Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Utorak 26.07.2011.
11:45 >> 12:51h
Beta A

"Barikade dok se ne povuku specijalci"

Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Kosovom Borislav Stefanović izjavio je danas oko 11 sati da će blokade puteva ka administrativnim prelazima na severu Kosova potrajati sve dok se pripadnici specijalnih jedinica Policije Kosova ne povuku i sa prelaza Brnjak. Izvor "Vesti" u Ministarstvu za KiM rekao je da specijalci kosovske policije ni jednog trenutka nisu preuzeli kontrolu nad prelazom Jarinje, već su na njemu sve vreme bili prisutni srpski pripadnici KPS. Trenutno se vode pregovori o povlačenju specijalaca KPS i sa prelaza Brnjak, dodao je ovaj izvor.

Borko Stefanović

Borko Stefanović je građanima koji su okupljeni na barikadama kazao da je drugi uslov za uklanjanje prepreka da se jasno saopšti kakav će biti sastav osoblja koje će ubuduće raditi na administrativnim prelazima i dodao da taj sastav ne može biti drugačiji od sastava lokalnog stanovništva.

Pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije, koji su pokušali da zauzmu administrativni prelaz Jarinje, povukli su se ranije danas zbog blokade koju su im na putu kod Leposavića postavili lokalni Srbi.

Prištinski i beogradski zvaničnici izneli su oprečne ocene o tome da li su pripadnici specijalnih jedinica Policije Kosova zauzeli i prelaz Jarinje.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi rekao je za prištinske medije da su specijalci preuzeli i taj prelaz.


Radio-televizija Kosova objavila je da su specijalci i carinici na Jarinje prebačeni helikopterima Kfora.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović negirao je da su kosovski specijalci zauzeli Jarinje.

Kfor ne prihvata nasilje

 

Komandant KFOR General Erhard Biler apeluje na sve građane Kosova da ne reaguju silom na sadašnju situaciju na severu i administrativnoj liniji prema Srbiji, javlja KIM radio.


"KFOR ne prihvata bilo kakvo nasilje. U demokratskom društvu različita mišljenja ili konfliktne pozicije se moraju rešavati mirno, diskusijama i pregovorima”, istakao je Biler.
Biler je rekao da je KFOR prošle noći alarmirao "značajan broj jedinica koje će intervenisati ako bude potrebe".


"KFOR nadgleda situaciju, trupe su na severu Kosova i pomoći će stabilizovanju situacije, ako to bude potrebno", najavio je Biler, koji je tokom noći razgovarao sa Borkom Stefanovićem i Goranom Bogdanovićem.

 

Euleks ne podržava embargo

 

Euleks ne podržava odluku Vlade Kosova o uvođenju embarga na uvoz robe iz Srbije, piše danas Koha Ditore, navodeći da je za 24 sata 60 kamiona sa srpskim proizvodima ušlo na sever Kosova preko prelaza Brnjak i Jarinje.

 

Predstavnici Euleksa su ocenili da je odluka Vlade Kosova komplikovala situaciju.
Potpredsednik vlade u Prištini Mimoza Kusari Lila je izjavila da odluka o embargu neće biti promenjena sve dok Beograd ne prizna pečate Carine Kosova.

Saobraćaj na Jarinju uobičajen

Reporter agencije Beta je na tom prelazu video da se saobraćaj odvija nesmetano i da nema kontrole vozila. Oko 15 pripadnika Policije Kosova, među kojima su i Srbi i Albanci, bili su u bazi Kfora koja je od 50 do 100 metara udaljena od samog prelaza.

Na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak do sinoć su bili pripadnici Euleksa i Srbi koji rade u Policiji Kosova i na njima se nije sprovodila odluka o zabrani uvoza robe sa Kosova, koju je kosovska vlada usvojila prošle nedelje.

Policija Kosova sinoć je počela akciju preuzimanja tih prelaza.

Stefanović je dodao i da ne veruje prištinskim vlastima, te da će na barikadama čekati stav komandanta Kfora nemačkog generala Erharda Bilera sa kojim treba ponovo da se sastane oko 12 sati.

Među građanima koji blokiraju put i dalje su šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.07.2011. 11:49
Шта је ли он сада шеф тима за координисање барикадама, људи горе плаћају порез за војску, а овај прави барикаде???!!!
Utorak 26.07.2011. 12:00
Dobro bre Stefanovicu ima li drzava Srbija nacionalni plan za ocuvanje stanovnistva dole ? Usli ste u pregovore, znali ste da sa djavolom imate posla, jeste li napravili rezervni plan za delovanje u ovakvim situacijama? Pristina na sva zvona objavljuje da zeli da sprovede kontrolu nad citavom teritorijom Kosova, to ti je i Edita Tahiri rekla, sam si priznao u Utisku nedelje nakon postizanja sporazuma. Ne zaludjuj narod sa pricama o mirnom resenju kada si svestan na sta su ti sa kojima pregovaras spremni.
Utorak 26.07.2011. 14:30
Мислим да нисам видела нигде господина Стефановића да је стајао на "челу" те блокаде!? Најлекше је њему да седи у некој кафани и да диригује како ће да се бране животи! Ко је њему дао за право то? Па он је један од главних криваца што смо дошли до ове ситуације!!! Срамота ме је да кажем да смо из истог народа потекли!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online