Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 26.07.2011.
14:24
Beta A

EU vraća Prištinu "na staro"

"Evropska unija ne odobrava odluku prištinskih vlasti da upute specijalnu policiju na carinske prelaze Kosova sa Srbijom i smatra da se mora vratiti na pređašnje stanje", izjavila je danas u Briselu portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič.

Taj potez Prištine nije učinjen uz konsultaciju s EU ili međunarodnom zajednicom, u tu operaciju nije bio uključen Euleks i stanje se mora mora vratiti "na ono kakvo je bilo pre zaoštravanja situacije", dodala je portparolka Ketrin Ešton.

Kocijančić je istakla da se rešenje za problem obnove slobodne trgovine između Kosova i Srbije mora naći kroz "okvir koji je pravi, a to je dijalog dve strane".

Ona nije mogla da potvrdi da li se Euleks, što je njegov mandat, nalazi na carinskim prelazima Kosova i Srbije.

EU: Nismo dali instrukcije Prištini

Kocijančič je rekla da ne može da kaže kakva su "specifična, podrobna kretanja na terenu", ali je naglasila da "Euleks jeste spreman da pomogne kosovskim vlastima da reše tu situaciju, koja može uključiti i pojačano prisustvo, ako bi bilo nužno".

"Smatramo", podvukla je portparolka Kocijančič, "da prošle noći sprovedena operacija kosovskih vlasti nije od pomoći".

"To nije učinjeno uz razmenju mišljenja s Evropskom unijom ili međunarodnom zajednicom i mi to ne odobravamo i uvereni smo da sada ta situacija mora da bude okončana i da se vratimo tamo gde smo prethodno bili pre ovog zaoštravanja stanja", rekla je ona.

"Euleks je spreman da pomogne kosovskim vlastima da to učine, a gledano sveobuhvatnije, naglašavam ono što smo rekli i prošle nedelje - to je da smo ubeđeni da je za rešavanje pitanja trgovine dijalog pravi put", dodala je.

Prema njenim rečima Evropska komisija je uverena da se kroz dijalog Beograd-Priština "može za to naći primereno rešenje, tako da se slobodna trgovina može obnoviti u oba smera".

Povodom tumačenja da su kosovske vlasti za uvođenje embarga na uvoz iz Srbije dobile "zeleno svetlo" Vašingtona, što se moglo uočiti u reagovanju pomoćnika američkog državnog sekretara Tomasa Kantrimena na "običan trgovinski spor Prištine i Beograda" i upitana "šta je ostalo od zajedničkog pristupa SAD i EU ovom balkanskom pitanju" Kocijančič je uzvratila da je, po njenom mišljenju, "tu reč samo o nagađanjima i izjavama pojedinaca".

"Ja to ne mogu da komentarišem, ali sam vrlo jasno naglasila da to što se desilo nije učinjeno uz saglasnost Evropske unije ili međunarodne zajednice", dodala je.

"Mi smo ubeđeni", rekla je Maja Kocijančič, "da situacija mora da se vrati na pređašnje stanje. Nužno je da nađemo rešenje za taj problem kroz dijalog i verujemo da imamo pravi okvir za to. U toku su kontakti važnih ličnosti na terenu da bi se pronašlo pravo i veoma brzo rešenje za situaciju s kojom smo suočeni".

Zamoljena da objasni kakvu ulogu Euleks igra u ovoj situaciji, da li je prisutan ili ne na administrativnoj granici Kosova i Srbije, a ako nije zašto kad je to uloga i zadatak Euleksa, portparolka visoke predstavnice EU je odgovorila da "Euleks nije bio uključen u tu operaciju".

"Postoji određeno prisustvo na terenu, jer Euleks nadzire delovanje kosovskih vlasti i Euleks jeste spreman da pomogne kosovskim vlastima da reše tu situaciju, koja može uključiti i pojačano prisustvo, ako bi bilo nužno", kazala je.

Upitana može li reći da li je Euleks prisutan na carinskim prelazima na Kosovu ili nije, Maja Kocijančič je odgovorila da ne može reći "kakva su specifična, podrobna kretanja na terenu".

POVEZANE VESTI

Utorak 26.07.2011. 14:38
Jasno je da je ovo samo ispitivanje terena pred konacnim udarom na sve sto je Srpsko..
Utorak 26.07.2011. 14:41
Kao sto rekoh. Sada znaju da mogu da rade na Kosovu manje vise sta im dusa hoce bez straha da ce KFOR nesto da kaze. A to sto se EU navodno ne slaze sa Siptarskim postupkom nikoga ne interesuje. Malo se ne slazu blablabla... sutra dan su opet na istom nivou kao i pre jutrasnjeg postupka.
Utorak 26.07.2011. 15:57
Što Srbija nepošalje vojsku? Kosovo je Srbija! pozdrav is slovenije
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online