Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 07.07.2011.
13:31
Press A

Banka ne da pare, staju radovi na Gazeli

Evropska investiciona banka neće da odobri dodatnih 25 miliona evra kredita za završetak radova na Gazeli, jer Romi nisu dobili stanove. Rekonstrukcija najprometnijeg mosta i žile kucavice Beograda biće prekinuta sledeće subote.

Staje rekonstrukcija Gazele?
 

Do toga će da dođe jer je Evropska investiciona banka (EIB) obavestila "Puteve Srbije" da neće da odobri dodatnih 25 miliona evra kredita za završetak radova na Gazeli.
 

Oni su se na takav potez odlučili pošto svi raseljeni Romi koji su ranije živeli ispod mosta nisu dobili stanove određene kvadrature. Svoju odluku prosledili su i izvođaču radova "Štrabagu", koji je nakon toga, kako Press ekskluzivno saznaje, najavio da će u subotu, 16. jula, da obustavi sve radove na rekonstrukciji najvažnije beogradske saobraćajnice.
 

EIB se, naime, poziva na ugovor koji su još pre četiri godine potpisali "Putevi Srbije", a kojim su se tada obavezali da će raseliti Rome po standardima koje je propisala banka. Potpis na to stavio je bivši direktor Branko Jocić, koji očigledno nije razmišljao o posledicama i ceni koja u tom slučaju mora da se plati.

Kada je kasnije ipak utvrđeno da most mora hitno da se rekonstruiše, u celu priču umešao se grad, iako nije bio potpisnik ugovora. Romi su raseljeni i dobili su smeštaj koji ima i struju i vodu (i koji ne plaćaju). Svi su dobili dokumenta o trošku grada, zdravstvene knjižice, redovnu socijalnu pomoć. Deca su krenula u škole, a na konkursu za socijalne stanove, od ukupno 80 stanova, 18 su dobile romske porodice, od kojih je 12 živelo ispod Gazele.

S tim je bila potpuno saglasna Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja takođe finansira deo radova na autoputu. Ali Evropska investiciona banka, i pored svega nastavlja da insistira da se Romi presele u objekte od čvrstog materijala. Za Beograd je to bilo neprihvatljivo.

Iz Skupštine grada rečeno je da bi to bilo "nemoralno prema drugim Beograđanima", a uskoro je stigla i vrlo jasna računica, koja je pokazala da bi pod tim uslovima kredit sa kamatom od dva odsto narastao na kredit sa kamatom od čak 10 odsto, što je više nego u komercijalnim bankama.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.07.2011. 13:39
Уцене,уцене и само уцене.Баш их брига за толике избеглице,али њима су битни баш роми.
Četvrtak 07.07.2011. 13:42
Srbi podstanari u svojoj domovini a Romima deliti besplatne stanove. To sto zahtevaju od Srbije ne daju ni u svojim zemljama NIKOME besplatne stanove,nego radi ,zaradi,uzmi kredit i vracaj dok ne isplatis. U Beogradu moze svako da se nastani ispod mosta u kartonskim kutijama,(to je kao neko stanarsko pravo),pa kad vlast trazi da se maknu odande,ne moze, dok ne dobiju besplatne stanove. Romi i kada im se pronadje neki smestaj ipak bolji nego ispod mosta nece da idu jer traze stan u centru.Ti sto naredjuju Srbiji da im deli stanove u svojim zemljama za cas rese takve probleme rusenjem, proterivanjem ili privremenim smestajima dok se ne snadju,a moraju placati potrosenu struju i ostale komunali
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online