Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Sreda 03.08.2011.
11:43 >> 12:58h
Beta, Press A

“Ako Srbija hoće sever, biće sukoba“

Savetnik vlade samoproklamovane republike Kosovo za spoljne poslove Azem Vlasi izjavio je da "ako Srbija misli da silom otcepi deo Kosova, onda će naići na legitimni otpor jer svaka država, po međunarodnom i domaćem pravu, ima legitimno pravo da brani svoju teritoriju".

Ako hoćete sever, biće rata: Azem Vlasi

Vlasi je za “ Dnevni avaz“ prokomentarisao naredbu predsednika vlade u Prištini Hašima Tačija o opštoj mobilizaciji kosovskih bezbednosnih službi.

Albanci prete hapšenjima

 

Ministar unutrašnjih poslova u vladi Hašima Tačija, Bajram Redžepi, izjavio je da srpski zvaničnici mogu da dođu na Kosmet samo ako zahtev za dolazak odobre kosovske vlasti i da im, u protivnom, prete hapšenje i deportacija.

 

Redžepi je naglasio da je, za boravak na Kosmetu, procedura jasna - za svakog srpskog zvaničnika koji želi da doputuje mora da se pošalje zahtev specijalnom izaslaniku EU, koji onda taj zahtev prosleđuje vladi u Prištini. "Onda mi odlučujemo o tome da li će zahtev biti prihvaćen ili odbijen", dodao je on.

Vlasi je rekao da "kosovske vlasti neće dozvoliti provokacije iz Srbije, da oni vršljaju na teritoriju Kosova, ubacuju razne grupe, da dođu njihovi funkcioneri i podržavaju takav način ponašanja".

"Tu su Kfor i misija Euleks, ali institucije Kosova imaju ustavnu obavezu i odgovornost da štite teritoriju i granice Kosova. Potezi koje je preduzela Vlada Kosova usmereni su u tom pravcu. Na tome će se istrajati i tu nema kompromisa", rekao je Vlasi.

Prema njegovoj oceni, "Srbija ide na podgrejavanje napetosti na severu Kosova da bi se otvorila priča o njegovoj podeli".

"Pošto Srbija ne može više ovladati celim Kosovom i vratiti ga u svoje okrilje, ona bi da otcepi deo Kosova. To ne dolazi u obzir, jer će to biti uzrok rasplamsavanja novih sukoba", izjavio je Vlasi.

Kako je dodao, "Srbija ne može pretendovati da uzme deo Kosova, a da onemogući Albance u Preševskoj dolini, kojih tamo ima više od 90 posto, da traže pripajanje Kosovu".

Vlasi je ocenio da je velika geopolitička karta s novim granicama država na prostorima bivše Jugoslavije završena.

“Tači je taj koji podstiče sukobe“

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, s druge strane, je optužio Hašima Tačija da poziva na rat u južnoj srpskoj pokrajini i naglasio da Srbija neće nasesti na te provokacije te da će učiniti sve da se stanje na severu Kosmeta reši mirnim i diplomatskim putem.

Tači zvecka oružjem: Goran Bogdanović

"Tači šalje ratnohuškačke poruke, diže tenziju, podstiče sukobe. Kako drugačije shvatiti njegovu izjavu da neće odustati od severa Kosova i da ga niko neće sprečiti u tome nego kao pozivanje na rat", rekao je Bogdanović u intervjuu za list “Pres“.

Bogdanović je, podvukavši da Srbija neće ratovati, ukazao da "hoćemo mirnim putem i gandijevskim metodama da se borimo za svoje legitimne nacionalne interese".

Bogdanović smatra da je obaveza EU da dodatnim naporima izvrši pritisak na Tačija da odustane od zveckanja oružjem.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.08.2011. 11:51
nadam se nakazo da ces biti u prvim siptarskim redovima ako dodje do sukoba. kad se vec niko do sada nije dosetio.
Sreda 03.08.2011. 11:47
evo ga ....titov omladoinac "shtafetar"....ponos "bratstva i jedinstva svih nashih naroda i narodnosti"....sad kad je skinuo masku tiiiiiitinog omladinca lichi mi na obichnu shiptarchinu.....
Sreda 03.08.2011. 11:53
Čime se to hraniš kad si tako mudar?! Mudima jel.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online