Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 03.08.2011.
02:20
Vestionline A

"UN da pošalju mirovnjake na Kosmet"

Bivši regionalni predstavnik UN u Kosovskoj Mitrovici Džerard Galuči smatra da bi slanje mirovnih snaga Ujeidnjenih nacija na sever Kosmeta predstavljalo možda jedini način da se održi mir do nalaženja političkog rešenja posle jednostranog pokušaja vlasti u Prištini da preuzmu administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

"Možda je vreme da UN preuzmu sever i pošalju svoje mirovne snage nazad jer je to možda jedini način da se održi mir do nalaženja političkog rešenja", rekao je Galuči.

Džerard Galuči

On je ocenio da akcija Prištine predstavlja "provokaciju" i dodao da je tom akcijom Prištine i NATO snaga na severu Kosmeta podela pokrajine postala verovatnija jer je učvršćena linija razdvajanja između Srba i Albanaca.

Provokacija Prištine da bi propali pregovori

Po Galučijevom mišljenju, pokušaj Prištine da uspostavi kontrolu na adminstrativnim prelazima je bila "provokacija" kako bi se osujetili diplomatski napori i pregovori.

Priština je u tome verovatno imala neku vrstu tihe podrške svojih glavnih međunarodnih pomagača, ocenio je Galuči, ali to je, kako ističe, "bila greška".

"Vidim da je američka ambasadorka u Srbiji demantovala da su SAD ohrabrile ovaj potez. Međutim, teško je poverovati da bi Tači mogao da učini tako provokativan potez bez neke vrste ohrabrenja ili prećutne dozvole američkog ambasadora u Prištini", naveo je Galuči u intervjuu objavljenom na sajtu "Transkonflikt."

Šta kriju Vašington i London?!

Na pitanje od kojih je sve zemalja Priština mogla da dobije "zeleno svetlo" za ovakvu akciju, Galuči, koji je i sam bivši američki diplomata, podsetio je da su SAD i Velika Britanija pokušale da spreče Srbiju da ovaj problem iznese pred Savet bezbednosti UN.

"Pitam se zato šta Vašington i London imaju da kriju?" rekao je Galuči.

On je podstio da su SAD, Velika Britanija i Nemačka "iz nekog razloga" doseledno zastupale stav da će se uz odlučnu upotrebu sile, Srbi na severu Kosova predati Prištini.

"To su pokušali 2008. i ponovo sada ali to ne daje rezultate već samo otežava situaciju", ocenio je on.

Galuči smatra da postoji opasnost da aktuelna situacija eskalira.

"S jedne strane, Srbija se usprotivila i iznela ovo pred UN, a sa druge, Tači ne popušta i otežava bilo kakve pregovore u bliskoj budućnosti," ukazao je on.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.08.2011. 03:11
Ne trebaju nikakvi Un mirovnjaci,kfor,euleks,svi ste ista g....na,nego se vratite tamo odakle ste dosli i okupirali tudju zemlju,a Srbi ce se vrlo lako snaci bez vas,a jos bolje kada skinu zutu gamad koji vam sluze.
Sreda 03.08.2011. 14:00
Da mirovne snage UN na celu sa Rusima.Ovaj sljam sto je na Kosovu danas to su svi americka belosvetska banda kojoj treba doci glave.Ziveo srpski duh.
Sreda 03.08.2011. 22:56
А мало у Ирску, Шкотску, на корзику, у Баскију, мало да поделите оне у Белгији, клали су се, наново ће. Ма гледај своје двориште деда и хајде у пензију.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online