Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 31.07.2011.
14:09
Beta A

Dežer: Srbi, nije loše biti optimista

Srbija ima još mesec i po da postigne napredak u reformama i time poveća izglede za novi korak u evropskim integracijama ove godine, izjavio je šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

On je u intervjuu portalu EurAktiv i agenciji Beta kazao da je Evropska komisija počela izradu izveštaja o Srbiji i da će biti ažuriran verovatno do 15. septembra, kada će početi i završna faza pripreme.

"Nadam se da u tom periodu, recimo do 15. septembra još možemo napraviti napredak i unaprediti situaciju, tako da dobijemo ubedljivije mišljenje. Mi kao Komisija izveštajem treba da se suočimo sa 27 zemalja članica i pokrenemo pitanje da li je Srbija ostvarila dovoljan napredak u nekom od domena, da li smo zadovoljni
napretkom" kazao je Dežer.

Bravo za optimizam: Vensan Dežer

Šef Delegacije EU u Srbiji je kazao da je za Srbiju bolje da ima što više pozitivnih stvari i usvojenih zakona, kao i sprovođenja reformi. On je rekao da do 12. oktobra, kada će biti objavljen izveštaj, ne može da proceni kolike su šanse Srbije da dobije zeleno svetlo za status kandidata, ali da je po tom pitanju uglavnom optimista.

"Mogu da kažem da smo prošle godine imali dve zemlje koje su bile u toj situaciji. Jedna je dobila status kandidata - Crna Gora, sa listom prioriteta kojima se treba pozabaviti u roku od godinu dana. Druga zemlja - Albanija - nije dobila status kandidata zato što politička situacija i funkcionisanje institucija nisu bili na zadovoljavajućem nivou", kazao je Dežer.

"Kada sagledam te primere, u tom pogledu sam, kada je reč o Srbiji, više optimista nego pesimista", kazao je on.

Upitan da prokomentariše optimizam sa kojim deo srpskih vlasti očekuje kraj godine i nada se ne samo statusu kandidata nego i datumu pregovora, Dežer je rekao da "nije loše biti optimista" jer se tako angažuju sve raspoložive snage radi postizanja cilja, ali da je dobro ići postepeno.

"Mislim da je uvek dobro ići korak po korak, prvi korak je status kandidata, sledeći, datum za otvaranje pregovora je u tom smislu ambiciozniji", rekao je Dežer, istakavši da te odluke donosi jednoglasno 27 zemalja članica.

Dežer je ocenio da je odluka vlasti da usvoje akcioni plan za ispunjenje uslova za status kandidata bila dobra i da se taj proces dobro odvija.

"Naravno da nije ispunjeno svih 96 preporuka iz Akcionog plana, ali mislim da smo na veoma pozitivnom putu za to", ocenio je on i kao značajne stvari koje su urađene itakao ukidanje blanko ostavki, osnivanje nacionalnih saveta i usvajanje zakona o finansiranju političkih partija.

Dežer je kazao da treba pokloniti pažnju i primeni reformi, jer je to značajan element na osnovu kojeg će se procenjivati napredak, ali i jedini način da se postignu rezultati.

Hapšenjem haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića je takođe urađena velika stvar, koju su očekivale zemlje članice EU,  koje će doneti i konačnu odluku o statusu kandidata, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji.

On je istakao da je još potrebno raditi u domenima svojinskih prava i restitucije, što su, kako je istakao, povezana pitanja, kao i medija.

"Mogu da kažem da je i tu ostvaren napredak i jedva čekam da se usvoje ti zakoni (o restituciji i javnoj svojini) u septembru", kazao je on.

POVEZANE VESTI

Nedelja 31.07.2011. 15:00
"poveća izglede za novi korak u evropskim integracijama ove godine" - ma kave bre više eUropske integracije? Pa terajte se bre više u tu vašljivu eUropu...
Nedelja 31.07.2011. 15:38
....pun mi je qurac ovog DEZERnog fashistichkog birokrate i njemu slichnih.....
Nedelja 31.07.2011. 16:41
Били би ми оптимисти само када Ти неби био у Србији и када би на власти били људи који су пре свега поштени и праве патриоте. Како би нам тада комшије завиделе.Имали би оптимизма и за извоз.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online