Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 05.08.2011.
02:20
Vestionline A

"Tači zna šta hoće, znaju i Srbi"

Vlada Srbije neće popustiti kada je reč o situaciji na severu Kosova i Metohije, izjavio je šef vladine kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović.

Mihajlović: Vlada ne popušta kada je reč o Kosmetu
 

On je za RTS rekao da kosovski premijer Hašim Tači, koji je izazvao krizu pokušavajući da na severu pokrajine "instalira nezavisno Kosovo", "zna šta hoće", ali da znaju i Srbi koji tamo žive.

"Mislim da tu neće biti popuštanja, kao što ni Vlada Srbije neće popustiti kada je reč o Kosovu i Metohiji", istakao je Mihajlović, i dodao da bi voleo da se kriza završi odmah, ali da se mora naći kompromisno rešenje.

Prema njegovim rečima, Srbi na severu Kosova znaju da je ovo igra živaca i da je onaj ko prvi popusti "veliki gubitnik u prvoj rundi".

"Srbi na severu Kosova neće popustiti. Znaju koji im je cilj, neće da dozvole instaliranje nezavisnog Kosova na severu", naveo je Mihajlović, i dodao da će svaki takav pokušaj naići na pasivan i njihov miran otpor.

On je istakao da je administraciji u Prištini potpuno jasno da Srbija neće popustiti, da neće napraviti nikakvu grešku i da neće priznati nezavisnost Kosova. Uz napomenu da je najvažnije da nema sukoba, Mihajlović je dodao da se pribojava humanitarne krize i postavio pitanje uloge UNMIK-a i Euleksa u rešavanju krize.

"Srbija hoće sever Kosova"

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj smatra da Srbija pokušava da iskoristi rastuće tenzije oko spora na severu pokrajine, da bi ostvarila svoj davnašnji san o podeli Kosova i ocenio da će se to i dogoditi ako ne bude pritiska na Beograd.

Enver Hodžaj
 

"Opasnost je veoma realna i to može da se desi", kazao je Hodžaj u intervjuu Rojtersu.

"To zavisi pre svega od toga kako će moćne zemlje u svetu reagovati na situaciju na severu, zavisi od toga kako će zemlje NATO podržati prisustvo i posao Kfora u ovom delu Kosova i zavisi od toga koliko će međunarodna diplomatija izvršiti pritisak na Beograd", dodao je on.

Prema rečima Hodžaja, "ako ne bude pritiska, realnost je takva da će se podela Kosova dogoditi".

Suština problema je, po njemu, u tome što Srbija želi da podeli Kosovo i uzme sever.

Hodžaj smatra da će podela "otvoriti Pandorinu kutiju gde bi nesigurnost, nestabilnost i nasilje mogli da se prošire regionom u nezamislivim razmerama".

POVEZANE VESTI

Petak 05.08.2011. 02:54
Nema nista da zavisi od drzave Srbije. Daleko smo dogurali sa onim EU nema alternativu i sa ovim na vlasti koji su sve ucinili da zadovolje nase neprijatelje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online