Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 23.07.2011.
14:16

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Embargo "ne važi" za sever Kosmeta

Za razliku od Merdara gde su blokirani kamioni pune robe zbog odluke Prištine da uvede embargo na robu iz centralne Srbije, na punktovima Jarinje kod Leposavića i Brnjak kod Zubinog Potoka juče nije bilo ni gužve, ni kolona. Kamioni su prolazili uz rutinsku kontrolu policije KPS-a, a prolaz svakog vozila zapisivali su i predstavnici Euleksa.

- Vozim prehrambenu robu iz Čačka za severnu Kosovsku Mitrovicu, samo su pogledali otpremnicu, sve je završeno za jedan minut. Čujem da su problemi na izlazu iz Kosovske Mitrovice za Prištinu, gde pokušavaju da zaustave robu iz Srbije, ostala roba prolazi i tamo bez problema - kaže Marko Radović iz Čačka koga smo juče zatekli na kontrolnom punktu Jarinje.

Kakva gužva, sve je normalno: Prelaz Jarinje

- Pun mi je kombi slatkiša, vozim ih iz Kraljeva za Leposavić, prošao sam brzo - kaže Rade Petrović, vozač firme Sloga iz Kraljeva.
 

Policajci KPS-a i njihove starešine juče nisu imali dozvolu da govore za novine, ali su potvrdili da zastoja nema, da ni jedan kamion ne čeka u koloni. Doduše, promet je manji jer mnogi strahuju da će biti vraćeni.
 

- Nikoga nismo vratili, niti imamo takvu naredbu, Euleks je tu, ali se mnogo ne meša u naš posao - kaže jedan policajac KPS-a.
 

- Zasad su korektni, ne prave nam nikakve probleme, do severne Kosovske Mitrovice prolazi sva roba iz Srbije, nema ni carinjenja. Ako pokušaju da nam zabrane promet sa Srbijom, bojim se, biće grdnih problema. Mi smo jednom palili ovaj punkt i gurali carinu i sve što je ovde bilo u Ibar. Mi sever Kosmeta doživljavamo kao deo Srbije, nevolja je samo u tome što mnogi strahuju od zvaničnog Beograda i od tih pregovora sa Prištinom - kaže jedan kamiondžija iz Kosovske Mitrovice koji je juče prošao preko punkta u Jarinju.
 

Juče je zasedao Savet Kosovskomitrovačkog upravnog okruga kome su prisustvovali čelnici sve četiri opštine na severu Kosmeta. Savet je osudio odluku Prištine da uvede embargo na robu iz Srbije i apelovao na Euleks da ne ometa prolazak robe na punktovima Jarinje i Brnjak.
 

Inače, Vlada u Prištini je zabranila uvoz robe iz Srbije uz obrazloženje da ni Beograd ne priznaje carinske pečate Kosova što onemogućava izvoz kosovske robe. Vlada Srbije je to negirala i navela da kosovska roba može ući u Srbiju sa pečatom UNMIK-a što je u skladu sa sporazumom CEFTA.

Snašle se srpske firme

 

Neke srpske firme već su registrovale, zajedno sa tamošnjim partnerima, svoja predstavništva u Albaniji i Makedoniji. Tako roba iz Srbije preko ovih zemalja lako ulazi na Kosovo i Metohiju. Pošto duže putuje i ima više posrednika, nešto je skuplja.

 

Odgovor diplomatski

 

Komentarišući kosovski embargo, šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je rekao: "Odgovorićemo diplomatski, kako je predsednik rekao - odmereno, nerecipročno, i tražićemo podršku sveta za našu poziciju."


- Postoje oni koji misle da je Priština to uradila sa nekim spolja, ali mi nemamo dokaze za to - rekao je Jeremić.

POVEZANE VESTI

Subota 23.07.2011. 17:32
Zabuna je nastala pre skoro godinu dana 9 septembra 2010 kada je Jeremić kod UN pročitao rezoluciju Ešton/Tadić kojom Srbija prihvata mišljenje MSP da albanci na Kosovu imaju pravo da proglase nezavisnost. Hteli su odmah da uvedu svoj carinski pečat, čim je to prošlo i kroz Skupštinu Srbije kao "politika iz kabineta". Nije im dozvolio Kantrimen dok se ne uhapse Mladić i Hadžić, a sada mogu kako se dogovore u Briselu sa Kuperom. Rasplet svih pitanja je u septembru. U svakom slučaju do 12 oktobra.
Subota 23.07.2011. 21:01
Све у свему Србија ће испасти крива шта год да уради.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online