Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 05.08.2011.
10:12 >> 14:40h
Beta A

Zeri: Deset uslova Tačijeve vlade

Vlada Kosova ima deset uslova koje Kfor treba da prihvati i ostvari u razgovorima sa predstavnicima Beograda kako bi Vlada podržala sporazum Kfor-a i Srbije, piše danas prištinski dnevnik "Zeri". Hašim Tači je juče na sednici Vlade rekao da se komandant Kfor-a Erhard Biler saglasio sa tim zahtevima.

Taj list navodi nepotvrđene informacijame da je prvi uslov deblokada puteva na severu zemlje koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak, a koje Srbi blokiraju od dana kada su specijalne jedinice KPS-a započele akciju na preuzimanju ovih prelaza.

Sa "zveckanja oružjem" prešao na postavljanje uslova: Hašim Tači

Drugi uslov je održavanje sadašnjeg stanja na prelazima, što podrazumeva da oni budu zatvoreni za prolaz robe.

Tačijeva Vlada traži da se utvrdi da je Kfor odgovoran za prelaze, koji u principu treba da budu zatvoreni zbog bezbednosti i proglašenja ograničenene vojne zone.

Humanitarna pomoć iz Srbije na Kosovo i Metohiju može uči sa vozilima do 3,5 tona na određenim graničnim prelazima, ali nakon procene neke nezavisne međunarodne specializovane organizacije da postoji potreba za humanitarnu pomoć, dok se dozvoljava prolazak robe za potrebe Srpske pravoslavne crkve.

Kako navodi "Zeri", Prištinska vlada zahteva kontrolu i utvrđivanje identiteta svih ljudi i vozila koja ulaze na Kosmet.

Takođe se zahteva kontrola voza koji saobraća na relaciji Beograd-Priština do Zvečana, kao i zatvaranje svih neregistrovanih prolaza između Kosmeta i Srbije. 

 

"Kfor žurio da se dogovori sa Srbijom"
 

Potpredsednica Vlade u Prištini i ministarka za trgovinu i industriju Mimoza Kusari Ljilja izjavila je da je Kfor objavio nacrt sporazuma o rešenju situacije na severu Kosova bez konsultacija sa vladom u Prištini, piše list "Epoka e Re".

Mimoza Kusari Ljilja je ocenila da je Kfor žurio da se postigne sporazum sa Srbijom i da u toj brzini nije bilo dovoljno komunikacije sa Vladom u Prištini.

"Odgovorili smo na nacrt u trenutku, nećemo se vratiti na staro kada je reč o odluci da se uvedu reciprocitetne mere. One će ostati na snazi sve dok Srbija ne prizna carinski pečat Kosova", izjavila je Mimoza Kusari Ljilja.

Fitu: Nema povratka u prošlost

 

Francuski ambasador u Prištini Žan Fransoa Fitu izjavio je da se situacija na severu Kosova ne može vratiti na stanje kakvo je postojalo pre 25. jula, piše danas prištinska štampa.


"Moje je iskustvo da je povratak u prošlost nemoguć. Nešto se dogodilo 25. jula i ne očekujem da će se situacija vratiti na stanje kakvo je vladalo pre tog datuma", rekao je Fitu.

Kurti: Situacija lošija nego pre slanja specijalaca

Aljbin Kurti

Lider pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti ocenio je da pregovori Kfora sa predstavnicima Vlade Srbije ukazuju da je situacija na severu Kosova "lošija nego pre 25. jula", kada je Tačijeva vlada uputila policijske specijalce sa zadatkom da zauzmu prelaze Jarinje i Brnjak prema centralnoj Srbiji, piše danas prištinska štampa.


"Svakog dana je sve jasnije da država Kosovo više nije učesnik pregovora o ponovnom zavođenju reda na severu. Činjenica da Kfor pregovara sa predstavnicima srpske države je najbolji pokazatelj situacije na terenu. Pregovoraju oni koji imaju moć na terenu", navodi se u Kurtijevom saopštenju.

Biler optimista

Komandant Kfora Erhard Biler izrazio je optimizam da će uskoro doći do normalizacije situacije na severu Kosova, prenosi RTK.

 

Biler je rekao da ne može govoriti o detaljima dogovora bez postizanja saglasnosti obe strane, ali je naveo da su razgovori u toku.

 

Zbog bezbednosne situacije prelazi Jarinje i Brnjak će ostati zatvoreni za komercijalnu robu, naveo je Biler dodajući da, prema njegovom mišljenju, postoji privid humanitarne krize na severu Kosova.

POVEZANE VESTI

Petak 05.08.2011. 10:23
До јуче је орао њиве ноктима а види га сада. Ако наша влада ово прихвати онда стварно немам речи. КО и ШТА је овај Шиптарчић да ОН поставља ултиматум? МАТЕР МУ....
Petak 05.08.2011. 13:32
Revolucija brate
Petak 05.08.2011. 12:52
Захтеви су написани тако да у преводу значе:"АКо Вам је драже да формално не прихватите независност Косова, онда прихватите мојих 10 услова, каже Тачи, а то иначе значи тоталну контролу Тачија и његове банде"! Ма дајете, човек се спрда са нама већ данима а ми ћутимо и као тежимо да разговорима решавамо све проблеме! Свет нам се смеје због наших прегпварачких способности!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online