Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Subota 16.07.2011.
17:57
Vestionline A

Dačić nezadovoljan saradnjom Euleksa i MUP-a

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dacić izjavio je da se žalio posredniku EU u dijalogu Beograda i Prištine Robertu Kuperu zbog toga što Euleks nedovoljno sarađuje sa MUP-om Srbije, iako su dve strane potpisale Protokol o policijskoj saradnji.

Dačić: Nedovoljna saradnja Euleksa sa MUP-om Srbije
 
 

Dačić je istakao da se između Euleksa i MUP-a Srbije ne koriste mogućnosti za saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala, ilegalnih migracija, različitih oblika šverca, terorizma i trgovine narkoticima, ljudima i oružjem.

Ministar policije je rekao da se na Kuperov poziv sreo s njim ove sedmice, tokom njegove posete Beogradu i da tom prilikom nisu razgovarali o dijalogu, ali su se, kako je rekao, kratko osvrnuli na rezultate dogovora Beograda i Prištine koji treba da omoguće lakši svakodnevni život i protok ljudi, a da istovremeno budu statusno neutralni.

"Osim što sam izrazio našu želju da saradnja s Euleksom bude bolja, s Kuperom sam razgovarao i o potrebi smirivanja situacije nastale smenjivanjem komandira na severu KiM, kao i o potrebi da Euleks zadrži statusno neutralnu poziciju, ukoliko želi podršku srpske zajednice na Kosovu", naveo je Dačić.

On je dnevniku "Danas" rekao da MUP nema konkretan rok kada treba da počne da sprovodi dogovor Beograda i Prištine o slobodi kretanja, kao i da je ministarstvo na čijem je čelu "i ranije samo razgovaralo o tome i nudilo rešavanje određenih problema“.

"Mnogo puta smo se suočavali s problemom oko prelaska administrativne linije, stranaca koji dolaze s KiM i prelaze tu liniju. Bilo je različitih protesta i primedbi", rekao je Dačić. Treba naći, prema njegovim rečima, neki zajednički imenitelj koji ne bi zadirao u status, ali koji bi omogućavao što normalniji život s obe strane administrativne linije.

"Pozvali smo se na rešenja koja postoje u drugim zemljama, a koje imaju takve sporove, kao Grčka i Makedonija. Tu se ne govori o statusu nego o problemu dokumenata", naveo je ministar policije, dodajući da MUP ne vodi politički dijalog već sprovodi odluke državnih organa.

On je napomenuo da s Kuperom ima redovnu saradnju još iz vremena kad je Kuper bio u timu bivšeg visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane i kada su počeli razgovori o učešću pripadnika MUP Srbije u misijama Unije. Dačić je sa Kuperom razgovarao 13. jula u Beogradu i tom prilikom je evropski posrednik izrazio zadovoljstvo dijalogom Beograda i Prištine i konstruktivnom ulogom MUP Srbije u tom procesu, a bilo je reči i o slobodi kretanja čija implementacija je u nadležnosti tog ministarstva.

POVEZANE VESTI

Subota 16.07.2011. 18:28
Normalno da nisu razgovarali o statusu jer u rezoluciji EU od 19 januara u tački 5 lepo piše da razgovora o stusu Kosmeta nema. Razgovara se samo o tački 7 gde lepo piše da Srbija mora da rasformira svoje organe. Naravno da onda moraju da utanače dokumenta koja će izdavati oni organi koji tamo ostaju. Što se tiče Euleks to je ono što su iz Beograda dozvolili da se montira na Kosmetu, pa neka vidi sa Tadićem o tome. Kuper je tu samo da ih malo mamuza pred sastanak 20 jula Stefanović - Tahiri. Polako se primičemo kritičnom datumu 12 oktobar, a Dačić ne voli oktobar ni da čuje, zar opet nogu u dupe u oktobru. Ovaj put definitivno.
Subota 16.07.2011. 18:06
Gljivica nezadovoljan,pa kako to?150kg zive vage,dobro uhranjen,jos samo koji cvarak od njega napraviti i licio bi na nesto.Redakcijo zasto nas plasite sa ovom fotografijom,pogledajte nasta lici
Subota 16.07.2011. 18:12
Prodana dusa....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online