Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Subota 06.08.2011.
12:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Smrtna presuda privredi severa Kosmeta

Ako se realizuje dogovor komandanta Kfora Erharda Bilera i srpskih pregovarača Borka Stefanovića i Gorana Bogdanovića, a administrativni punktovi i dalje budu zatvoreni za svu robu osim hrane i sredstava za higijenu, privredi na severu Kosmeta preti kolaps i potpuno umiranje.

Ovo je za "Vesti" juče rekao Vukoje Vukojević, direktor Lola-otkivaka u Lešku kod Leposavića i predsednik Privredne komore Kosova i Metohije, koji je naglasio da njegova firma, oslonjena na "uvoz" iz Srbije i "izvoz preko Srbije" već danima radi sa smanjenim kapacitetom i za koji dan će verovatno morati da zaustavi mašine.

Ovakvi kamioni sa robom iz centralne Srbije više ne mogu da uđu na Kosmet


- Niti možemo da dovezemo repro-materijal, niti da izvezemo gotove proizvode. Teraju nas da idemo preko Merdara i da tamo platimo carinu Hašimu Tačiju, to je dug i opasan put koji nama Srbima ništa ne znači - kaže Vukojević.


On naglašava da je komandantu Kfora Bileru poslao pismo kojim u ime stotina privrednika sa severa Kosmeta traži da dozvoli prolaz kamiona koji prevoze više od 3,5 tona i normalno dopremanje repromaterijala. Odgovora još nema.


Pogon Simpa u Zubinom Potoku godinama je služio za primer. Sve što proizvedu izvoze, uglavnom u Švedsku i Norvešku. Od početka krize na severu Kosova, ništa nisu izvezli.
- Odsečeni smo od naše matične fabrike u Vranju, nemamo priliv repromaterijala, ne možemo više da izvozimo, ozbiljno su nam ugroženi značajni poslovi u Skandinaviji koje smo "izgrađivali" punu deceniju.

Slavoljub Đurđević, direktor Simpa

U avgustu svi idemo na kolektivni godišnji odmor, ako se do septembra ne normalizuje situacija, preti nam katastrofa, zatvaranje punktova za prolaz svih roba potpuno će nas ubiti - kaže Slavoljub Đurđević, direktor pogona Simpa u Zubinom Potoku.


U sličnim nevoljama je i na stotine privatnih-pogona koji su uglavnom zavisni od repromaterijala iz Srbije i plasman gotovih proizvoda u Srbiju.


- Na lageru imam oko 10 tona plastike koju proizvodim i koju nisam u mogućnosti da isporučim kupcu u Srbiji, repromaterijal ne mogu da nabavim, ako punktovi budu blokirani jedino mi preostje da stavim ključ u bravu - kaže Živko Nikolić iz okoline Kosovske Mitrovice.

Prazna stovarišta

 

Stovarišta na severu Kosmeta danima su bez građevinskog materijala. Na Rudnici stoji desetak kamiona natovarenih cementom, a stotine ljudi ne može da završi kuće i druge započete objekte.


- Potreban mi je crep da pokrijem započetu kuću, nema ga ni za lek, pokušaću da ga nabavim u Novom Pazaru i traktorom prebacim preko brda, ali sve je to neizvesno - kaže Milan Savić iz Leposavića.

 

ROBA IZ SRBIJE IDE PREKO MAKEDONIJE

Tranzit tri puta veći

 

Nakon zabrane uvoza robe iz Srbije za Kosovo, za tri puta je povećan tranzit kroz Makedoniju. Samo za deset dana od stupanja na snagu embarga Prištine, tačnije od 21. do 31. jula kroz Makedoniju je prošla roba u vrednosti od preko 150.000 evra.
Direktor makedonske Carine Vančo Kargov kaže da raste i broj stranih firmi koje što pre žele da otvore svoje predstavništvo u Makedoniji preko koga bi izvozili robu na Kosovo.


- Ne povećava se samo broj pošiljki, već i težina robe koja tranzitira kroz Makedoniju, kao i njen asortiman. Tako na primer, od pretežno naftnih derivata, gasa, autodelova, sada je povećano i učešće hrane, pogotovo poljoprivrednih proizvoda - kaže Kargov.
Prema statistici, Kosovo je pre uvođenja embarga iz Srbije mesečno uvozilo robe u vrednosti od 20 do 25 miliona evra ili oko 300 miliona godišnje.


Prazninu nastalu uvođenjem zabrane za uvoz robe iz Srbije sada pokušavaju da popune makedonske kompanije, najavljujući povećan izvoz na Kosovo, pogotovo građevinskog materijala.


Jedino u razmeni sa Kosovom, Makedonija ima pozitivan saldo. U prvih pet meseci ove godine u pokrajinu je izvezeno robe u vrednosti od 182 miliona dolara, a sa Kosova je u Makedoniju uvezeno robe za 14 miliona dolara.

Nema svađe

Slaviša Ristić

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić demantovao je navode nekih medija da je lokalno rukovodstvo sa severa Kosova u svađi.


- Odgovorno tvrdim da to nije tačno i da nema te sile koja u ovoj situaciji može posvađati rukovodioce opština na severu i načelnika Kosovsko-mitrovačkog okruga, rekao je Ristić.


- Nećemo nikoga voditi u rat, nećemo nikoga voditi u smrt, ali ćemo istrajati u našoj pravednoj borbi - kaže Ristić.

Prvi čovek Zubinog Potoka objašnjava da Srbi nikako ne mogu da pristanu na uslov Kfora, da se preko graničnih prelaza može transportovati samo humanitarna pomoć.


- Jel to znači da smo i zvanično u kavezu koji čuva NATO? Ako je tako, onda neka nam to neko i otvoreno kaže. Ako ne dozvole protok roba, onda se postavlja pitanje da li će nam svima dodeliti kolektivni kazan, jer nam zabranjuju pravo na rad - kaže Slaviša Ristić i dodaje da je narod na izmaku živaca, jer "agonija previše dugo traje".


Đ. Barović - Vesti

POVEZANE VESTI

Subota 06.08.2011. 12:12
Sta je ova vlada uradila u korist prosecnog gradjanina Srbije koji nije clan vladajucih stranaka? Svesno su sve uradili da nas pretvore u koloniju,zaduze,ponize,obesprave,podele.... Nazalost,dobro uhodani put se nastavlja.
Subota 06.08.2011. 18:00
Ovo je prvenstveno smrtna presuda gradjanima juzne srpske pokrajine koji trpe posledice nesposobnosti pregovarackog tima i vlade!!! Tek onda je smrtna presuda privredi!
Subota 06.08.2011. 18:35
Velike sile koje su ovih dana više nego vidljivo svrstane na stranu Hašima Tačija, a ne na stranu Borisa Tadića, primenjuju koncept A – ostvarivanje privatnih interesa, koji se manifestuju kao državni interesi vlada čije interese zastupaju. Pošto je najveći broj zemalja EU i NATO priznao nezavisno Kosovo, jasno vam je da će njihovi predstavnici koji učestvuju u pregovaračkom procesu ili u snagama Kfora svakako realizovati interese svojih vlada, a to je uspostavljanje funkcionalnog nezavisnog Kosova. To podrazumeva i integraciju severa KiM u ustavno-pravni poredak Prištine.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online