Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Četvrtak 04.08.2011.
00:17 >> 15:01h
Beta A

Tači spreman da omekša stav?

Predsednik vlade samoproklamovane republike Kosovo Hašim Tači izneo je blaži stav njegove vlade o sporazumu Kfora i srpskih zvaničnika o smirivanju situacije na severu Kosmeta, koji je vlada u Prištini u sredu uveče odbila.

Tačijeva vlada nije priznala dogovore iz Leposavića
 

"Upravo sam okončao dugačak i plodonosan sastanak sa komandantom Kfora generalom Bilerom. Novostvorena situacija je razjašnjenja nakon poslednjih događaja. Mi smo postigli razumevanje o narednim koracima", rekao je Tači obraćajući se članovima svog kabineta.

Tači nije govorio o prethodnom stavu vlade po kojem je sporazum neprihvatljiv za Prištinu.

Predsednikvlade u Prištini je dodao da je "uznemirenost" njegove vlade tim sporazumom nastala zbog pominjanja humanitarne krize na severu Kosova.

"Nema humanitarne krize na Kosovu...Političari su ti koji određuju da li humanitarna kriza postoji ili ne", rekao je Tači.

Stefanović: Jednostrani potezi ne vode nigde

 

Šef tima Vlade Srbije za pregovore s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da se "nada" da je ocena Vlade Kosova da je neprihvatljiv  postignut nacrt sporazuma između komandanta Kfora i srpskih zvaničnika "još jedna u nizu izjava za unutrašnju upotrebu".

 

"Nadam se da je to još jedna u nizu izjava za unutrašnju upotrebu i da će Vlada Kosova razumeti koliko je važno i presudno da se smiri situacija i obe strane vrate pregovorima. Sve drugo je štetno za obe strane", rekao je Stefanović.

 

Stefanović je dodao da "ako bi bilo tačno (neslaganje kosovske vlade sa sporazumom), to bi nanelo ogromnu štetu ukupnoj stabilnosti".

 

"Vreme je i da Priština shvati da jednostrani potezi ne vode nigde... da je njihovo vreme iza nas", poručio je Stefanović.

Glavna komanda Kfora saopštila je u sredu veče da su komandant Erhard Biler i predstavnici Srbije Borislav Stefanović i Goran Bogdanović postigli preliminarni dogovor o rešenju krize na severu Kosova i Metohije prema kome bi međunarodne snage do sredine septembra, a ako je potrebno i duže, kontrolisale prelaze Brnjak i Jarinje.

Nacrt dogovora predviđa da trenutni sistem kontrole na prelazima Jarinje i Brnjak ostane isti do sredine septembra i ako bude potrebno da se to i produži.

"Carinske pečate rešiti u okviru CEFTA sporazuma"

 

"Kosovo i Srbija očekuju da će rešenje međusobnog priznavanja carinskih pečata pronaći u okviru Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi (CEFTA), a ne na pregovorima u Briselu", piše "Koha Ditore".

 

Pozivajući se na neimenovani izvor iz Vlade u Prištini, list navodi da postoji međunarodni pritisak da se o carinskim pečatima ne razgovara u Briselu, što zahteva i Beograd.

 

Prema izvoru "Koha Ditore", to pitanje je pokrenuto na sastanku predstavnika Tačijeve Vlade sa posrednikom Evropske unije Robertom Kuperom.

 

"Bilo je različitih ideja, a jedna je bilo da se carinski pečati rešavaju kao multilateralno pitanje u okviru sekretarijata CEFTA. Kuperu je dat 'lak negativan odgovor', jer kosovska strana želi da se carinski pečati rešavaju samo u bilateralnom kontekstu", tvrdi izvor "Koha Ditore".

 

List navodi da je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Srbije prošle nedelje poslalo pismo civilnoj misiji Ujedinjenih nacija, sa zahtevom da se održe hitne konsultacije povodom odluke Prištine da uvede embargo na ulazak srpskih proizvoda.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.08.2011. 00:30
Kada pocistimo Beograd od ZUTOCRVENIH kvislinga onda se vracamo na nase Kosovo. Dobicete ista prava i sigurnost kao i Srbi kod vas od 1999 do danas !
Četvrtak 04.08.2011. 01:48
КФОР би требао да представља неку "тампон" зону која повезује Србе и Албанце! Само је ово јединствеи случај да та "веза" посебне дијалоге и захтеве преставља Србима, а са друге стране тотално другачије прича са Албанцима! Искрено мени је то и превише лицемерно и превише несигурно... Хватамо се за "сламку спаса" надајући се да ће неки други људи, државе више за нас учинити него што би ми сами требали! Неће то је илузија, која даје краткорочну наду...
Četvrtak 04.08.2011. 07:46
Најбоље за шиптаре је да почну са ликвидацијама припадника КФОР-а.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online