Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 05.08.2011.
12:01
J. L. Petković - Vesti A

Tačija guraju u rat za sever

Konflikt na Kosovu može lako eskalirati. Kosovski Albanci mogu biti ohrabreni da nastave sa pritiskom i pokušavaju da provociraju situaciju koja bi opravdala oružane akcije protiv Srba sa severa. Izgleda da je Tači krenuo tim putem, kaže Džerard Galuči za "Vesti" bivši predstvanik UN u Kosovskoj Mitrovici.

Bivši predstavnik UN u Kosovskoj Mitrovici Džerard Galuči

Dodaje da je prerano govoriti o menjanju granica Kosova, ali da provokativno ponašanje i retorika povećava šanse za to.

Galuči podvlači i da je KFOR izašao iz okvira svog mandata. O ponovnom angažovanju mirovnjaka UN, on objašnjava da bi Rusija i Kina u Savetu bezbednosti mogle da traže da se preispita predaja mandata UN Euleksu, ali da predsednik Boris Tadić ne želi da uradi nešto, zbog čega bi EU bila nezadovoljna.

Najbolje rešenje je smatra, povratak dijalogu.

Koje države su podržale slanje specijalnih jedinica na sever Kosova?
- Ne mogu da kažem sa sigurnošću koje države su možda bile uključene ili konsultovane, ali bilo bi teško poverovati da američka ambasada u Prištini nije bila svesna tih poteza. Ako nisu za njih znali, onda je SAD očigledno totalno van žiže i ne vide dešavanja na Kosovu. Ako je ambasada SAD znala, i nije učinila ništa da zaustavi opasnu provokaciju, onda je bila saučesnik.

Cilj svih država koje podžavaju slanje specijalne policije, a na tom spisku mogu biti i Velika Britanija i Nemačka, mogao bi biti da umire kosovske Albance, pomognu Tačiju da stekne političku prednost, i možda da još jednom tesitraju teoriju da bi se silom Srbi na severu predali.

Zapadne države podržavaju dijalog Beograda i Prištine, a i istovremeno akciju na severu KiM, svesne mogućih posledica?
- Moguće je da prestonice tih država nisu budno pratili ponašanje svojih ambasada u Prištini. U Vašingtonu smo pratili našu dužničku krizu, u Londonu su gledali Mardoka, u Berlinu krizu evra. Ili možda EU, kao takav, nije bio uključen u planiranje KFOR-a.

Nemački komandant KFOR-a je izlazi iz okvira mandata UN već neko vreme, tako da možda postoje razlike u mišljenjima među različitim članicama. Naravno, pojedinačno članovi KFOR-a, obično traže od svojih nacionalnih prestonica za uputstva kada je reč o o važnim stvarima, a ne od komande KFOR-a ili NATO.

EU i SAD ne pomažu dovoljno


Da li mislite da Srbija ima čvrstu i jedinstvenu politiku oko Kosova? Da izbalansira između želje da postane članica EU, podrške u UN i ne prizna Kosovo?
- Predsednik Tadić je imao pune ruke posla pokušavajući da se balansira različitim pritiscima i zahtevima da bi čvrto odveo Srbiju u EU. I Evropljani, i Amerikanci, nisu pomogli onoliko koliko bi trebalo. Neprestano povećavanje uslova, nije od pomoći.

Da li je verovatna podela Kosova?
- Prerano je reći, ali dinamika kojom je krenula Priština, provokativnim ponašanjem i retorikom, povećava šanse. Biće potrebno vreme, strpljenje, dobra volja i korisno i pozitivno učešče međunarodne zajednice da se pronađe druga formula, kao što je oblik specijalne autonomije za sever unutar Kosova, nešto što ide malo dalje od Ahtisarijevog plana.

Da li bi to rešenje bilo rezultat delovanja kosovske vlade ili posledica reakcija Srbije?
- Podela je verovatna ukoliko svi, međunarodna zajednica i dve strane, na kraju ne uspeju da pronađu prihvatljivo rešenje prihvatljivo za status Kosova. To može biti i rezultat provokacija sa bilo koje strane, koji će dovesti do obnavljanja sukoba. Nasilna podela može biti veoma krvava i zapaliti strasti širom Balkana.

Sve međunarodne elementi koji deluju na Kosovu na osnovu Rezolucije 1244 - Kfor, Euleks, UN - trebalo bi da uradi sve što je moguće da se spreče takav scenario. Pre svega, to znači ne zauzimaju strane i spreče i obuzdaju provokacije.

Zašto bi zapadne zemlje prihvatile podelu, ukoliko snažno podržavaju "status quo"?
- Zapadne zemlje se protive podešavanju granica Kosova jer je to najlakše rešenje za njih. Očigledno, čudno ponašanje KFOR-a, naročito Amerikanaca, kako izgleda, da sprevedu blokadu Prištine na severu, sugeriše da će uložiti veliki napor da zadrže svoj "status kvo". Zapravo, taj "status kvo" ne postoji.

Uprkos svim naporima, Kosovo je priznala manjina država i sever ostaje van kontrole Prištine. Kosovo je u stvari podeljeno. Pitanje je da li će države koje podržavaju Prištinu konačno da prihvate realnost i prestati da pokušavaju da nametnu svoju verziju silom?

1244 - nesrećen kompromis!


Šta je ostalo od Rezolucije UN 1244. Iz ove perspektive posmatrano, da li je to bila samo "dimna zavesa" da se dve strane smire?
- Rezolucija 1244 je bio nesrećan kompromis političkih zahteva onih koji su želeli intervenciju na Kosovu i onih koji nisu. Ostavila previše nerešenih stvari, najznačajnije - šta je budućnost Kosova kada nastupi mir.

 

Ali, to je postojeći okvir i, kao što je i Međunarodni sud pravde prošle godine potvrdio, ostaje međunarodno pravo. UN-a, KFOR-a i Euleksa su obavezani svojim mandatima da ostanu statusno neutralni mirotvorci, sve dok se ne postigne konačno političko rešenje, koje će prihvatiti i Savet bzbednosti.

Rekli ste da je pravo vreme da UN preuzume kontrolu i pošalju mirovnu misiju na sever. Imate li saznanja da će to i dogoditi?
- Nemam saznanja da se o tome ozbiljno razmišlja. Odeljenje UN za mirotvorne operacije je drage volje predalo zbrku na Kosovu Euleksu, i verovatno nije željno da se ponovo time bavi. Beograd takođe želi da nastavi da sarađuje sa Euleksom, da bi zadovoljio Brisel.

Rusi (i Kinezi) mogu bi da zatraže u Savetu bezbednosti preispitivanje odluke iz novembra 2008. da UN prenese svoj mandat Euleksu. Ali, Beograd bi, na prvom mestu, morao da pita Moskvu. Tadić ne želi da uradi nešto što ne bi bilo po volji EU, tako da je malo verovatno da će pitati, osim ako ne dođe do neke vrste katastrofe.

Moguća je i eskalacija konflikata. Ko profitira od toga?
- Konflikt može lako eskalirati. Kosovski Albanci mogu biti ohrabreni da nastave sa pritiskom i pokušavaju da provociraju situaciju koja bi opravdala oružane akcije protiv Srba sa severa.

Izgleda da je Tači krenuo tim putem. Ili KFOR-a može da napravi još grešaka na terenu, na primer, da pokušava da silom ukloni mirne demonstracije. To bi moglo izazvati nasilnu reakciju. Zaista, svako pribegavanje nasilju može biti povod za opšti konflikt. Niko ne bi korist od nasilja, a najmanje od svih, obični ljudi sa obe strane Ibra, koji samo žele da imaju normalan i bolji život.

Povratak dijalogu


Da li je zaista moguć povratak na situaciju pre 25. jula? Postoji li pozitivan ishod za Srbiju?
- Ne bih govorio o pozitivnom ishodu bilo za Beograd ili Prištinu. Najbolji ishod bi bio onaj koji omogućava život da se vrate u normalno stanje u severu, dok je politička pitanja ostaju nerešena. Pre nego je Priština poslala specijalce na sever, tekao je dijalog. Najbolje će biti da se oni obnove, kada se prašina oko krize konačno slegne.

POVEZANE VESTI

Petak 05.08.2011. 12:55
Mislim da svet misli da je lakše ubediti Srbe nego šiptare. Uostalom kesa para je kod šiptara. A naši organi u svetu. Neće se skoro saznati istina, bar dokle nosioci ilegalno kupljenih organa zaklanih Srba ne poumiru.
Petak 05.08.2011. 12:55
Sa kime ce Taci da ratuje, sa golorukim srbskim narodom na Kosovu?
Petak 05.08.2011. 14:24
ВАНРЕДНА ВЕСТ: ЗАДЊА РУНДА ПРЕГОВОРА ПРОПАЛА- СРБИ ОСТАЈУ НА БАРИКАДАМА… УПРКОС ПРОПАЛИМ ПРЕГОВОРИМА БОРКО „ОПТИМИСТА“… Амерички окупатори у току ноћи „запленили“ Српску заставу на Јарињу… Тадићеви емисари постигли „договор“ у НАТО војној бази на Космету, али ништа не смеју да кажу о њему… Већ сада је јасно да по договору нема повратка на старо… Поред немачког и аустријског контигента НАТО, швабски окупатор Билер захтева додатне снаге… Наши ФБ репортери на терена осмотрили да су од јуче амерички борбени хеликоптери апачи опремљени додатним ракетним системима, какви се користе само у ратним условима… Радикали захтевају хитну суспензију свих преговора са ЕУ и одбрану уставног поретка…
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online