Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.07.2011.
13:07
Z. Marjanović - Vesti A

Če Gevara se "primio" u Čačku

Na inicijativu Branislava Jugovića nedavno je u prisustvu kubanske ambasadorke u Beogradu Mercedes Martinez Valdes osnovano Društvo srpsko-kubanskog prijateljstva.

- Društvo za sada broji pedeset članova. Statut Društva predviđa da budući članovi moraju da ispune veoma stroge preduslove, kaže za "Vesti" Jugović.
 

Po kriterijumima za članstvo podsećate na KPJ između dva rata?

- Poređenje je dobro i u tome ne vidim ništa loše. Mi nismo komunisti, već levičari i veoma smo borbeni. Kuba je već decenijama simbol borbe protiv američkog hegemonizma, a o ugledu Erenesta Če Gevare da ne govorim.

Međutim, to što neko obuče majicu sa njegovim likom ne znači automatski da je i levičar. Paradoksalno je da mladi nose odeću sa likom Če Gevare, a glasaju, recimo za Čedomira Jovanovića.

Rekoste da članovi Društva brzo donose odluke i još brže stupaju u akciju. Koje su to akcije do sada?

- Prikupljali smo potpise za smanjenje poreza za dečju odeću, često organizujemo akcije pomoći deci u bolnicama, volontirali smo u školama u Kraljevu kada je ovaj grad pogodio zemljotres, učestvovali u štajkovima radnika u Čačku, Kragujevcu, Beogradu, Kuršumliji...Prikupljamo potpise za inicijativu da grad Čačak proglasi Džulijana Asanža, osnivač Vikiliksa, za počasnog građanina. Pokrenuli smo inicijativu da Tehnički fakultet u Čačku uspostavi saradnju sa sličnim fakultetima sa Kube. Sa ambasadom Kube organizovali smo i nekoliko zapaženih kulturnih manifestacija.

Kakva je perspektiva osnivanja sličnih društava u Srbiji?

- Uskoro će po ugledu na Čačak biti osnovano i društvo u Gornjem Milanovcu, našim stopama idu i gradovi Bačka Palanka i Apatin. Svi će biti objedinjeni u savezu društava srpsko-kubanskog prijateljstva čije će sedište biti u Čačku.

Da li je Društvo srpsko-kubanskog prijateljstva politički obojeno?

- Naše prevashodne aktivnosti usmerene su na razvijanje kulturnih i privrednih veza između Kube i Srbije, ali naši aktivisti jesu levičari koji koriste svaku priliku da iskažu svoje nezadovoljstvo činjenicom da nemaju posla, da su i pored završenih fakulteta na ivici egistencije, da moraju da odlaze iz svoje zemlje, i da nešto mora da se menja. Ako je to politika, onda se mi stvarno i opravdano bavimo politikom i tek ćemo se baviti.

Strogi kriterijumi

Članovi Društva srpsko kubanskog prijateljstva ne mogu biti poslodavci koji radnicima duguju plate, a voze preskupe automobile i raskalašno žive. Ne trebaju nam ni pobornici sramne privatizacije, nijedan naš član ne sme imati više od dva privatna biznisa, ne primamo ni one koji konzumiraju drogu i alkohol, niti one koji nisu na liniji levice, objašnjava Jugović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online