda.

"Onoga trenutka kada se kao Srbi budemo stavili na suprotnu stranu u odnosu na državu ili pak izrazimo neslaganje sa njom, tog trenutka postajemo meta za strance i kosovske Albanace", kazao je Ivanović.

Utorak 09.08.2011. 16:16
Данашња изјава господна Стефановића:" Треба разумети Србе на Косову јер их је много пута до сада изневерила међународна заједница!" Како Вас није срамота да гледате било кога у лице и да причате овакве ствари? Па њих је првенствено изневерила Србија цела са лошом политиком земље која их је довела овде где јесу!? Не можете довека да пребацујете лопту у туђе двориште! Покажите једном одговорност а не да су увек други криви...
Utorak 09.08.2011. 16:35
Boze, kojim kretenima ovaj covjek smatra Srbe na Kosovu!!! Pa ako je cinjenica da ih je "medjunarodna zajednica mnogo puta prevarila" - a Tadica i Srbiju ista ta "medjunarodna zajednica" (citaj Tacijevi placenici) ponizila do preziranja - sta je stvarno garancija da ce ovaj put biti drugacije???!!! Taj narod STVARNO ne treba da mrda sa barikada i da ne propusta APSOLUTNO NIKOGA dok se stanje ne vrati na 25 Juli, inace ce ostati da su to organizovali "srpski kriminalci" pa ako se desi ponovo bice "legitimno " da ih KFOR ubija....Samo se tom narodu srpskom i mogucnost odbrane na taj nacin izbija iz ruku kao legitimna...
Utorak 09.08.2011. 17:30
Borko je svirao u sastavu "Generacija bez budućnosti" u Novom Sadu, pa je toliko i pomogao Srbima na Kosmetu. Sada dolazi na red sastav "Idoli" iz Beograda gde će Šaper i Krstić da prikažu još jednu veeeeliku diplomatsku pobedu Beograda. Samo da ne bude na kraju - morao sam, ne znate vi kakav je bio Boki kada se naljuti. Polako se približava vreme fajronta u Balkanskoj krčmi i naplata računa ćirilicom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online