Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 01.08.2011.
04:43
Vestionline, Beta A

Dačić: Moguć dogovor na Kosmetu

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da je otvaranje prelaza Brnjak i Jarinje za putničke automobile i autobuse najava da su mogući dogovor i rešenje za problematičnu situaciju na severu Kosmeta.

Otvaranje administrativnih prelaza dobra vest: Ivica Dačić

"Dobra je vest da je su ti administrativni prelazi otvoreni barem za putnički saobraćaj", rekao je Dačić i ukazao da "Srbija ima mogućnost da odgovori istom merom, odnosno da zatvori za prolazak sve druge administrativne prelaze prema Kosovu, naročito tamo gde pripadnici albanskog naroda imaju interesa da ti prelazi rade".

On je, međutim, naglasio da "Srbija ne želi da povlači bilo kakve jednostrane poteze, bez obzira da li su oni izazvani od strane Prištine, jer smatra da problem treba rešiti mirnim putem".

Dačić je ponovio da Srbija čini sve kako bi zaštitila legitimne interese Srba na Kosovu i Metohiji, da se nastavi dijalog i dođe do nekih rešenja.

Prema njegovim rečima, otvaranje prelaza Brnjak i Jarinje je odluka koja bi mogla da prethodi postizanju još nekog, makar privremenog rešenja da bi se situacija vratila u stanje pre blokade, istakavši da se mora uložiti napor kako bi se izbegla svaka vrsta sukoba s Kforom i Euleksom.

"To su predstavnici međunarodne zajednice koja, iako je pokazala pristrasnost, ipak predstavlja realnost na Kosovu", rekao je on i dodao da takođe, "treba uložiti napore da se sačuvaju i zaštite svi legitimni interesi Srba kako bi se nastavio dijalog u cilju kompromisnog rešenja".

Stefanović: Važan prvi korak

Šef tima za pregovore s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je u Leposaviću da će se razgovori o statusu administrativnih prelaza na severu Kosmeta nastaviti u toku dana i da će se "rešavanjem te krize moći da reši kosovski problem".

Podrška: Borko Stefanović

"Otvaranjem prelaza Brnjak i Jarinje napravili smo važan prvi korak koji će nam omogućiti da idemo dalje sutra u razgovore na jedan lakši način, da postignemo rešenje koje će biti što trajnije", rekao je Stefanović pred oko 300 građana Leposavića.

On je kazao da slede dalji razgovori o statusu administrativnih prelaza, kao i to ko će na njima biti i kako će funkcionisati.

"To neće biti jednostavno, o tome ćemo danas razgovarati i sa (Robertom) Kuperom, moramo i sa (Erhardom) Bilerom da razgovaramo", rekao je Stefanović, ponovivši raniju ocenu da je komandant Kfora pokazao "profesionalizam i da razume da je sukob najgora opcija".

Država ponosna na kosmetske Srbe

Stefanović je okupljenima preneo i da su "državni vrh i predsednik Srbije ponosni" na njih jer "posle strašnog incidenta" na Jarinju niko nije napravio nijedan incident.

"Zaista moram da kažem 'vi ste heroji' jer na demokratski i miran evropski način pokazujete legitimno pravo da se borite za svoje interese ne ugrožavajući nikoga", rekao je Stefanović okupljenim građanima.

Građani severa Kosmeta zbog toga, rekao je Stefanović, zaslužuju "sve pohvale i svu podršku" i istakao da je narod Srbije zaista uz njih.

"Svi dišemo kao jedan jer hoćemo na miran način bez incidenata da rešimo ovu krizu. Rešavanjem ove krize moći ćemo da rešimo kosovski problem, ovo je preduslov zato što je neko pomislio da zauzimanjem prelaza krene u pokušaj menjanja etničke strukture na ovim prostorima", istakao je Stefanović.

On je ocenio da "nije normalno da oni koji se pozivaju na evropske principe i nepostojanje granica prave granice bodljikavom žicom i naoružanim vojnicima" niti to što, kada su svi za dijalog, oni koji treba da ga sprovedu ne mogu da uđu na Kosovo.

Građanima se obratio i ministar za KiM Goran Bogdanović koji je kazao da su uspeli da i pored svih prepreka dođu do njih kako bi im dali podršku ali i zahvalili se što su "uporni, mirni i što na jedan gandijevski način branimo naše interese".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.08.2011. 05:01
Nema potrebe komentarisati reci Dacica,ali vlast je sve ucinila da Srbi vise nemaju prijatelja.Osvrnuo bih se na Ruse koji bi sigurno otvoreno stali na nasu stranu da ova prodana ,izdajnicka vlast nije odbila sve njihove ponude,da bi se nastavili neprijateljima Srbije uvlaciti i zadnjicu.Rusi su srbski narod prepustili njihovoj savesti i cekaju na njihovu ispravnu odluku,a to je svrgavanje ove vlasti i dovodjenja patriotske,pouzdane na celo Srbije. Ovakvi kakvi smo samo cekamo da se upakuje i otme Vojvodina,i tu nije kraj otimanja,a tada ce nam opet biti krivi Rusi,a ne vlast,Ameri,EU,nato.
Ponedeljak 01.08.2011. 09:47
Otvaranje administrativnih prelaza dobra vest: Ivica Dačić За кога дачићу? Отворен пролаз ка Србији,а кфор се нагомилава према србима,наместила ти се страна војска по косову,а ти причаш о преговорима,готови су преговори,сад је време за оно што прво иде,па преговори,више немаш о чему да преговараш,јер си рекао да нећеш да ратујеш,запамтићеш дан када си оставио Србе на цедилу и сви остали Срби из скупштинских фотеља.
Ponedeljak 01.08.2011. 10:29
Naravno da je moguć dogovor. Dva čoveka sve mogu da se dogovore, ako su ljudi. Ako su primitivci, kao šiptari, teško.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online