Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 04.08.2011.
13:27
Z. Marjanović - Vesti A

Ćirilicu brani od suda

Aca Đenadić (47), zanatlija iz Čačka na neobičan način bori se za očuvanje ćirilice koja se kao pismo, po njegovim rečima u Srbiji zapostavlja na sve načine i na svakom mestu, a dokaz za to je i odluka prekršajnog odeljenja Policijske uprave u Čačku ispisana latinicom kojoj je za saobraćajni prekršaj koji je načinio početkom marta ove godine kažnjen 5.000 dinara, ili kaznom zatvora od pet dana.

 - Nisam inadžija, niti sam tvrdoglav, ali moje je ustavno pravo da presuda bude napisana ćirilicom. Odmah pošto je policajac sačino zapisnik o saobraćajnom prekršaju koji se odnosio na nepropisno parkiranje, stavio sam primedbu kojom sam inistirao da zapisnik bude napisan na mom maternjem pismu, na ćirilici, ali tu moju primedbu nisu prihvatili ni policajac, a ni službenik Policijske uprave u Čačku - objašnjava Đenadić na koji način se priča o saobraćajnom prekršaju izrodila u priču o očuvanju ćirilice.


Nezadovoljan kaznom napisanom latinicom, Đenadić je blagovremeno uputio žalbu Prekršajnom sudu u Čačku, ali mu je i u ovom sudu potvrđena kazna zbog čega je angažovao advokata i uputio želbu Višem prekršajnom sudu - Odeljenju u Kragujecu koji je pre nekoliko dana ukinulo rešenje Prekršajnog suda u Čačku i predmet vratilo prvostepenom sudu na ponovni postupak.


- Zadovoljan sam odlukom Višeg prekršajnog suda u Kragujevcu. Sada čekam da Prekršajni sud u Čačku postupi po odluci Višeg prekršajnog suda i ako se ponovi da mi presuda bude ponovno napisana latinicom, onda ću ponovo odbiti da platim kaznu. Platiću je ukoliko presuda bude napisana na mom maternjem jeziku i pismu, ali ću tražiti odgovornost i sudija koji nisu poštovali moje pravo, i pored primedbe i insistiranja, da presuda bude napisana ćirilicom - kaže on i dodaje:


- U Srbiji svi imaju nekakva prava po pitanju svega i svačega, osim Srba. Kada bi svi reagovali ovako kako sam reagovao ja, ne bi se desilo da ćirilica u Srbiji bude toliko potcenjena. Poštujem ja i druge, ali tražim da se poštuje i moj maternji jezik i pismo i u tome sam uspeo.
 

Podrška iz Beograda

- Ljudi me na ulcii zaustavljaju, podržavaju me i čestitaju na hrabrosti jer se, kako kažu, konačno našao neko ko će probuditi narod da čuva ćirilicu. Podrška Čačana mi je veoma bitna, ali podršku sam dobio i od Udruženja Ćirilica iz Beograda od kojih sam dobio povelju Čuvar ćirilice. Takođe, na njihov predlog, postao sam i počasni član ovog udruženja - kaže Đenadić. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.08.2011. 13:41
Браво!!!! Тако треба.
Četvrtak 04.08.2011. 14:22
У сред Србије бранити Србију!? A kako teк одбранити ћирилицу тамо где су Срби мањина?! Не,не, не треба нама непријатељ,довољни смо сами себе да уништимо! Свака част овом Србину на истрајности и такви требају бити узор младима а не којекакви полуписмени "сналажљиви" музичари,фудбалери...!Еј Србијо шта си дочекала?!
Četvrtak 04.08.2011. 14:21
Bravo, Srbine!!! E, da je malo više ovakvih zanatlija! Zdrav i živ bio!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online