Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 24.07.2011.
06:40
Z. Gligorijević - Vesti A

Rudar koji vidi nebo

Branislav Jovanović iz Resavice u rudniku Rembas radi već tri decenije, a samo godinu dana manje član je dobrovoljnog vatrogasnog društva, koje gasi požare na teritoriji ovog rudnika. On je skoro ceo svoj radni vek radio kao rudar, a poslednjih nekoliko godina u jami radi na održavanju koloseka i popravci jamskih vagona.

Branislav Jovanović radi na održavanju koloseka

- Kad god siđeš u jamu jedino što poželiš jeste da iz nje izađeš živ. I tako svaki put. Za platu od 400 evra. I 1.000 evra je malo za ovaj težak i opasan posao. Ali, u rudnik niko ne dolazi što mu se to sviđa ili što voli jamu, već što mora. Eto, jedan inženjer koji je ostao bez posla donedavno je radio kao rudar. Poslovođa jedne robne kuće čija se firma zatvorila penziju je stekao kao rudar u jami. Kada bismo primili sve koji hoće da rade u rudniku imali bismo 5.000 radnika. Na jedno mesto dođe tridesetak kandidata - kaže 54-godišnji rudar.
 

Branislav veli da je mnogo lakše biti vatrogasac:

- Vatrogasci rade napolju i vide nebo za razliku od rudara.


Jovanović je godinama zamenik komandira jedinice vatrogasne čete pri Rembasu i rukovodio je akcijama gašenja brojnih požara.

- Dobrovoljnom vatrogasnom društvu pristupio sam zato što je i moj pokojni otac

Radomir bio njegov član. Moj sin Jovica je treća generacija iz naše porodice koja radi u rudniku i takođe je član vatrogasne čete. Godinama sam s uspehom obučavao mlade vatrogasce.

Kao najuzbudljiviju akciju Branislav pamti gašenje vatre u fabrici za preradu drveta u selu Dvorištu nadomak Despotovca. Požar je buknuo u jednom od magacina, a cela fabrika je mogla da izgori z a samo nekoliko minuta da nije bilo rudara - vatrogasaca.

- Potrošili smo šest cisterni vode. Gašenje požara otežavalo je to što je najbliži hidrant za punjenje kamiona bio u Vodni udaljenoj 11 kilometara. Vozač i oni koji su se vozili sa njim da bi napunili kamion bili su izloženi najvećoj opasnosti. Stizali su za samo 25 minuta, a da bi se napunio kamion vodom potrebno je od pet do sedam minuta. Bili su brži od munje - priča Branislav.


- Raditi u jami i gasiti industrijske požare podjednako je opasno i teško. Nije mi žao što je moj sin krenuo mojim stopama. Jednostavno, to je sudbina većine nas koji se rodimo u Resavici. Kao da se odmalena spremamo za to dok gledamo svoje očeve kako sa zavežljajem hrane kreću u jamu, dok ih deca i naše majke gledaju sa strepnjom i jedinim pitanjem da li će se vratiti živi - kaže Branislav.
 

Trafo-stanica u plamenu


Branislav pamti i gašenje vatre u trafo-stanici u rudniku Vodna.

- Ovaj objekat je bio pun ulja i bilo je vrlo rizično gasiti požar. A najteže je bilo prići mestu gde je trebalo isključiti struju, ali smo nekako uspeli da to uradimo. Gašenje požara u zgradi penzionerskog doma kod stare železničke stanice u Senjskom rudniku nije bilo toliko opasno, ali je pričinjena ogromna šteta. Pošto je zgrada bila od iverice, toliko je bila natopljena vodom da ju je teško bilo posle osušiti. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online