Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Utorak 26.07.2011.
12:17
Beta A

Opozicija zahteva reakciju Vlade zbog Kosmeta

Poslanici Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke zatražili su u parlamentu od Vlade Srbije da odlučno reaguje povodom pokušaja specijalaca kosovske policije da zauzmu administrativne prelaze na severu pokrajine.

U delu sednice za postavljanje poslaničkih pitanja u Skupštini Srbije, šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija kazala je da Vlada Srbije, poštujući Ustav i skupštinske rezolucije, preduzima sve mere kako bi se očuvao mir i bezbednost građana na Kosovu i Metohiji, kao i celoj Srbiji.

Obustava dijaloga kao kontramera: Slobodan Samardžić

Poslanik DSS-a Slobodan Samardžić pitao je da li će Vlada Srbije zapretiti nedolaskom na rundu razgovora sa Prištinom u septembru zbog nasilnog preuzimanja prelaza na administrativnoj liniji.

Samardžić je naveo da Vlada Srbije deluje reaktivno i slabo, da se dva dana govorilo među stanovništvom na Kosmetu da će specijalne kosovske jedinice blokirati i preuzeti kontrolu na prelazima i da su zakazale služba obaveštenja, odbrana i civilna zaštita.

Prema njegovim rečima, EU ne reaguje nego proučava odluku vlade u Prištini što je jasna poruka koja se šalje Vladi Srbije.

Samardžić je kazao da je situacija neizvesna iako su na Kosmetu predstavnici Vlade Srbije koji pokušavaju da naprave neki kompromis.

Radikali traže sednicu parlamenta o KiM

Šef poslaničke grupe SRS-a Dragan Todorović je naveo da je ovo kraj politike koja je počela 2008. koja je "pre svega podrazumevala nasilje nad institucijama".

Dragan Todorović

Todorović je zatražio zakazivanje sednice parlamenta na koju bi došao predsednik Srbije Boris Tadić kako bi kazao šta namerava da uradi kad je reč o Kosmetu i upitao zašto Srbija ne traži zakazivanje sednice Saveta bezbedosti UN i ne vrati se u okvire Rezolucije 1244.

Prema njegovim rečima, vlasti Srbije dozvolile su da na Kosmet dođe Euleks koji tri godine radi u skladu sa planom Martija Ahtisarija, odnosno na formiranju institucija države Kosovo.

"Vi ste prihvatili rezoluciju koju vam je napisala EU i koja je legalizovala sve što se dešavalo na Kosovu i Metohiji. Polako država Kosovo treba da se zaokruži tako što će od administrativne granice postati državna granica. To ste im vi omogućili ulaskom u pregovore", poručio je Todorović vladajućoj koaliciji.

Šef poslaničke grupe SRS-a je kazao da neki ubeđuju da je Tadić kontaktirao sa međunarodnim predstavnicima, a da kosovski ministar policije Bajram Redžepi tvrdi da je Kfor obavešten i da akcija nije nikakva tajna.

SRS ocenjuje i da je očigledno da premijer Kosova Hašim Tači ne bi mogao to da sprovede da nema podršku Brisela i Vašingtona.

"Šta bi se desilo u obrnutoj situaciji da Srbi krenu da nešto nasilno urade? Tog momenta bila bi upotrebljena neprimerena sila, ne bi oklevali nijednog sekunda. A šta mi radimo? Šta radi Srbija", naveo je Todorović i upitao da li ponovo treba Srbi da ginu na Kosovu.

DS: Posledice višedecenijske politike

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kokundžija kazala je da je važno da vlada odgovori poslanicima i da jasnu sliku šta se preduzima kako ne bi ostao pogrešan utisak da se stvari dešavaju, a da vlada i insitucije Srbije ne preduzimaju sve što je u njihovoj nadležnosti.

Posledice višedecenijske loše politike: Nada Kolundžija

Povodom kritika opozicije, Kolundžija je kazala da je najjednostavnije optuživati da politika prema Kosmetu koja se danas vodi ne daje rezultate i optuživati nekog za višedecenijske neuspehe politike u pokrajini.

"To je rezultat jedne politike koja je vođena i koja je bila katastrofalana. Takvu politiku i njene posledice smo imali prilike da vidimo, a posledice se mogu meriti stotinama hiljada žrtava, raseljenih, unesrećenih, ljudi koji su izgubili sve što su sticale generacije pre njih", navela je Kolundžija.

Prema njenim rečima, današnja politika pokušava da otkloni štetu koja je napravljena ne rizikujući nijedan život, i na miran način.

SNV: Posledica kapitulantskog ponašanja


Srpsko nacionalno veće severnog Kosova saopštilo je da je akcija kosovske policije čiji je cilj bio zauzimanje prelaza prema centralnoj Srbiji posledica kapitulantskog ponašanja šefa Pregovaračkog tima Srbije u dijalogu sa Prištinom Borislava Stefanovića.

U saopštenju SNV-a se navodi da je Stefanoviću predsednik Srbije Boris Tadić "preneo značajan deo svoje uloge u etapnom priznanju nezavisnosti Kosova i sinhronizovanoj medijskoj kampanji da je Kosovo Srbiji kamen oko vrata i glavna prepreka na putu ka Evropskoj uniji".

Poslanici SRS i DSS napustili sednicu Skupštine Srbije

Poslanici Demokratske stranke Srbije (DSS) i Srpske radikalne stranke (SRS) napustili su danas popodnevni deo sednice Skupštine Srbije, pošto im predsedavajuća Gordana Čomić nije dozvolila da govore o situaciji na Kosovu.


Poslanici DSS i SRS su u nekoliko navrata tokom rasprave o amandmanima na Zakon o energetici pokušavali da skrenu temu na situaciju na Kosovu, a Čomić im je izrekla nekoliko opomena zbog nepoštovanja skupštinskog poslovnika.
Šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić je zahtevao da se prekine tekuća sednica i da se odmah zakaže vanredna sednica na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu.


Radikali su inisistirali da Vlada Srbije i predsednik Boris Tadić insistiraju na hitnom sazivanju sednice Saveta bezbednosti UN.


"Ako se to ne desi, plašimo se da će se ponoviti 17. mart 2004. godine, kada je izvršen pogrom nad kosovskim Srbima", upozorio je poslanik SRS Aleksandar Martinović.


On je dodao da je "nečovečno" raspravljati o energetici dok su Srbima na Kosovu ugroženi životi.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.07.2011. 12:22
То је свима јасно,него реците ви нама очемо ли ми да рокамо секташе или не ,доста приче,ником разговор више не треба,кад је болестан неко треба му лек,тренутно метак је лек.
Utorak 26.07.2011. 13:47
"Posledice visedecenijske politike" hahahaha... Pa sto niste ispravili to,obecali ste 5.oktobra da cete resiti sve na Kosovu,da nas je Nato bombardovao samo zbog Milosevica,da im Kosovo nije interes!!! A sta ste vi uradili,nista... 3 puta ste gori od Slobe
Utorak 26.07.2011. 14:39
Зашто увек када се нешто деси,појединци се сете да траже,заказују,дижу буку,фрку,драматургију....Дај бре да чујемо предлоге,решења,а не захтеве! Захтева имамо и превише,да чујемо шта је решење,али немој да се позивате више на 1244,ко бога вас молим. Излизала се од приче оних који је ни прочитали нису! Када би се она доследно поштовала па ми би већ имали рат 6 година на Косову! Дајте нова решења а не млаћење празне сламе!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online