Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 24.07.2011.
21:23 >> 22:39h
Beta A

''Kepiro, kriv si!''

Protest "Kriv je" povodom oslobađajuće presude Šandoru Kepiru, optuženom za učesće u Novosadskoj raciji januara 1942, održan je večeras u Beogradu, a sa skupa je upućen zahtev mađarskom pravosuđu da se Kepiru ponovo sudi.

Protest u organizaciji Društva za očuvanje sećanja na holokaust održan je istovremeno i u Novom Sadu.

Protestni letak

"Očekujem da na ponovnom suđenju sud u Budimpešti donese pravednu odluku i dželata proglasi krivim jer mora odgovarati za sve što je uradio i svih 4.000 žrtava", kazao je, obraćajući se okupljenima na Trgu republike jedan od organizatora skupa Avram Izraeli.

Izraeli je naveo da građani protestom izražavaju nezadovoljstvo zbog nepravične presude "oprobanom nacisti za kojeg postoje jasni dokazi da je poslao u smrt više od 4.000 ljudi".

Predsednik Društva za očuvanje sećanja na Holokaust iz Novog Sada Aleksandar Veljić okupljenima je preneo pozdrave Efraima Zurofa, direkrtora jerusalimskog Centra Simon Vizental, koji je poručio da je uz Novosađane.

On je istakao da se u vreme zloglasne racije u Novom Sadu dogodio klasičan genocid nad više od 4.000 nedužnih ljudi, čija je jedina "krivica" bila što su Srbi, Jevreji i Romi.

"Tim je odluka suda u Budimpešti, da oslobodi Kepira, ne samo sramna i skandalozna, nego i nezabeležen pravni presedan koji opasno preti da više nikad nijedan počinjeni zločin nad nedužnim civilima druge nacije bude kažnjen", konstatovao je Veljić.  

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je novinarima da je srpsko tužilaštvo uradilo sve što je moglo i da sada čeka drugostepenu presudu.

"Posle toga ćemo, zajedno sa (direktorom centra 'Simon Vizental' Efraimom Zurofom videti šta još možemo da učinimo ako mađarsko tužilaštvo ne bude reagovalo na način koji je primeren pravdi", kazao je Vekarić.

On je naveo da nije primereno komentarisati sudsku presudu, ali da je aplauz posle čitanja presude "ruganje žrtvama" i "strašna poruka svim ekstremisitima u svetu".

"Nisam siguran da taj aplauz nije čuo Brejvik pre nego što je ubio omladinu u Norveškoj", kazao je Vekarić.

Profesor herbejskog jezika Željko Stanojević rekao je na skupu da je Kepiro "jedini ratni zločinac koji je delovao na prostoru Srbije, a nije osuđen" i upitao zašto je to tako.

Organizatori su u toku protesta saopštili da je direktor centra "Simon Vizental" Efraim Zurof poslao poruku podrške okupljenima u Beogradu i Novom Sadu. Okupljeni na Trgu republike uzvikivali su "Kriv je", a skup je obezbeđivala policija.

Šandor Kepiro (97) prvostepenom odlukom suda prošle sedmice je oslobođen optužbi za učesće u Novosadskoj raciji januara 1942. godine. Mađarsko tužilaštvo najavilo je da će uložiti žalbu na ovu presudu.

Kepiro je optužen da je u januaru 1942. godine kao žandarmerijski kapetan učestvovao u sprovođenju Novosadske racije u kojoj je, prema navodima optužnice, pobijeno najmanje 1.246 građana Novog Sada, najviše Jevreja, Srba i Roma, među kojima i 168 dece. Pojedini istraživači tvrde da je tokom Racije u Novom Sadu ubijeno i više od 4.000 osoba.

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.07.2011. 21:37
Капетан жандармерије и није знао ништа... то је цинизам гурање прстију у очи жртвама и преживјелим. Судија тај који је пресуду донио такву он је сигурно из породице нациста па мора да чува свог колегу.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online