Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.07.2011.
03:18
Beta A

RRA obustavila prostupak protiv "Prve"

Republička radiodifuzna agencija (RRA) saopštila je da je obustavljen postupak za oduzimanje dozvole televiziji "Prva" zbog emisije "Veče sa Ivanom Ivanovićem". "Na osnovu izveštaja svojih službi i izjašnjenja emitera, Savet RRA je zauzeo stanovište da u navedenim emisijama nije bilo govora mržnje niti elemenata kršenja Zakona o radiodifuziji", piše u saopštenju.

Demokratska zajednica Hrvata bila je zatražila od Saveta RRA da se "Prvoj" oduzme pravo na nacionalnu frekvenciju zbog, kako je navedeno, uvreda na račun katoličke crkve i govora mržnje prema hrvatskom narodu u emisijama "Veče sa Ivanom Ivanovićem" 29. aprila i 6. maja.

Iz RRA je saopšteno da je njen Savet "prihvatio uveravanja da bez obzira na prirodu emisije 'Veče sa Ivanom Ivanovićem' ne samo što neće biti povređen Zakon o radiodifuziji i Kodeks emitera, već će urednički kolegijum "Prve" ubuduće s dužnom pažnjom voditi računa da ne bude pređena granica dobrog ukusa".

Ivan Ivanović

RRA je uputila i apel svim kablovskim operaterima da u svoju ponudu uvrste programe regionalnih i lokalnih emitera na područjima za koje ti emiteri imaju dozvolu.

"U nedostatku zakonskih ovlašćenja da ovu problematiku reguliše obavezujućim aktom, Savet će se obratiti Ministarstvu kulture kako bi se pronašao zadovoljajuvći model regulisanja ove problematike i pre donošenja novog seta medijskih zakona, a u skladu sa dobrom evropskom praksom", navodi RRA.

Kako je najavljeno iz RRA, vlasnička struktura svih nacionalnih emitera biće u najkraćem roku objavljena na njenom sajtu, u skladu sa odlukom Saveta.

U saopštenju RRA se naglašava i da je po njihovoj prijavi Prekršajni sud u Beogradu povodom emisije "Trenutak istine" emitovanoj oktobra 2009. godine izrekao televiziji "Pink" kao pravnom licu kaznu od 750.000 dinara, dok je odgovornom licu od 40.000 dinara.

"Sud je ovom odlukom stao na stanovište da navedeni program, kako je to navedeno u prijavi RRA, protivan odredbama Zakona kojima se štiti fizički, mentalni i moralni razvoj dece i omladine", navodi RRA.

U "Trenutku istine" uveče 7. oktobra 2009. godine jedna učesnica je navela da ju je otac seksualno zlostavljao u detinjstvu, a Savet RRA je potom pokrenuo prekršajni postupak smatrajući da je televizija "Pink" "emitovanjem navedene emisije prekršila član 68 Zakona o radiodifuziji u kojem je istaknuto da je emiter dužan da poštuje određene programske standarde".

Tim članom se ne dozvoljava emitovanje programa čiji sadržaji mogu da škode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju dece i omladine, kao i obaveza označavanja takvih programa i emitovanja samo noću između, od ponoći do 06.00.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online