Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Nedelja 31.07.2011.
01:11 >> 02:25h
Vestionline A

Tadić: Mir nema alternativu

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je, nakon bolnih iskustava 90-ih godina, najvažniji cilj Srbije da očuva mir, jer jedino miroljubiva politika može da donese rezultat u borbi za zaštitu interesa Srbije i srpskog naroda.

Mir nema alternativu, jasan je predsednik Tadić

Tadić je, na sednici Skupštine Srbije o situaciji na Kosovu i Metohiji, poručio da je situacija na severu Kosova i Metohije teška i dramatična, jer svaki konflikt na zapadnom Balkanu može da preraste u nasilje sa ljudskim žrtvama.

"Kada kažem da Srbija neće voditi rat, smatram da govorim rečenicu koju svaki političar sebi svakog jutra mora da kaže. Svaka druga rečenica je opasna, jer legitimizuje rat kao sredstvo za rešavanje problema na prostoru zapadnog Balkana", istakao je Tadić.

On je rekao da se pridružuje većini stanovnika zapadnog Balkana koji veruju da je jedino miroljubiva politika politika budućnosti i da takva politika nema nikakvu alternativu.

Stanovište da je Srbija zemlja mira i garant mira u regionu je, kako je objasnio, najsnažnija argumentacija kada nastupa pred međunarodnim institucijama.

Suprotnom politikom Srbija bi, kako je naglasio, trenutno odustala od svojih interesa, a dokaz za to su 90-e godine prošlog veka, iz kojih se moraju izvucći pouke.

"Ako ne izvučemo pouku, ponovo će nove generacije biti kažnjene i životi vaše dece biće izloženi opasnosti ako ne pronađemo drugačija rešenja za probleme. Kada posmislite na patriotske reči, pomislite o svom i tuđem detetu i budućnosti kakvu imaju posle tih reči i da li ste tim rečima u opasnost doveli njegov ili njen život", poručio je Tadić poslanicima, koji su od njega tokom današnje rasprave tražili da odstupi od principijelne miroljubive politike.

Tadić je podsetio da problem Kosova i Metohije ima regionalne i globalne dimenzije, i da je Srbija zato odgovorna, ne samo prema svojim građanima, već i prema čitavom svetu koji bi mogao biti pogođen lančanom reakcijom ukoliko bi u pokrajini izbio novi konflikt.

"Činimo veliki napor nakon političkih promena u Srbiji 2000. da napravimo zaokret u politici i da sve one instrumentarije koje su nas dovodili do neuspešnih rešenja promenimo i uspostavimo politiku koja dovodi do pozitivnih rešenja", objasnio je Tadić.

Štetno delovanje dela međunarodne zajednice

Tadić je podsetio da je već otvoreno rekao da su mnogi predstavnici međunarodne zajednice ohrabrivali Prištinu te da i oni snose deo odgovornosti za krizu na severu Kosova.

"Ako se dokaže da je istina, da je kojim slučajem (šef Euleksa Gzavije ) de Marnjak rekao da Euleks poštuje takozvani ustav Kosova, onda je on izašao iz mandata", rekao je Tadić.

Borko Stefanović i Boris Tadić u Skupštini Srbije

Osvrćući se na neka od pitanja iz rasprave, Tadić je rekao da nadležni organi Srbije nisu, kako neki poslanici radikala tvrde bili obavešteni o akciji specijalnih kosovskih jedinica.

"Naravno da nismo ništa znali o akcijama Rosu, ali morate da znate da smo prikupljali razna saznanja vezana za Kosovo i region, i naravno da ta oparacija Rosu nije iznenađenje za nas. Planirana je duže, mesecima, pre nego što se desila", rekao je predsednik Srbije.

Osvrćući se na ovu argumentaciju kosovskih privremenih vlasti da je akcija Rosu da bi se uveo red i zakon na celoj teritoriji Kosmeta, Tadić je rekao:

"Na severu nije ništa drugačije, nego na ostalom delu Kosova. Ta argumentacija Prištine je dakle neistinita. Suštinski, oni su hteli da promene realnost na severu Kosova, a pored toga, postoji i strateški interes, interes promene etničke strkture i mi to jasno kaćemo našim međunarodnim sagovornicima. I mi ćemo to reći našim sagovornicima, kao što ćemo govoriti i o centrima vođenja ekstremne politike".

"Jer mi se, verovali to radikali ili ne, protivimo ’velikoj Albaniji', kao što se protivimo i 'velikoj Srbiji', za razliku od vas", poručioje Tadić, obraćajući se poslanicima SRS-a.

“Kosovo nije ulog u izbornoj kampanji“

Predsednik Srbije je poručio i da pitanje Kosova i Metohije nije i neće biti ulog u izbornim kampanjama.

Predsedink Tadić tokom rasprave u Skupštini

"Svi koji na to računaju unapred su sebe osudili na neuspeh u politici", rekao je Tadić.

Problem Kosova i Metohije je, prema njegovim rečima, star više od jednog veka i pogađa jednako i Srbe i Albance i druge narode koji žive na nedeljivom prostoru Balkana.

"Mi živimo upućeni jedni na druge i svi koji misle da je moguće zadovoljiti interes samo jedne grupacije imaju pogrešan stav u politici i ne poznaju istoriju", rekao je Tadić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 31.07.2011. 01:32
Na celu drzave nam je Pi'ketina koja misli da maslinovu grancicu nosi i suprtna strana,a ona umesto grancice nosi ko zilet naostreni noz spreman za srpsko grlo,ko ima druge argumente i dokaze neka me ubedi u suprotno,a ja cu sve ovde navedeno povuci,ali znam da sam u pravu,ZIVELA SRBOSLAVIJA!!!Tadiciju duvaj ga,izdajnice!
Nedelja 31.07.2011. 01:27
E moj Tadiqi, vise nas je izginulo u tvom miru i pregovorima...
Nedelja 31.07.2011. 01:28
Nevidjena zloupotreba ove mucne situacije u kojoj se nalaze nasa braca na severu Kosmeta od strane naseg tzv. predsednika. Najperfidnija predizborna kampanja. Njegov govor na kraju rasprave o rezuluciji u sakupstini je vrhunac politickog licemerja. Po ko zna koji put pokazuje Boris Tadic da nije u stanju da bude predsednik drzave i samim tim svih njenih gradjana. Njegov limit je predsednik partije. Dokazao je to napadima na neistomisljenike, poslanike iz radikalne strenke, SNS, DSS-a. ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online