Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 14.07.2011.
21:12
Vestionline, Beta A

Priština ima velika očekivanja od Tadića

Ministar spoljnih poslova samoproklamovane republike Kosovo Enver Hodžaj poziva predsednika Srbije Borisa Tadića da "pozitivne korake koje je napravio u pravcu BiH i Hrvatske, napravi i ka Kosovu".

Od Tadića očekuje pomirenje: Enver Hodžaj

U intervju za Dojče vele Hodžaj je istakao da je menjanje granica na Balkanu završeno jednom za uvek i pozvao zemlje regiona da se od velikih nacionalnih ideja okrenu ka velikoj ideji Evrope.

"Kosovo je danas multietnička država organizovana na osnovama građanske, a ne nacionalne pripadnosti, čiji je cilj stabilan i siguran život u EU", rekao je Hodžaj u intervjuu vođenom u Briselu.

Govoreći o odnosima Beograda i Prištine Hodžaj je rekao da "dijalog između dve države predstavlja dobar korak" koji je stvorio "pozitivan elan u obema zemljama".

"Mislim da je vreme i za predstavnike srpske vlade, političare u Srbiji, medije da razmisle i počnu da prihvataju stvarnost. Ne mislim da bi trebalo da izgubimo i sledećih 20 godina, kao što smo do sad već izgubili", rekao je on.

Hodžaj smatra da pomirenje u regionu "mora da počne od vrha" i dodaje da Priština "vrlo uvažava" ono što je predsednik Srbije uradio u slučaju BiH i Hrvatske.

"Mislim da je on lider koji iste korake može da napravi i ka Kosovu", rekao je Hodžaj i dodao da bi "to donelo dobrobit za obe zemlje i oba društva" ali i da i "mediji, javnost, akademici i verske vođe moraju da podrže takav proces".

Opozicija traži prekid razgovora sa Beogradom

Glavne opozicione albanske partije su na vanrednoj sednici parlamenta u Prištini zajednički zatražile da se ponište dosadašnji sporazumi sa Beogradom u okviru tehničkog dijaloga, kao i da se prekinu dalji pregovori do utvrđivanja pregovaračke platforme.

Parlament u Prištini podeljen po pitanju dijaloga sa Beogradom

Opozicione partije smatraju da bi pregovaračku platformu pre nastavka dijaloga trebalo da utvrdi parlament samoproklamovane republike Kosovo, a na osnovu nje bi se vlada obavezala da svi dogovori koji budu postignuti sa Beogradom prođu kroz proceduru ratifikacije u parlamentu.

Predstavnik parlamentarne grupe Samoopredeljenje Visar Imeri rekao je da vlada namerno krije sadržinu tri sporazuma koji su postignuti sa Beogradom.

"Za početak su izabrana najlakša pitanja. Postignuta su tri najmanje štetna sporazuma. Sve ostalo što sledi biće štetnije i rušilačke za suverenitet Kosova", ocenio je on i dodao da su "dijalog i njegovi dosadašnji sporazumi u suprotnosti sa Ustavom Republike Kosova."

Jahjaga: Podela nije rešenje

Jahjaga protiv podele ili razmene teritorija

Predsednica takozvane kosovske republike Atifete Jahjaga izjavila je da je uspešan dijalog Beograda i Prištine u interesu građana obe zemlje i dodala da se rešenja za probleme mogu pronaći, i da podela Kosmeta ili razmena teritorija nisu rešenja koja mogu da dobiju podršku.

Jahjaga je rekla da se rešenja mogu pronaći ako se poštuju evropski standardi, prenosi Ekspres.

Ona je, posle sastanka sa direktorom Odeljenja za Balkan britanskog ministarstva inostranih poslova Danijelom Firnom, istakla da podela Kosmeta ili razmena teritorija nisu rešenja koja mogu da dobiju podršku.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.07.2011. 21:27
Добро, сада смо сигурни за коба БТ ради. Доказује да је председник само за своје партијце, Шипце и Амере.
Četvrtak 14.07.2011. 21:54
11 година већ они дрку курч,,у по држави,нит имају рат,нит имају санкције,а докле смо стигли,за време Слоба бар смо имали колко толко неког поноса,а сад нема ничега више,јер нас прскају са неба из путничких авиона са алуминијумом и баријумом,да би били депресивни и слаби ,да непружамо никакав отпор.
Četvrtak 14.07.2011. 22:54
Svi izgleda imaju velika ocekivanja od Tadica,osim Srba,oni jednostavno cekaju i zive za dan kada ce da mu vide ledja da im svane!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online