Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Petak 15.07.2011.
15:43
Srna A

Nemačka štitila kasape Srba

Nemačka televizija Ze-de-ef prikazala je dokumentarni film o trgovini ljudskim organima Srba na Kosovu i Metohiji, koje su otimali i ubijali pripadnici OVK. U filmu pod naslovom "Krvavi poslovi" nemački novinari pošli su tragom izveštaja istražitelja UN iz 2003. čiji su rezultati držani u tajnosti.

Otkriva se sve više detalja u vezi sa trgovinom organima na Kosmetu
 

Jedan od sagovornika u filmu bio je i izvestilac Saveta Evrope o trgovini organima Dik Marti, koji je istakao da je dokument UN iz 2003. zahtevao ozbiljnu istragu, ali da ništa nije učinjeno.

"Stavljen je u ladicu i držan u tajnosti kao i mnogi drugi i to je, smatram, najveći skandal", rekao je Marti.

U tajnom izvještaju UN iz 2003. dokumentovane su otmice i ubistva Srba, a u jednom od zaključaka iz izveštaja, koji je predočen u filmu, navodi se da su "Srbi kamionima transportovani u zarobljeničke logore na severu Albanije".

"U jednoj provizornoj klinici, zarobljenim Srbima su vađeni organi i oni su umirali", ističe se u izveštaju.

Mreža u Turskoj

 

Na kraju filma navodi se da su stručnjaci američkog univerziteta Berkli otkrili da je, istovremeno sa događajima za koje je optužena OVK, u Turskoj delovala jedna međunarodna mreža ilegalne trgovine organima. Deo te mreže je bio i turski lekar Jusuf Sonmez, koji je radio u klinici "Medikus" na Kosovu, inače vlasništvu jednog nemačkog lekara.

Kako je navedeno u filmu, izveštaj UN daje informaciju i o svedocima i daje do znanja da se radi o očevicima zločina, i to najmanje osam svedoka, koji su bili članovi OVK i koji su transportovali srpske zarobljenike. Autori filma su tragom izveštaja UN putovali u Srbiju i u Albaniju. Prikazano je više albanskih sagovornika - među njima i jedan komandant OVK blizak Hašimu Tačiju - koji su tvrdili da su optužbe izmišljene.

Bivši šef forenzičara UN Hoze Pablo Barajbar, koji je učestvovao i u istraživanju ratnih zločina u Ruandi, istakao je u filmu nemačke televizije da je potpuno uveren da su istinite tvrdnje o oduzimanju organa od zarobljenih Srba radi ilegalne trgovine.

Govoreći o svojim otkrićima u kući u Albaniji, za koju se sumnja da su u njoj vađeni organi otetim Srbima, on je naveo da su istražitelji UN u kući pronašli četvorougaoni otisak na podu, kao od stola, koji je bio čist, a oko njega su se nalazile mrlje od krvi, koje su istražitelji našli i na zidovima iza nameštaja.

Teroristi saveznik NATO

 

Dik Marti je podsetio u filmu da je OVK do 1989. u SAD i drugim zemljama smatrana terorističkom organizacijom, a onda je postala partner NATO-a, zato što je Alijansi bio potreban saveznik na terenu, i to onaj koji ima najsnažnije prisustvo, a to je bila OVK.


"Zapad je bacao bombe na srpsku vojsku, a Kosovo je prepustio OVK-u. Kritički izveštaji, poput dokumenta UN su u tome smetali", rekao je Marti.

U izveštaju UN iz 2003. navedeni su tačna mesta zločina i rute kojima su transportovani oteti Srbi, kao i to da su pripadnici OVK bez problema prelazili u Albaniju kamionima kojima su prevozili Srbe u leto 1999. kada su tu granicu kontrolisali nemački vojnici.

Članica Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga Sevim Dagdelen rekla je autorima filma da je nemačkoj vladi postavila brojna pitanja u vezi sa ratnim zločinima OVK na Kosovu i da je ostala zapanjena odgovorima.

"Na pitanje o ratnim zločinima, rekli su nam da se radi o unutrašnjem pitanju Kosova. Smatram to više nego upitnim, da nemačka vlada tako izbegava odgovor, jer na kraju krajeva, Bundesver je već više od 12 godina prisutan na Kosovu", rekla je Dagdelenova.

Autori filma prenose i da su dokazi koje su prikupili istražitelji UN dospeli u Haški tribunal, ali da su tamo ubrzo zatim uništeni.


(Opširnije u sutrašnjem štampanom izdanju "Vesti")

POVEZANE VESTI

Petak 15.07.2011. 15:50
Излази истина полако на видело.
Subota 16.07.2011. 22:23
Немачка, то су они који су нас напали у Првом, Другом, па онда у милосрдном, па онда нам дају кредите више од Руса ??? Лепо, лепо, нек се Тадић и ту извини.
Subota 16.07.2011. 23:27
Nemačka štitila kasape Srba?....zamisli....ko bi rekao.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online