Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 04.08.2011.
05:42 >> 17:39h
Vestionline A

"Mir na severu Kosova u interesu Srbije"

Komandant Kfora na Kosovu i Metohiji nemački general Erhard Biler smatra da je u interesu Srbije da situacija na severu Kosova ostane mirna i izrazio uverenje da se ne mora strahovati od većih incidenata na jugu Kosova.

Biler želi pravdu i zakon na severu Kosmeta

''Ja verujem da je u interesu Srbije da situacija na severu Kosova, ostane mirna.

Verujem da državni akteri, takođe i u Prištini, i međunarodna zajednica, imaju veliki interes za to da se dijalog dalje vodi i, kao preduslov za to, da se sadašnja napeta situacija smiri'', rekao je Biler u intervjuu berlinskom dnevniku ''''Tagešspigel''''.

Kada je reč o situaciji na severu Kosova, Biler je rekao da se razgovori vode i da će na nivou Evropske unije (EU) biti, takođe, daljih pregovora.

Prema mjegovim rečima, prelazi Brnjak i Jarinje su "oficijelno zatvoreni", ali, kako je precizirao "ostaju otvoreni za civilni saobraćaj i humanitarne pošiljke''.

On je naveo da su ta dva prelaza zatvorena za teretni saobraćaj.

''Tu situaciju ćemo održati pod kontrolom. Kada kažem mi, mislim na Kfor, Euleks, takođe i na policiju. Mora se poverenje kod ljudi ojačati i sprečiti svaka dalja eskalacija krize'', rekao je Biler.

NATO razmatra dodatno pojačanje za Kfor

NATO bi mogao da aktivira još jednu rezervnu jedinicu kako bi pojačao svoje snage na Kosovu, kojima već stiže kao pojačanje jedan nemačko-austrijski pešsadijski bataljon, jačine 700 vojnika, rekli su danas zvaničnici u Briselu.

Jedan diplomata i još jedan zvaničnik upoznati sa situacijom, izjavili su da alijansa razmatra nogućnost da na Kosovo uputi još jedan rezervni bataljon, zbog napetosti koje traju između vlasti u Prištini i Srba na Kosovu. Portparolka NATO Karmen Romero izjavila je da alijansa još nije donela nikakvu konačnu odluku o tome. Snage Kfora na Kosovu broje oko 6.000 vojnika. Prema rečima
zvaničnika, rezervni kontingent ne bi bio stalno pojačanje, već bi samo privremeno bio stacioniran na Kosovu dok traje kriza.

"Srbi na barikadama taoci kriminalaca"

"Kriminalnim i radikalnim strukturama stalo je do održanja moći. Ovde se radi o novcu i oni su ti koji, zapravo, imaju reč na severu. To su oni koji upravljaju i naoružanim snagama i njih plaćaju. To su oni, koji upravljaju blokadama puteva i koji plaćaju ljude da stražare na blokadama puteva i, u osnovi uzeto, uzimaju oni stanovništvo severa, koje živi u miru, u određenom smislu kao taoce'', rekao je Biler.

Biler je ponovio da je kriza na severu Kosova izazvana od strane kriminalaca.

On je, u izjavi austrijskom državnom radiju "Oe1“, rekao da je predugo dozvoljeno da se na severu Kosova, većinski nastanjenom Srbima, stvore radikalne i veoma jake kriminalne strukture "koje su multietnički postavljene – kosovsko albanske i kosovsko srpske“.

Komandant Kfora smatra glavnim zadatkom delovanje protiv kriminalnih struktura u regionu, kako bi se nametnula pravda i zakon. “To je policijsko pitanje, a politika može potom izraditi rešenje“, naglasio je nemački general.

Biler je dalje rekao da polazi od toga da će biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine, jer kako Beograd, tako i Priština, a i međunarodna zajednica imaju veliki interes da se stanje smiri.

"Opušteno na jugu Kosova"

Odgovarajući na pitanje da li postoji opasnost da se sukob proširi i na jug Kosova, Biler je rekao da je zahvalan što stanovništvo na jugu Kosova gleda na situaciju opušteno, što tamo postoji poverenje u Kfor.

''Mi radimo na tome i obraćamo pažnju na situaicju na jugu. Pojedini incidenti sigurno ne mogu biti isključeni, ali ja verujem da ne moramo računati sa većim incidentima", rekao je Biler.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.08.2011. 08:40
Мисли на србе,а шиптари му трују децу у Немачкој.Само напред подржавај и даље троваче свога народа.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online