Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 10.07.2011.
18:20
Vestionline A

Srbija ne zna razmere zločina u Srebrenici

Šesnaest godina posle Srebrenice, još nismo svom društvu omogućili da sazna i shvati razmere masovnog zločina u Srebrenici, najmučnijeg epiloga zločinačke politike koja je do njega dovela, izjavio je danas lider Liberalnodemokratske partije (LDP) Čedimir Jovanović i naglasio da je uvek kada je Bosna bila žarište, Srbija zbog toga patila.

Jovanović je podsetio da su "o genocidu u Srebrenici svoje mišljenje saopštili Međunarodni sud pravde, sudije Haškog tribunala, Evropski parlament, porodice žrtava, susedi. Učinila je to konačno, doduše samo delimično, i Skupština Srbije, usvajanjem nedovršene Deklaracije o Srebrenici".

Čedomir Jovanović


Ipak, kako je ocenio, i dalje nam nedostaje izlaz iz politike osporavanja, ciničnog prebrojavanja i umanjivanja broja žrtava i razmera zločina. Za to više ne možemo optuživati Mladića koji se godinama krio, ni situaciju u kojoj se Srbija nalazi ili izazove nestabilnog regiona.


Jovanović je naglasio da "smo slanjem Mladića u Hag ispunili međunarodnu dužnost, ali se obaveze koje imamo, prema Srbiji i susedima, ne mogu završiti rutinskim praćenjem suđenja koje neće zatvoriti naše dileme i dovođenje u pitanje uzroka i posledica Srebrenice, kao i svih jugoslovenskih ratova devedestih".


Iskustvo Srebrenice, drugih zločina i pre i posle jula 1995. godine, nesposobnost da se deceniju i po posle nje stavi jasna tačka, neprihvatljiva estradizacija koja je pratila hapšenje i izručenja Mladića - sve to nas opominje na privremenost i ranjivost stabilnosti, i u Srbiji i u regionu, zaključio je on.

Svako ko je iskren dobro zna da je, uvek kada je Bosna bila žarište, Srbija zbog toga patila, naglasio je Jovanović.

Danas je najvažnije, ocenio je Jovanović, da kažemo kakav odnos sa susedima želimo, da budemo jasni ali i operativni u realizaciji verbalnih stavova, da se ne zaustavimo na oceni da priznajemo celovitost Bosne, nego da pomognemo da kroz Evropu, njena pravila i model rešavanja problema, izađemo iz mraka devedesetih.

Jovanović je takođe ocenio da Srbija ima potencijal za takvu politiku, za preokret, ali se sa ljudima, mladima naročito, mora iskreno razgovarati.

"Mi koji vodimo politiku, u Srbiji naročito, moramo da odgovor na pitanje mesta Srebrenice u našoj budućnosti damo drugačijom unutrašnjom i regionalnom politikom, iskrenijim odnosom prema prošlosti, odgovornijim stavom koji će sprečiti da mi, ili bar naša deca, nastavimo da živimo sa teretom zločina", zaključio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, "11. jul i u Srbiji treba da bude Dan sećanja na srebreničke žrtve, jer bi to bio i ljudski i politički dokaz transformacije zemlje, merilo prihvatanja onoga što su narodi Evrope već učinili kroz Rezoluciju Evropskog parlamenta".

"Mi, međutim, nismo samo susedi zemlje u kojoj se dogodio zločin. Zato su naše obaveze, prema sebi, Bošnjacima, svim narodima u BiH, prema normalnijoj budućnosti regiona, mnogo veće. Zato nam i u ovom poslu treba preokret, novi pristup koji će Srbiji i Bosni, a onda i svim društvima oko nas, obezbediti izlazak iz živog blata i konačno otvoriti razumnu, sigurnu i ozbiljnu perspektivu", rekao je Jovanović.

LDP insistira na istinama u politici, poštenom odnosu prema prošlosti, brizi za žrtve i osudi za politiku koja je kriva za njih, naglasio je Jovanović u izjavi povodom 11. jula, dana sećanja na žrtve zločina u Srebrenici.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.07.2011. 18:32
DALI TI ZNAS RAZMERE SVOJE GLUPOSTI??? PLACENI NARKOMANU!!!!!!!!!!!! SAMO U DRZAVI, KAKVA JE SRBIJA DANAS, SA TADICEM NA CELU, MOZES DA PLJUJES PO NJOJ I CELOM SRPSKOM NARODU, A DA ZATO NE SNOSIS NIKAKVE POSLEDICE....NIGDE DRUGO U DEMOKRATSKOM SVETU, TO NEBI MOGAO DA RADIS....U ONOM DRUGOM DA NE GOVORIMO....
Nedelja 10.07.2011. 18:53
Čedomor bezočno izjavljuje "MI koji vodimo politiku u Srbiji" kao ona deca što vise na rudi od tramvaja što mogu da kažu - MI koji vozimo tramvaj. Inače kada tako lepo prati rezolucije Parlamenta Evrope, neka gukne o rezoluciji tog parlamenta o Kosmetu od 19 januara u tački 5 da razgovora o statusu NEMA i u tački 7 da Srbija MORA da rasformira svoje paralelene organe. Ako je srpski poslanik u srpskoj Skupštini njemu treba da je preča ta rezolucija nego da plače na tuđem groblju za plus kod Vorlikove. On neće nikada ni stići do narodnog suda, njega će neka čerga da odvede iz Srbije kao azilanta.
Nedelja 10.07.2011. 19:54
Опет му је неко ставио дрогу у хероин.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online