Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Ponedeljak 01.08.2011.
15:35 >> 21:37h
Srna, Beta A

Tači naredio odbranu "teritorijalnog suvereniteta Kosova" svim sredstvima

Premijer samoproglašene države Kosovo Hašim Tači izdao je naredbu o opštoj mobilizaciji kosovskih bezbednosnih agencija i naredio podizanje spremnosti na najviši stepen pripravnosti i gotovosti kako bi, kako je rekao, kosovske bezbednosne agencije svim raspoloživim sredstvima odgovorile "u slučaju povrede državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova".

Hašim Tači danas je obišao pripadnike specijalne policijske jedinice 

Tači je izdao naredbu bezbednosnim agencijama, policijskoj službi, kosovskim bezbednosnim snagama i obaveštajnim službama da nastave sa "doslednom primenom odluke vlasti u Prištini o sprovođenju recipročnih mera zabrane uvoza i izvoza sa Srbijom i Bosni i Hercegovini".

On je s ciljem objedinjavanja aktivnosti kosovskih bezbednosnih agencija sazvao hitan sastanak Saveta za bezbednost, u čijem su radu učestvovali i predstavnici Srba, javlja dopisnik Srne sa Kosova i Metohije. Zaključeno je da su "bezbednosne agencije Kosova 25. jula delovale na osnovu ustava i zakona Kosova s ciljem uspostavljanja reda i zakona na celoj teritoriji Kosova".

Tači je preuzeo ulogu glavnokomandujućeg kosovskim bezbednosnim agencijama, policijom, kosovskim bezbednosnim snagama i obaveštajnom službom i izdao naredbu o objedinjavanju i koordinaciji aktivnosti tih službi.

U skladu sa naredbom o opštoj mobilizaciji bezbednosnih agencija, Tači je naredio podizanje spremnosti na najviši stepen pripravnosti i gotovosti kako bi, kako je rekao, "kosovske bezbednosne agencije svim raspoloživim sredstvima odgovorile u slučaju povrede državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova".

On je pod okriljem navodne brige o svim građanima, posebno o onima na severu Kosova i Metohije, izdao nalog svim državnim institucijama, ministarstvima, javnim preduzećima i ustanovama da preduzmu mere za priticanje u pomoć ugroženom stanovništvu na severu Kosmeta, posebno u dostavljanju lekova i životnih namirnica, kako bi se sprečila, kako je rekao, moguća humanitarna katastrofa.

Vlada u Prištini je saopštla da je na sednici Saveta naloženo da se otvore "novi koridori" snabdevanja stanovništva na severu Kosova i Metohije, ali da se pri tom "ne sme dozvoliti narušavanje suvereniteta Kosova i dovođenje u pitanje odluke o uspostavljanju mjera reciprociteta" na carinskim punktovima.

"Nema odstupanja, nema kompromisa"

Hašim Tači je izjavio da neće odustati od namere da proširi vlast Prištine na sever Kosmeta.

On je u intervjuu agenciji AP rekao da oseća da su međunarodne institucije "zloupotrebile strpljenje Kosova" time što su omogućile da sever Kosova ne bude pod kontrolom vlasti u Prištini.

"Nema odstupanja i nema kompromisa ni sa kim o bezbednosti zemlje" , rekao je Tači posle posete bazi specijalne policije.

"Promena situacije na Brnjaku i Jarinju je nezaustavljiva", zaključio je Tači.

Komanda Kfora je večeras saopštila da je situacija na severu Kosova relativno mirna, ali napeta, istakavši da se administrativni prelazi Brnjak i Jarinje nalaze pod kontrolom Kfora.

"Nema pregovora o granicama Kosova"

Predsednica samoproklamovena države Kosovo Atifete Jahjaga izjavila je danas da je "suvereno pravo Republike Kosovo da kontroliše svoje granice."

Atifete Jahjaga

"O tome (granicama) se ni sa kim ne može razgovarati, već sarađivati.

U tome vidim i mandat misije Kfora i Euleksa na očuvanju mira i stabilnosti i sprovođenju reda i zakona na Kosovu", izjavila je Jahjaga obraćajući se pripadnicima Specijalnih jedinica Policije Kosova (PK) u njihovom kampu u blizini prištinskog aerodroma, koje je posetila zajedno sa Hašimom Tačijem.

Čestitajući pripadnicima policije na njihovom radu kazala je "da su ovih dana bili ponos cele zemlje".

"Stekli ste poštovanje svih građana Kosova, akcijom koju ste izveli na osnovu odluke Vlade Kosova da biste uspostavili kontrolu granice između Kosova i Srbije. Ovaj zadatak ste uspešno izvršili i prvi put posle 12 godina slobode Kosova kao država kontrolišemo celu teritoriju i ostvarujemo ovlašćenja na celoj teritoriji zemlje", kazala je Jahjaga.

Govoreći o pogibiji pripadnika Specijalnih jedinica PK Envera Zumberaja, koje je proglasila herojom Kosova, Jahjaga je obećala da će se institucije Kosova angažovati da ubice dobiju adekvatnu kaznu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.08.2011. 16:01
Gde je sad međunarodna zajednica da odreaguje na ovu direktnu pretnju? Da je ovo rekao Boris Tadić, već bi kretali NATO avioni u pravcu Srbije.
Ponedeljak 01.08.2011. 16:00
Strašno, nama Srbima može da preti ko kako hoće, a naša vlast ćuti i trpi. proklet bio dan kad smo ih i izabrali, kad su nesposobni.
Ponedeljak 01.08.2011. 15:50
Dakle resio zlocinac da terorise Srbe sa severa i to ti je ! E pa nece moci bas kako je zamislio...Kaze mi danas jedan Albanac koji radi u istoj zgradi samnom ali na drugim poslovima, Mina vratio sam se u petak sa Kosova, nikada gore stanje nije bilo. Albanski narod psuje Tacija i vladu i NATO sto im je dao drzavu, nista ne funkcionise, korupcija, lopovluk, bahatost ...On kaze da Taci sve ovo radi da bi zataskao svoju umesanost i umesanost svojih ljudi u mnoge kriminalne radnje, korupciju i lopovluk. Kad tad njegovi ce mu doci glave.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online