Nedelja 16. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 11.07.2011.
13:48
RTS A

Tači: Ameri, zaštitite me od Beriše

Hašim Tači zatražio je intervenciju Amerike zbog mešanja albanskog premijera Saljija Beriše u unutrašnja pitanja samoproglašene države Kosova, proističe iz depeše američke ambasade u Prištini, do koje je došao "Vikiliks".

Hašim Tači i Salji Beriša na Kosmetu

Poseta i politički uticaj Salji Beriše na Kosovu i Metohiji zabrinuo je Hašima Tačija u leto 2009. godine nekoliko meseci pre lokalnih izbora 15. novembra, preneo je prištinski list "Koha ditore" pozivajući se na prepiske američkih diplomata iz Prištine do kojih je došao "Vikiliks".

U privatnom razgovoru sa zvaničnicima američke ambasade u Prištini, 13. avgusta 2009. godine, Tači je strahovao od "mešanja u kosovsku politiku", što prema njegovom mišljenju, radi premijer Albanije.

"U privatnom razgovoru odmah posle sastanka Tači je otpravniku poslova rekao da je zabrinut zbog mešanja premijera Salji Beriše u politiku Kosova", kaže se u telegramu koji govori o Tačijevom sastanku sa američkim diplomatom u Prištini Majklom Marfijem.

Do Tačijevog sastanka sa zvaničnikom američke ambasade došlo je posle prijema koji je Beriša 2009. godine pripremio za Ramuša Haradinaja u Tirani, pri čemu je potpisan sporazum o saradnji između Demokratske partije Albanije i Alijanse za budućnost Kosova.

Prema diplomatskoj prepisci, Tači je pomenuo da Beriša planira posetu Prištini za jesen te godine i dodao da bi on "sa dobrodošlicom dočekao Berišinu posetu Kosovu prilikom koje bi razgovarali o bilateralnim odnosima, ali da ne želi da ga vidi kako vodi kampanju na Kosovu za Demokratski savez Kosova ili za opozicionu ABK".

U to vreme Tači je bio u vladajućoj koaliciji sa DSK, dok je ABK bila u opoziciji kao i sada. Tači je, šta više, rekao da mešanje Albanije u "prištinsku" politiku predstavlja "pretnju" i tražio je od Amerikanaca da intervenišu kod Beriše, naglašavajući da je "Kosovo suverena država a ne pokrajina Albanije".

"Tači je rekao da albansko mešanje u politiku na Kosovu predstavlja pretnju Kosovu i tražio od ambasade da se suprotstavi takvom mešanju", kaže se u diplomatskom telegramu.

"On je takođe tražio od vlade SAD da ozbiljnije shvati Berišu i da preko ambasade u Tirani od njega zatraži da se uzdrži od izjava ili delovanja koji bude strah u regionu od panalbanizma", navodi list. 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.07.2011. 14:09
Тачи је римокатолик, и он је ближи ватикану већ албанији. Не гради се безвезе у Приштини највећа катедрала на Балкану. Зна се ко има претензије на српске територије. http://www.b92.net/news/pics/2011/02/15347736344d4aebd1554e6573514660_200x158.jpg
Ponedeljak 11.07.2011. 18:06
Звони телефон у белој кући... -Аљо, јел` то Америка? -Јесте. -Е па ћујеш, да дођеш маљо, да помогнеш ме, туће ме Србин... -У реду. Поново телефон. Аљо! Јел Америка? -Да -Опет ја. Опет да дођеш, да помогнеш, туће ме македонац. -Па не знам баш, ал ајде, видећемо нешто... -Фала. Телефон... -Аљоо! Америка, да дођеш под хитно, туће ме шиптар, уебем му дете, ћивша му нона, јељ ћујеш америка, одма да дољазиш! -ВВхат тхе фуцк!!! ----------------- Е јебала вас Америка, а јебите се и сами!
Ponedeljak 11.07.2011. 18:06
To je bacanje prašine u oči! Oni da su zavadi, to je samo fora!!! SAD-e će ih ujediniti protiv Srbije i ako su u zavadi!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online