Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 28.07.2011.
16:02
J. L. Petković - Vesti A

Štrpce: Srbi u strahu zbog incidenata

Građani u opštini Štrpce zabrinuti su zbog svih incidenata koji su se jutros i juče dogodili na području te opštine i neposrednoj blizini. Opštinski funkcioneri savetuju građane da ograniče kretanje, odnosno bez preke potrebe, ne idu van naseljenog dela opštine.

Bratislav Nikolić, gradonačelnik kosovske opštine Štrpce, kaže da meštani od jutros pokušavaju da od lokalnih vlasti saznaju šta se dešava, imali razloga za dodatne mere opreza. 

Povećan broj policajaca u uniformi: Bratislav Nikolić

- Od jutros dolaze i zovu da pitaju šta se dešava. Situacija je trenutno mirna i nema novih incidenata. U čitavoj opštini je pojačano prisustvo policije, koja patrolira i u vozilima, a i na ulici je veći broj policajaca u uniformi, kaže Nikolić za “Vestionline”.


Rukovodstvo te opštine savetuje građena da smanje kretanje i ostnu mirni na moguće provokacije. Prvi takav apel upućen nakon što je juče nekoliko albanskih mladića nasrnulo na Radišu Milenkovića iz sela Sušiće u opštini Štrpce dok je u šumi sakupljao lekovito bilje. Ostavili su ga poluonesvešćenog kada se pojavilo nekoliko meštana Sušića.


Na putu Vitina – Štrpce jutros su pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije (ROSU) tukli i maltretirali dvojicu poljoprivrednika iz Klokota Dušana Mirkovića i Zorana Svilanovića, koji su pošli na pijacu.

Albanski specijalci su ih zaustavili u mestu Doganović, i prema rečima Mirkovića, tukli i terali ih da skinu stare srpske tablice sa auta. Gradonačelnik Nikolić podseća smatra da je nasilnički odnos Albanaca prema Srbima poslednica dešavanja na severu Kosova, kao i da nije prvi put da Srbi južno od Ibra osećaju posledice onoga što se dešava u drugom delu pokrajine.


- Niti je prvi put da je to kažem, da su incidenti u našoj opštini posledica onoga što se dešavana na severu. Sve što se tamo dešava utiče na srpsko stanovništvo ovde, zaključuje Nikolić.


Opština Štrpce nalazi se na krajnjem jugu na granici sa Makedonijom, i obuhvata 15 sela Sirinićke župe. Većinski je naseljena srpskim stanovništvom, koje živi uglavnom u samom Štrpcu, dok su svuda okolo albanska naselja.

Grupa Albanaca maltretirala sveštenika kod Lipljana


Grupa kosovskih Albanaca presrela je sveštenika Igora Đokića iz Lipljana koji je svojim automobilom krenuo u pravcu Gračanice, vukla ga za mantiju i zapretila mu da ide u Srbiju. U izjavi za KIM radio otac Igor je rekao da se incident dogodio oko podneva, nedaleko od raskrsnice prema Prištini.

“Krenuo sam iz pravca Lipljana prema Lapljem Selu. Na nekih 200 do 300 metrara od Papićeve krivine, primetio sam da me jedno vozilo pretiče i to je izgledalo kao da hoće da me udari. Ja sam se sklonio desno, a to vozilo se zaustavilo ispred mene. Iz tog vozila je izašao jedan čovek, a iza mog auta se zaustavilo drugo vozilo, odakle su izašla još trojica drugih. Onda sam i ja izašao iz svog auta, a jedan od njih je počeo da viče na mene. Drao se, psovao, vukao me za mantiju, vređao… Pitao sam u čemu je problem, na šta mi je on kazao, šta tražiš ti ovde, ti si Srbin, idi odavde”, kazao je otac Igor.

Prema njegovim rečima ubrzo su tu počeli i drugi automobili da se zaustavljaju. Odglumio je kao da razgovara sa policijom, iako nikog nije imao na vezi.

“Ušao sam u svoje vozilo, nastavio da vozim i došao sam do Lapljeg Sela odakle sam se javio ljudima u Eparhiji”, kazao je otac Igor.

Zamenik komandira policijske stanice u Gračanici Rama Krueziju, KIM radiju je kazao da policija nije obaveštena o ovom incidentu.

Srbi sa severa osuđuju paljenje Jarinja


Predstavnici kosovskih Srba na severu Kosmeta osuđuju paljenje administrativnog prelaza Jarinje i ističu da su upozoravali da se nešto slično moglo dogoditi.


Kako prenosi KiM Radio, predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je da odgovornsot za sinoćnja dešavanja na administrativnom prelazu Jarinje na severu Kosova snosi Kfor.

Pantić navodi da su lideri Srba upozoravali komandanta Kfora Erharda Bilera da se može dogoditi nešto poput onoga na Jarinju, kada je zapaljen punkt.

“Nažalost komandant Kfora je prešao preko svih naših upozorenja i nije ispunio obećanje da će se povući policijske snage i carinici tako da odgovornost za sve što se dogodilo u Jarinju snosi Kfor”, rekao je Pantić Kontakt Plus radiju.

Pantić se nada da u ovakvoj situaciji neće biti ljudskih žrtava, kao i da će međunarodna zajednica, pre svega Kfor biti na visini svog zadatka i uspeti da obezbedi mir.

“Nadam se da ćemo zajedno učiniti sve da se situacija smiri, jer ovo što se sada dešava ne ide na ruku ni Srbima, ni Albancima, niti međunarodnoj zajednici, već može dovesti do odlaganja dijaloga između delegacija vlade Srbije i kosovskih Albanaca”, rekao je Pantić.

Načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković smatra da je situacija na severu Kosova i Metohije veoma složena i kompleksna. On ističe da može doći i do pogoršanja situacije na severu pokrajine. On je oštro osudio paljenje punkta na Jarinju i dodao da nema informacije ko stoji iza toga.

“Onaj ko je ovo uradio sigurno ne misli srpskoj zajednici, ljudima koji žele da ostanu ovde, svojim porodicama, niti onima koji su ovih dana pregovarali sa predstavnicima međunarodne zajdnice”, kazao je Nedeljković.


Predsednik srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović ocenio je da je nasilan pokušaj specijalne kosovske policije da se sever Kosova integriše u tzv. državu Kosovo izazvao incidente i destabilizaciju situacije na severu pokrajine.

“Pojedine evropske zemlje nisu osudile akciju kosovskih vlasti i očigledno je da je došlo do eskalacije situacije koja se ogleda u paljenju punkta na administrativnoj liniji”, rekao je Ivanović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.07.2011. 16:13
Nas napaceni narod na Kosovu zivi kao u zatvoru. Ogranicite kretanje, bez preke potrebe ne napustajte naseljeno mesto, ako vas sipci i pogledaju vi spustite glavu ......oooooo zvanicni Beograde mislis li zastiti svoj narod ili i dalje ljubiti guzicu najvecim neprijateljima Srbije i srpstva?
Četvrtak 28.07.2011. 16:30
Vatrom protiv vatre... Kako oni nama tako i mi njima... Mislim da ima dovoljno mladih Srba na severu Kosova koji bi mogli da malo mlate Siptare kao sto oni mlate nas... !!!
Četvrtak 28.07.2011. 18:28
СРБИ ОТПИСАНИ!!! САД СРБИ НЕМА НАМ ДРУГЕ ПОМОЋИ!!! http://www.youtube.com/watch?v=_FpsN_V8ixM&NR=1 http://www.youtube.com/watch?v=Z-s1gpeUgiY
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online