Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 26.07.2011.
17:08 >> 17:15h
Beta A

Palma napušta funkciju poslanika?

Lider Jedinstvene Srbije (JS) i gradonačelnik Jagodine Dragan Marković rekao je danas da će se odreći funkcije narodnog poslanika i da će poštovati odluku Ustavnog suda Srbije o zabrani duplih finkcija.

"Poštovaću odluku Ustavnog suda kao što poštujem sve zakone Srbije", kazao je Marković novinarima u parlamentu i dodao da će se o tome izjasniti kada odluka Ustavnog suda stupi na snagu.

On je naveo da je Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije nesaglasan sa Ustavom i potvrđenim međunarodnim ugovorom.

Ne želi da izda birače: Dragan Marković Palma

"Očigledno je da se ide na to da poslanici u parlamentu budu oni koji nikada u životu nisu ništa radili, da budu glasačka mašina", naveo je Marković i dodao da su Srbiji u ovom trenutku potrebni iskusni ljudi koji mogu da kažu šta su radili poslednjih 30 godina.

Kako je naveo, odreći će se funkcije narodnog poslanika, jer bi drugačije izdao svoje birače u Jagodini.

"Nikada neću izdati birače. Isto tako ništa manje neću se boriti za ostale građane Srbije kao predsednik JS", rekao je Marković.

Ustavni sud Srbije utvrdio je 7. jula da odredba izmena i dopuna Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koja poslanicima i odbornicima dopušta istovremeno obavljanje više javnih funkcija, nije u saglasnosti s Ustavom.

Osporena odredba zakona dozvoljavala je funkcionerima koji su direktno izabrani na funkcije, odnosno poslanicima i odbornicima, da nastave da obavljaju i drugu funkciju, do kraja mandata, bez obzira na to da li su u sukobu interesa. Sporna prelazna odreba izmenjena je amandmanom koji nije podržala vlada, ali su ga podržali svi poslanici vladajuće koalicije.

U sukobu interesa zbog duplih funkcija su četiri poslanika Skupštine Srbije i desetak poslanika vojvođanske skupštine. Pored Dragana Markovića, u sukobu interesa su i njegov zamenik na mestu gradonačelnika Jagodine i poslanik JS Petar Petrović, poslanik i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i poslanik i zamenik gradonačelnika Kragujevca Nebojša Zdravković iz Ujedinjenih regiona
Srbije.

Agencija za borbu protiv korupcije ranije je najavila da će protiv funkcionera koji obavljaju duple funkcije biti pokrenuti postupci i da će od njih zatražiti da se odreknu jedne funkcije.

Agencija je u septembru prošle godine pred Ustavnim sudom pokrenula inicijativu za ocenu ustavnosti odredbe Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije kojom je funkcionerima direktno biranim na izborima bilo dozvoljeno da obavljaju više funkcija.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.07.2011. 17:28
Svi će oni da se razbeže iz Skupštine kada bude jasno da su morali po Ustavu da odbace rezoluciju EU od 19 januara o Kosmetu gde piše da Srbija mora da rasformira paralelne organe Srbije na svom Kosmetu, protivno Ustavu Srbije. Nema u svetu neotuđivi deo neke države bez njenih organa. Skupština izdala sopstvenu državu, ni to nema nigde u svetu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online