Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 20.07.2011.
12:03
J. L. Petković - Vesti A

Milioni evra za prodaju magle

Dinkićev izum košta državu dva i po miliona evra godišnje. Jedini efekat udomljeni partijski kadrovi.

Uzdanice omanule: Ekonomske diplomate sa Jelenom Marjanović (za govornicom)

Rade li srpske ekonomske diplomate išta osim što dele vizit karte u svetskim prestonicama? Za godinu dana u 27 zemalja sveta, za rad ekonomskih diplomata potrošeno je 2,5 miliona evra, ali izveštaj zvaničnog izveštaja o njihovom radu nema. Kako saznajemo u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, taj dokument se pravi, ali možda nikada neće dospeti do javnosti jer se mnogi poslovni kontakti, odnosi i razgovori mogu lako podvesti pod - poslovnu tajnu!

Danilo Šuković

Deo stručne javnosti dovodi u sumnju njihov učinak. Ekonomista Danilo Šuković smatra da u vreme razvijenog interneta takva vrsta diplomatije nije potrebma - svako ko hoće da zna nešto u Srbiji, može to da uradi ukucavanjem nekoliko reči na internet pretraživaču.


U Ministarstvu ekonomije tvrde da je trenutno nemoguće kvalifikovati njihove rezulatate, jer je reč o dugovorčnom sistemu. Navode i da su brojne firme koje su ozbiljno "zagrizle" da ulože novac u Srbiju, ali da će o tome govoriti tek kada se budu potpisali ugovori.

Raspoređeni u 25 država


Pre godinu dana Ministarstvo ekonomije pompezno je poslalo diplomate u Minhen, Rim, Moskvu, Kijev, Štutgart, Peking, Ljubljanu, Bukurešt, Berlin, Zagreb, Beč, Podgoricu, Tokio, Prag, Sofiju, Skoplje, Bratislava, Stokholm, Čikago, Sarajevo, Budimpeštu, Pariz, Milano, Atinu, London, Brisel, Toronto i Istanbul.


Dobijaju istu platu kao i diplomatski predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Srbije, a raspon njihovih mesečnih zarada je od 2.000 do 3.000 evra. Svaki od 27 ekonomskih savetnika ima plaćen smeštaj i za stanarinu u proseku mesečno potroši 1.100 evra.


Javnost najviše boli što za sastanke i pregovore troše pare iz budžeta, za razliku od predstavništava Privredne komore Srbije koja se sama finansiraju. PKS ima osam predstavništva u Austriji, Belgiji, Crnoj Gori, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Ruskoj Federaciji i Ukrajini i godišnje donose nekoliko desetina projekata.


- Predstavništva su strateški raspoređena, odnosno osnovana su za tržišta zemalja koje su tradicionalno najvažniji spoljnotrgovinski partneri Srbije i gotovo sva su sa višedecenijskom tradicijom, posebno Ruska Federacija, Nemačka, Italija. Srpski privrednici se zahvaljujući predstavništvima Komore u inostranstvu godišnje uključe u nekoliko desetina projekata, ukoliko u to računamo i učešće u međunarodnim privrednim manifestacijama i događajima: sajmovi, privredne delegacije i drugo.

Posebno je značajan broj zaključenih poslovnih ugovora između srpskih i inostranih firmi koji je realizovan zahvaljujući predstavništvima PKS-a, kaže Slavka Kocić, koordinator predstavništava PKS i dodaje da značajne rezultate pokazuju redovne posete stranih privrednih komora srpskoj.


Kocićeva kaže i da se rad predstavništava PKS u inostranstvu poklapaju sa radom ekonomskih diplomata.


- Tačno je da PKS u inostranstvu i ekonomske diplomate rade na realizaciji istih ciljeva, ali realno i praksa potvrđuje da oni i jesu jedan tim. Saradnja sa ekonomskim savetnicima je dobra i sigurno da u postojećim prilikama srpske privrede posla ima i za mnogo više naših privrednih predstavnika u inostranstvu, nego što je to sada slučaj, zaključuje Kocićeva.

Predrag Simić

Ekonomske diplomate su odgovorene i Ministarstvu spoljnih poslova. To nije najsrećnije rešenje, smatra profesor međunarodnih odnosa i bivši ambasador u Francuskoj dr Predrag Simić.


- To nije to! Ekonomska diplomatija je u drugim zemlajma deo državne diplomatije. Dakle, to nije samo sklapanje poslova, već i način da ekonomskim putem postižete svoje političke ciljeve. Zato njihov posao mora biti definisan u okviru Ministarstva spoljnih poslova, i oni moraju biti deo tog ansambla, a ne da rade na svoju ruku, kaže Simić.


On smatra da je dobre bilaterarne ekonomske odnose važan kontinuitet, te da je MSP napravilo grešku kada je 2007. godine odlučilo da ukine ekonomske atašee.


- Morate da imate kontinuitet. Svojevremeno smo u Parizu imali oko 400 kontakata, iz tamošnjeg Udruženja poslovaca, privredne komore i drugih institucija. Oni su bili naši redovni gosti i preko njih smo završavali mnoge poslove. Međutim, usledio je brzoplet potez. Diplomatija je stvar poverenja, dodaje on.

Bez pomoći države

 

Slavka Kocić (PKS) kaže da bi njima poslovanje bilo lakše, kada bi imali državnu pomoć.


- Predstavništva PKS se finansiraju sredstvima iz budžeta PKS, dakle njihov rad ne finansira država. Upravo, ovo predstavlja izvestan ograničavajući faktor i smetnju za jedno optimalno širenje mreže komorskih predstavništava u svetu kojih je bilo čak preko 80, recimo 70-ih godina, kaže ona.


Delokrug PKS u inostranstvu je promocija srpske privrede, pomoć i asistencija srpskim kompanijama i privrednicima, poslovno povezivanje, pomoć pri zaključenju i realizaciji spoljnotrgovinskih ugovora, pomoć kod naplate potraživanja, uključujući i sve prateće usluge od istraživanja tržišta do prevođenja.

Sreda 20.07.2011. 12:09
Милина ... - Добар дан - Добар дан - Ко сте ви ? - Економски дипломата - Кога представљате? - Па Србију - И шта имате о њој да кажете ? - Па само то да све најбитније ствари можете наћи на ввв тачка орг. Ето само толико ....
Sreda 20.07.2011. 12:05
Kuvaju li kuvaju,a narod jos nije prokljucao
Sreda 20.07.2011. 12:19
Ako je kirija 1000 evra onda su kod Zorice Tomić u rezidenciju od 6000 evra mogli da smeste 6 ekonomskih diplomata. Oni se tako lepo zajebavaju za sve naše pare, još samo fali da neko opet glasa za njih na izborima. Posle Prletovog satelita je ipak trebalo nekoga obesiti pa bi se valjda smirili. Nema drugog načina sa ekspertima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online