Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 08.08.2011.
12:22

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Tači i Del da ohlade glave

Ne smemo da pristanemo na ultimatum Kosovo ili Evropska unija. Moramo biti strpljivi u rešavanju krize na Kosmetu, kao i po pitanju nastavka evropskih integracija. Vreme nam, što se tiče južne srpske pokrajine, ide naruku. Što se tiče Evrope smatram da moramo još dosta da poradimo na sebi, pa nema potrebe za žurbom - kaže za "Vesti" Nebojša Čović, bivši šef Koordinacionog centra za Kosmet i bivši potpredsednik Vlade Srbije.


Rekli ste da je idejni tvorac incidenta koji je izazvao krizu na Kosovu američki ambasador u Prištini Kristofer Del...

Vreme nam ide naruku


Tači sve češće izjavljuje da mu se ne dopada da problem rešava dijalogom...


- Hašim Tači je sve ovo radio da bi ispao dobar predsednik vlade, a inače je ta njegova kvazidržava u ekonomskom kolapsu. Oni su u finansijskom ćorsokaku i ako se ne umeša MMF, ta država do marta neće finansijski postojati. Hoće da na ovaj način zatrpa i probleme kriminala i korupcije, kao i otvaranje procesa o trgovini ljudskim organima u koje je umešan. Znači, potrebno je samo strpljenje, jer nam vreme ide naruku.

- On je jedan opasan čovek koji može da ugrozi mir i normalan život kako Srbima tako i Albancima na Kosovu.


Mislite li da je akcija specijalnih jedinica ROSU izvedena bez neke vrste podrške Međunarodne zajednice?

- Apsolutno je nemoguće. Ne verujem da o tome ništa nisu znali ni Kfor, ni Euleks, ni Unmik.

Opozicija pregovore vrha naše vlasti vidi kao "mlake"?

- Najlakše je navijački zvocati. Nije tim ljudima lako i zato Srbima na Kosovu mogu da poručim da treba da veruju pregovaračima iz Beograda. Najviše me iritiraju analitičari koji nikada ništa nisu radili, a sede sa strane i komentarišu. Isto je i sa nevladinim organizacijama koje uzmu neku tezgicu i urade neki projekat na temu Kosova i to poprilično naplate. Došlo je vreme da moramo biti jedinstveni i strpljivi.

Koliko strpljivi?

- O tome bi trebalo da učimo od Albanaca koji su poslednjih 200 godina radili na ideji da dobiju nezavisnost.

Od vašeg angažmana na Kosovu pa do danas stvari su se znatno pogoršale, a bili smo strpljivi?

- Najgore je što je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i što se dao legitimitet ideji separatizma. Problem se zahuktao još 1999. Rezolucijom 1244 koja je tako skrojena da svi - Beograd, Priština, Brisel i Vašington budu u pravu. Ako se tome doda Kumanovski sporazum, onda je rezultat ovo danas. Sporazum je termin koji se koristi u modernoj politici, nekada se to zvalo kapitulacija.

Znači, male su nam šanse da zadržimo teritoriju?

- Nikada neću reći da je nešto izgubljeno, dok se to zaista ne dogodi.

Mislite da se to već nije desilo?

- Srbi od septembra moraju da budu jasniji u svojim zahtevima. Konkretni da reše egzistencijalne probleme. Nije dobro da se izjave za javnost spinuju.

Je l' vi to podržavate ideju posrednika EU Roberta Kupera koji je preporučio da obe strane odu na odmor pre no što nastave razgovore?

- Treba da ohlade glave, ali najviše Tači i Del.

Kako da budemo strpljivi ako nam Kosovo može ugroziti dobijanje Statusa kandidata za EU?

- Po onome što govore strani zvaničnici cela situacija liči na ultimatum. Ne može sve odmah i sad. Trebalo bi da se strpimo i po pitanju Kosova, ali i Evropske unije. Mi puno moramo da radimo na sebi i bez EU, tako da ne moramo nigde da žurimo.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.08.2011. 13:19
covic. uh ! ovo ne ide na dobro. on je ptica zlosutnica.
Ponedeljak 08.08.2011. 12:26
kad je teško - čović... (peško)? Pa jel ima u našoj Srbiji neki političar "novijeg datuma", da kaže nešto normalno... Sve sami isprani likovi koji se pojavljuju od "koje-kude" i palamude li palamude... Sad još da čujemo na kojoj listi čović izlazi na izbore i milina... A sve što je pokrao u Beogradu prekrili su ruzmarin, snjegovi i šaš...
Ponedeljak 08.08.2011. 12:46
Srbija je ušla u razgovore na osnovu rezolucije EU od 19 januara gde tačno piše da Srbija mora da rasformira svoje paralelne organe. Znači pristali smo na taj ishod. Jel bi išao na večeru da ti kažu da ćeš na kraju popiti masnu sodu ? Prošlo je vreme šargarepe, ovi iz EU biju kao vola u kupusu ove što EU nema alternativu. Dadoše sve da spasu guzice preko EU fondova, ali dolazi oktobar da narod podvuče crtu i naplati sve strahote zadnje 3 godine.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online