Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Sreda 20.07.2011.
11:46
Vestionline A

Tadić: Hadžić uhapšen, od Evrope ne očekujem ništa

“Srbija će nastaviti da ispunjava svoje međunarodne obaveze i istovremeno želim da potvrdim da je hapšenjem Hadžića ispunjena naša zakonska obaveza kao Republike Srbije i naša moralna dužnost“, rekao je predsednik Srbije Boris Tadić na konferenciji za medije povodom privođenja pravdi poslednjeg haškog optuženika koga potrežuje Tribunal.

Boris Tadić
 

- Saradnja sa Haškim tribunalom je postojala kao problem, ali posle formiranja Saveta za nacionalnu bezbednost pre tri godine stvari su se pokrenule, od početka rada Saveta uhapšeni su i Radovan Karadžić i Ratko Mladić i Goran Hadžić. Jednostavno, uspostavljena je metodologija i istražni postupak koji je dao vrlo vidljiv rezultat - istakao je Tadić.


Predsednik Srbije je pohvalio rad srpskih snaga bezbednosti, istovremeno demantujući navode o tome kako je naša zemlja krila haške optuženike.

- Čestitam svima koji su učestvovali u ovome, članovima BIA koji su i izvršili hapšenje u rejonu Fruške gore. Posle hapšenja Ratka Mladića u medijima, domaćim i stranim, osvanule su priče da smo ga krili - ta je informacija bila apsolutno neistinita i želim da predupredim sve moguće spekulacije - nismo znali gde se nalazi ni Goran Hadžić. Naša BIA i MUP su izvršavali svoje obaveze u skladu sa zakonom i svima im čestitam i još jednom demantujem sve spekulacije - zaključio je Tadić.


Predstavnike medija je interesovalo gde je i kako uhapšen Goran Hadžić, ali o tome nisu dobili previše informacija.

- Hadžić je uhapšen u rejonu Fruške gore, a za sve ostale informacije će vam se obratiti nadležne institucije tokom današnjeg dana. Takođe, na Hrvatskoj televiziji je objavljeno da je Hadžić uhapšen između vojnog objekta i manastira Krušedol - to uopšte nije tačno! Demantujem sve informacije ovog tipa koje idu prema manastiru i vojsci Republike Srbije - rekao je srpski predsednik.

Pritisci na nas nisu delotvorni, pa ni kad je reč o Kosmetu

 

Na pitanje kakve reakcije očekuje iz Evrope i da li će biti otkriveno ko je 2004. omogućio Hadžiću da pobegne, Tadić je odgovorio:

 

- Sve će biti objavljano nakon sveobuhvatinih istraga. Istraga još traje i dobićete informacije kad sve pute ispitano. Iz Evropske unije ne očekujem nikakvu reakciju ovim povodom. Posle hapšenja Mladića - tražili su da hapsimo Hadžića, iako mnoge moje kolege nisu mogle ni ime da mu izgovore... Ovo je bila naša moralna obaveza, učinili smo ovo zbog građana Srbije, zbog žrtava, zbog pomirenja, zbog promene sistema vrednsoti na ovim prostorima... Ponavljam, nikakvi pritisci u vezi sa hapšenjem Karadžića, Mladića i Hadžića uopšte nisu imali značaj - to je bilo besmisleno, nas je vodio moral i zakonske obaveze, to naši strani partneri treba da znaju. Pritisci nisu bili delotvorni - oni nemaju nikakav značaj ni kad je reč o Kosovu i Metohiji - mi ne funcionišemo pod pritiscima.


"Povucite paralelu sa Osamom bin Ladenom"

Novinari su istakli da se poslednjih godina pretpostavljalo da Hadžić živi u blizini Fruške gore, pa je postavljeno pitanje zašto je hapšenje usledilo tek sad i zašto su tek u trećoj godini rada Saveta za nacionalnu bezbednost ostvareni dobri rezultati (uhapšeni i Mladić i Hadžić)?

- Objašnjavao sam i ranije zašto nismo mogli da ih uhapsimo - bilo je jako teško istražiti sve to, ljude sa takvim iskustvom... Ali, za sve te informacije možete pitati Tužilaštvo. Radili smo mnogo u prethodne tri godine i zašto smo ovako dobre rezultate postigli tek u trećoj godini - pa to je bio prirodan sled događaja. Možete to da uporadite sa traženjem Osame bin Ladena - tek je na kraju bilo uspešno, a trajalo je deceniju. Tako je bilo i kod nas - na kraju smo ubrali plodove mukotrpnog rada.


Da li ovo što smo ispunili ipak neće da pomogne da dobijemo status kandidata?

- Videćemo, ovde se ne radi ni o kvakvoj trgovini, već o tome da svako ispuni svoju obavezu - mi smo preuzeli obavezu da sarađujemo sa Haškim tribunalom. Važno je da ispunjavamo svoje obaveze. Gledam u oči svoje evropske sagovornike - pitam ih da li oni hoće da ispune ono što su oni obećavali prethodnih godina.


- Neće biti lako dobijanje kandidature. Dobijanja statusa kandidata i početak dobijanja datuma za pregoveore je vezan i za naše unutrašnje reforme. Imali smo akcioni tim za hapšenje Hadžića, a imamo i akcioni plan kad je upitanju proces završetka reormi. Moguće je da ćemo dobiti rezultate u septembru, kako bismo dobili datum za početak pregovora. Na kraju, šefovri država odlučuju o tome i to će biti u decembru. U EU vlada ekonomska kriza - to nikad nije dobro za proširenja. Mislim da je to nepotrebna bojazan i da bi bila tragična greška da zaustave proces prijema zemalja zapadnog Balkana... Ali, svi prave greške, pa i Evropska unija. Građani regiona bi to najviše platili, ali bogami i građani Evropske unije, jer svaka nestabilnost na zapadnom Balkanu dođe na poreske šaltere Evropske unije...

Da završim - nastavljamo da se borimo protiv organizovanog kriminala i svih formi kriminala koji pogađaju ovo područje - zaključio je predsednik Srbije Boris Tadić.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.07.2011. 12:09
U svojoj završnoj reči Tadić preti Evropi ako ga otkače pa dođe druga vlast da će doći do nemira na ovim prostorima. Da bi bio uverljiviji rekao je da onda taj ceh i troškovi ima da se plate na šalteru EU. Čovek je u takvom strahu da će dati sve što traže do 12 oktobra ne bi li prošli mišljenje kod Evropske Komisije o kandidaturi. Nije svestan da će biti nemoguće ispuniti rezoluciju EU od 19 januara da razgovora o statusu nema i da Srbija mora da rasformira svoje paralelne organe na Kosmetu. Hvali se isporukom Srba u Hag. Da vidimo kako će mu ići da isporuči ceo srpski Kosmet vlastima u Prištini.
Sreda 20.07.2011. 12:10
Poslednjeg predadose,ko je sledeci na listi za ratne zlocine? Onaj ko se usudi javno reci da je vlast izdajnicka,pljackaska i da mora u zatvor.
Sreda 20.07.2011. 12:00
Опет се неко нашао у погрешном тренутку, на погрешном месту .... - Шефеееее, како сте јутрос? - Реци Даро шта ти треба, уморан сам ... - Шефеее ... звали су из европске уније ... - То знам Даро тај ме разговор готово убио ... - Шефее, али мало пре су поново звалииии ... - Даро кажи већ једном шта су рекли !! - Па питали су да ли нам нешто треба ... - Реко сам ти сто пута да нам ништа не треба. И тако им реци ... - Али шефе ... ја сам наручила. - Шта Даро, звезду ти црвену префарбам у жуто, шта !! - Па ајопд шефе, ајпод. Тако је мали, симпатичан, бићете баш кул, кеве ми.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online