Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Ponedeljak 01.08.2011.
12:08
J. L. Petković - Vesti A

Ne gine nam pogibija

Ako se dijalog Beograda i Prištine nastavi jasno je da neće teći kako su vlasti u Beogradu najavile.

Miloš Aligrudić

Deklaracija koja u sebi sadrži istu politiku koja je i dovela do ovakvog rezultata nikako nismo mogli da podržimo. Suštinska podrška je mnogo važnije od formalne, kaže Miloš Aligrudić šef poslaničke grupe DSS, koja je odbila da da svoj glas za Deklaraciju o Kosmetu. Dodaje i da je DSS predložio tekst svoje predloga rezolucije, "sa idejom da se konsultujemo i da se uz pomoć ta dva teksta nađe nešto što bi moglo da se iskoristi, ali smo zapeli smo oko dijaloga Beograda i Prištine".


Zašto niste podržali Deklaraciju o Kosmetu?

Istrgao iz konteksta


Kako ocenjujete dolazak predsednika Borisa Tadića u parlament?


- Ako je želeo da poseti parlament i da u njemu sedi, u tome je uspeo. Na kraju kada se obratio, istrgao je iz konteksta izjavu portparola i rekao da se zalažemo za ratno rešenje, što je netačno. Zapravo neverovatno je da postoji neko ko bi mogao to i da pomisli. To nije dostojanstveno držanje predsednika jedne države.

- Deklaracija koju je predložila Demokratska stranka, odnosno Vlada, sadrži nekoliko ljutitih rečenica, što je razumljivo, ali ne pomaže ni na koji način, niti predlaže promenu taktike i politike kada je reč o KiM. Ona u sebi nosi istu politiku koja je i dovela do ovakvog rezultata, i zato mi ne možemo da je podržimo. Da ne bi ispalo da samo kritikujemo, DSS je predložio i predao tekst svog predloga rezolucije, sa idejom da se konsultujemo i da se uz pomoć ta dva teksta, nađe nešto što bi moglo da se iskoristi. Zapeli smo oko dijaloga Beograda i Prištine. On je propao zahvaljujući albanskoj strani, a mi smo u njega ušli kao nešto gde ćemo lako poginuti. Pri tom, posrednici su pristrasna strana. Podsetiću, da je jedini razlog zašto je Priština ušla u taj dijalog zato što ga vidi kao razgovor o tehničkim stvarima, koji podrazumeva da je Beograd vidi Kosmet kao nezavisnu državu. I prvi put kada smo malo zategli oko pečata, evo kako je reagovala albanska strana.


Znači, nema dijaloga?


- Ako se taj dijalog nastavi jasno je da neće teći kako je zamišljen, odnosno kako su vlasti u Beogradu najavile. To će biti formalna sesija sačinjena od niza ucena koje će naše vlasti ispunjavati, a potom sledi pretnja silom. Kao što smo sada videli. Dijalog je praktično slomljen. Deklaracijom o Kosovu trebalo je da tražimo da se stvar vrati formalnom gospodaru na terenu - Savetu bezbednosti. DS je htela da razgovara, ali na kraju je od nas traženo da stanemo na stranu dijaloga koji je u toku, koji bi sa našeg aspekta lako mogao da dovede do priznanja nezavisnosti sunovratnim tempom. To nismo mogli.


Kada očekujete efekte usvojene Deklaracija?


- Vrlo brzo. Pretpostavljam da će međunarodni predstavnik već danas insistirati da obe strane hitno sednu za sto. A, taj kvazidijalog će dovesti do toga da ćemo činiti toliko ustupaka da nikome više neće ni biti važno da li smo formalno priznali nezavisnost Kosmeta ili ne.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.08.2011. 12:29
Covek je potpuno upravu, zao mi je al ovo bez sukoba nece moci ili ponovo stradanje i raseljavanje Srba.
Ponedeljak 01.08.2011. 12:59
Zvanični Beograd je svašta najavljivao, to nije ispunjeno.
Ponedeljak 01.08.2011. 13:03
A u deklaraciji piše ono što je DS pričao nekoliko godina u nazad i to je rešenje? Ne, to nije rešenje, to je najobičnija glupost. Moramo imati jasan stav i u tim pregovorima koji moraju biti javni, a ne montirani za Srpsku javnost.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online