Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 12.07.2011.
12:03

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Naš narod se brzo pretapa

Protojerej Srboljub Miletić iz Australije dobitnik je Nacionalnog priznanja "Vuk Karadžić" koje država Srbija dodeljuje najistaknutijim predstavnicima dijaspore za izuzetan doprinos u oblasti upotrebe i čuvanja srpskog jezika i ćiriličnog pisma. Za nagradu ga je predložila Srpska pravoslavna crkveno-školska opština "Sveti arhiđakon Stefan" iz Sidneja.

Srboljub Miletić, protojerej SPC iz Australije (desno) dobija nagradu iz ruku ministra za dijasporu Srđana Srećkovića
 

Šta za Vas znači priznanje koje nosi ime Vuka Karadžića?
- Bez jezika ne bismo znali ni ko smo, ni šta smo, ni odakle, ni gde i kako treba da idemo. Ova, kao i druge nagrade koje su i ostali laureati primili su priznanja za vrednosti na čuvanju srpskog identiteta, kako u zemlji, tako i rasejanju. Ovu nagradu ne smatram samo svojom. Sve što sam radio, i radio program i novine i škole srpskog jezika, i časovi veronauke, radio sam u timu sa mnogim ljudima iz naših crkvenih opština, eparhije, klubova i udruženja. Ovo je rezultat napora svih nas u u Australiji da održimo deo našeg identiteta, da sačuvamo srpski jezik.

Prvi put u novijoj srpskoj istoriji patrijarh je uručivao državne nagrade?
- Važno je da Crkva i država zajedno brinu o Srbima, svaka na svoj način, kako u dijaspori, tako i ovde u zemlji.
 

I ja sam Srbin

Da li imate oponente u svom radu?
- Nemam nikakvih problema ako se neko ne slaže sa mnom, čak i ako to strastveno izražava i pokušava da uradi nešto drugo. To je sasvim u redu. I ja sam Srbin, i ja se verovatno ponekad tako ponašam jer verujem u ono što radim.

Kako izgleda misionarenje među Srbima na australijskom kontinentu?
- Nešto malo drugačije nego ovde u Srbiji. Ni teže ni lakše. Početak naše dijaspore u Australiji bio je još u 19. i početkom 20. veka. Ovo doba savremenih komunikacija nameće globalni pogled na svet, ali to ne znači da mi obavezno moramo biti gubitnici u društvenom, duhovnom, političkom, ekonomskom, istorijskom ili bilo kom drugom smislu. Ako samo malo obratimo pažnju, možemo mnogo da postignemo. Geografske udaljenosti više ne predstavljaju prepreku i sve naše vrednosti mogu da se prenose munjevitom brznom.

Na internet prezentacijama parohija SPC, posebno u prekomorskim zemljama, dominira engleski jezik i latinica. Gde su se izgubili srpski i ćirilica?
- Iako ne postoje zvanični podaci o tome, smatram da više od 90 odsto našeg naroda u dijaspori jednostavno nestaje, u drugoj ili trećoj generaciji se pretapa. Naročito u prekomorskim zemljama koje su postale, da tako kažem, lonci za pretapanje. Mi se brzo i lako pretapamo. Ne kažem da ne treba da se uklapamo i sarađujemo sa sredinom u koju smo doselili. Ali, ne vidim nijedan razlog da ne zadržimo sve ono što je vredno u našem nasleđu, od čega bi čak i drugi mogli da imaju koristi. To su naša vera, kultura, književnost... Ali, mi ne znamo i ne nosimo u sebi dobar deo onog divnog i svetog nasleđa naših predaka.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.07.2011. 13:18
Sirotinja nikako da dobije leba o nagradama da ne i govorim.Macuga,je spas protiv ovog smrada.
Utorak 12.07.2011. 19:09
Malo, malo...pa se gosp. ministar za dijasporu opet "pojavi" sa novom sentimentalom. Pretapanje...paradoks! Svako zna da je nivo znanja jezika zemlje u kojoj se zivi, radi i brine o porodici nepobitno vazan, logicno. Ako ne cenim sebe kako cu onda drugoga moci da cenim?! O respektu tih zemalja prema takvim ljudima, zbog navedenog, cenjeno je i pokazano u bezbroj primera a za to nije potrebna podrska ministra za dijasporu. Srpski jezik u inostranstvu se moze samo privatno negovati (cirilica/latinica) i upraznjavati, nazalost ali tako je sudbinski. Kada bih poceo da pisem na glagoljici gosp. poceli bi da se ceskate po glavi, za Vasu sramotu. +
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online