Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 19.07.2011.
12:11
Đ. Barović - Vesti A

Srpkinji oteli dete?

Ni posle godinu dana ne nazire se kraj drame za srpsku studentkinju medicine iz Kanade Aleksandru Baret i njenog šestogodišnjeg sina Andreja, čiji slučaj bi mogao da bude sličan golgoti porodice Nastić iz Amerike kojoj su oduzeta deca samo zato što su ih fotografisali dok su ih kupali.

NE DAJU MI DA SA DETETOM PRIČAM NA SRPSKOM: Aleksandra i Andrej

Ovaj slučaj je nešto specifičniji od onoga sa Nastićima. Naime, septembra prošle godine, ovoj Novosađanki koja je u Kanadi od 1999. godine, Agencija za zaštitu dece iz Ontarija oduzela je sina i on se do okončanja sudskog spora, koji je u toku, nalazi u hraniteljskoj porodici.

Aleksandri je dete oduzeto s obrazloženjem da ga "nije zaštitila od scena nasilja", ali njena majka Irena Baret, poznati nutricionista iz Novog Sada, tvrdi da dete prolazi kroz ogromne traume zbog čega je počelo otežano da govori, povlači se u sebe i crta tužne crteže.


- Agencija mi je uzela unuka u septembru 2010. godine, dok sam boravila u poseti Srbiji. Nažalost, moja kćerka, samohrana majka, upustila se u Otavi u vezu s momkom za kojeg se ispostavilo da je nasilnik koji ju je pred malim Andrejom pretukao. Nasilnika smo prijavili, održano je suđenje posle kojeg je pušten zbog nedostatka dokaza, a mojoj kćerki je Agencija oduzela sina jer ga, kako su zamerili, "nije zaštitila, već je bio svedok nasilja". Kakva je to pravda kad joj umesto da pruži podršku mladoj majci, vladina institucija oduzima dete! - ispričala je za beogradske medije Irena Baret koja

Dete upisano kao katolik


- Mada je moja kćerka u formularu jasno napisala da je pravoslavne veroispovesti, Andrej je zaveden kao katolik. Sledeće ročište je zakazano za 2. avgust i mi smo angažovale troje advokata. Ne sporim da je moja kćerka pogrešila što nije uspela da proceni partnera, ali to nije valjda toliki greh da bi joj neko oduzeo dete. Uostalom, ona je prihvatila svoju odgovornost i učinila mnogo više nego što je Agencija za zaštitu dece od nje tražila i prošla čak tridesetak individualnih savetovanja - tvrdi Irena Baret.

kaže da se odlučila da progovori o celom slučaju tek posle godinu dana jer je verovala da je pravda u Kanadi spora, ali dostižna.


- Sada sam krenula na sve ili ništa. Verujem da će se naći dobri ljudi u našoj administraciji koji će pomoći, kao što su pomogli i u slučaju Nastić - kaže Irena Baret.


Prema njenim rečima, na osnovu sudske odluke, i ona i njena kćerka mogu da vide šestogodišnjeg Andreja samo petkom i to na dva sata, a pri tom im je zabranjeno da ga pozovu telefonom ili s njim razgovaraju na srpskom.


"Vesti" su u toku jučerašnjeg dana bezuspešno pokušale da stupe u kontakt i sa njom, ali i da iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije dobiju bilo kakvu informaciju o ovom slučaju. U jednog beogradskoj apoteci u kojoj Irena Baret vrši konsultacije sa pacijentima rečeno nam je da je najverovatnije u Kanadi.


Istovremeno, u Ministarstvu spoljnih poslova o ovom slučaju ne znaju ništa. U Odeljenju za konzularne poslove rečeno nam je da uputimo zvaničan dopis, što smo i učinili, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor zna li Srbija za dramu svoje državljanke u Kanadi.

Posete pod nadzorom


Irena Baret kaže da je svaka poseta unuku pod specijalnim nadzorom socijalnog radnika.


- Tokom tih dva sata taj čovek zapisuje svaku moju reč, pokret, gest i onda to koriste kao neki dokaz protiv nas. Zamislite, sumnjaju da ja iskorišćavam dete jer ga grlim i ljubim i ne kažnjavam ga, pa im to smeta. Vodila sam ga jednom u toalet i ostali smo duže jer nije mogao da kaki i odmah su me pozvali na razgovor. Idiotarija! - ogorčena je baka Irena.

Utorak 19.07.2011. 12:26
Bože šta nam sve čine ove deformisane demokratije.Tako je to tamo gde je nemoral i antikultura.
Utorak 19.07.2011. 12:43
Prema njenim rečima, na osnovu sudske odluke, i ona i njena kćerka mogu da vide šestogodišnjeg Andreja samo petkom i to na dva sata, a pri tom im je zabranjeno da ga pozovu telefonom ili s njim razgovaraju na srpskom. Зашто забрана да говоре на српском?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online