Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 09.07.2011.
17:21 >> 18:54h
Beta A

"Tražimo pravdu u istrazi o trgovini organima"

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić ocenio je da je za istragu o trgovini organima na Kosovu i Metohiji neophodan mandat Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i da u suprotnom postoji velika šansa da počinioci tih zločina ostanu nekažnjeni.

U obraćanju na zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a u beogradskom Sava centru, Jeremić je rekao da jedino istraga pod okriljem Saveta bezbednosti može da obezbedi punu saradnju svih zemalja članica UN.

Ministar inostranih poslova Srbije: Vuk Jeremić

U suprotnom, svi umešani u taj ratni zločin mogu da ostanu van domašaja pravde tako što će napustiti Kosovo i otići u bilo koju od 180 zemalja sa kojima Euleks nema Sporazum o ekstradiciji, kazao je Jeremić.

"Zbog čega nailazimo na žestok otpor nekih da se u ovu istragu uključi Savet bezbednosti. Iskreno, nemamo odgovor na to pitanje. Ali u jedno sam siguran i želeo bih da s tim u vezi budem potpuno jasan, Srbija neće popustiti niti će se povući u svom zahtevu za zadovoljenjem pravde", istakao je Jeremić.

Balkanu potreban opšti kompromis

Svi se moramo založiti za kompromis, napuštajući maksimalističke ciljeve na Balkanu, izjavio je Jeremić i poručio da bi Evropa mogla da završi svoju transformaciju, da je Srbija spremna da odigra svoju ulogu u tome.


Jedna od glavnih lekcija koju smo naučili, za proteklih 100 godina na Balkanu je da kada jedna strana dobije sve, a druga ništa, rezultat je nestabilnost i nepoverenje, istakao je šef srpske diplomatije.


On je istakao da još predstoji da se učini još mnogo na evropskoj saradnji i bezbednosti u okviru OEBS.


Jeremić je istakao da Srbija vredno radi na Balkanu na obnovi razumevanja, da bi se nadoknadilo narušeno u prethodnim godinama nestabilnosti i tragedija.
U vreme kada je u Evropi padao Berlinski zid, na Balkanu su se mnogi zidovi izgradili, ukazao je Jeremić.


"Srbija je preuzela ključnu ulogu, radeći na promenama i stabilizaciji, a nastupila je nova era razumevanja na koju smo ponosni i slavimo novouspostavljeno poverenje i razumevanje", rekao je Jeremić.


Prema rečima Jeremića, saradnja sa Haškim tribunalom je značajan korak pomirenja u novouspostavljenim odnosima, u uverenju da je krug mržnje zauvek prekinut.


Ističući da Srbija predsedava sa tri regionalne inicijative Jadransko-jonskom, Proces saradnje Jugoistočne Evrope i Regionalnom inicijativom za migracije i azil, Jeremić je napomenuo da su to faze do formalnog zahteva Srbije za predsedavanje OEBS 2014. Godine.


Predsedavanjem Srbije organizaciji OEBS bi bilo pokretač ne samo zatvaranja otvorenih pitanja, već, kako je rekao, zatvaranje ere nestabilnosti na Balkanu, u cilju da se podstakne sinergija i transformiše region.


Jeremić je podsetio da je u Beogradu 1977. godine održan prvi sastanak Parlamentarne skupštine OEBS posle osnivanja te organizacije u Helsinkiju 1975. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online