Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 07.07.2011.
13:07
N. Jokić - Vesti A

Istraga o organima puna nedoumica

Nezavisno od toga da li će istragu voditi UN ili istražni tim Euleksa, nije jasan pravni osnov za to, smatra Žan Šarl Gardeto, predlagač rezolucije OEBS-a o zaštiti svedoka.

Žan Šarl Gardeto

Žan Šarl Gardeto, poslanik iz Monaka koji je Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope u januaru podneo izveštaj o zaštiti svedoka, ocenjuje da, bez obzira na izjave iz Brisela, Prištine i Beograda o tome ko bi trebalo da vodi istragu o trgovini organima na Kosovu, da je sve to, pravno gledano, još veoma nejasno.


Na zasedanju PS Evropske organizacije za bezbednost i saradnju (OEBS) u Beogradu najavljeno je podnošenje predloga rezolucije o zaštiti svedoka.

Slabosti srpske agencije


Srbija ima specijalnu agenciju za zaštitu svedoka ali joj nedostaju sredstva. Podređena je Ministarstvu unutrašnjih poslova umesto tužiocu zaduženom za ratne zločine i organizovani kriminal ili ministarstvu pravosuđa. Tako bi se izbegao sukob interesa, kada, na primer, neki zaštićeni svedok, bivši policajac, treba da svedoči protiv nekadašnjeg kolege, smatra Gardeto.

Još se ne zna ko će voditi istragu o trgovini organima na Kosovu. Kakvo je vaše mišljenje o tome ?


- Bez obzira na to da li će istragu voditi UN ili istražni tim Euleksa, nije jasan pravni osnov prema kome bi jedna ili druga misija imale ovlašćenje da sprovode istragu. Nije, na primer, jasno po kome osnovu bi mogli da sazovu sud u distriktu Priština, kako to najavljuju međunarodne vlasti. Želeo bih da shvatim na koji način u proceduralnom smislu može da funkcioniše istražna misija bilo Euleksa, bilo UN. Posle treba razgovarati o materijalnim, kadrovskim i finansijskim mogućnostima. Sve je ovo za sada maglovito.

Euleks tvrdi da je u novom sastavu, sačinjenom za istragu o trgovini organima, spreman da zaštiti svedoke, verujete li u to?


- Mislim da je jedino rešenje da se svedok izmesti sa Kosova i smesti u drugu zemlju, iako tu ima teškoća kao što su ugovori sa zemljama koje bi prihvatile svedoke. Tu su i troškovi, sve to je veoma skupo, tu je i novi identitet za svedoka i njegovu porodicu i teškoće vezane za brigu o njima duže vreme. Veoma je važno i pitanje ko će biti odgovoran za zaštitu svedoka po prestanku rada istražne misije. Na to pitanje nema preciznog odgovora ni od Euleksa ni od UN.

Da li ćete nastaviti da pratite stanje zaštite svedoka na Balkanu?


- Naravno da bih to želeo jer je zaštita svedoka tema koja mora da se prati. Sada je, na primer, otkrivanje identiteta zaštićenog svedoka 30 dana pre početka procesa deo pravilnika Haškog suda. Isto pravilo postoji i u Srbiji. To je problematično jer 30 dana pre procesa optuženi, to jest njegovi savetnici, saznaju ko su svedoči. Dakle, od tog trenutka zaštita svedoka postaje iluzorna. Ima velikih problema na Kosovu, u Srbiji, u Bosni, ima ih i u Hrvatskoj.

Ko će biti na čelu tima


Jedan "visoki evropski tužilac međunarodnog ugleda" biće na čelu specijalnog tima Euleksa za istragu o trgovini organima na Kosovu i u Albaniji, saznala je agencija Beta.


Među kandidatima nije bivša glavna tužiteljka Haškog suda Karla del Ponte koja je u izjavljivala da bi bila spremna da vodi tu istragu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.07.2011. 13:31
Ja sam za Karlu.. Znam da je mnogi ne vole, ali ipak je ona prva potegla ovu priču, čak je knjigu napisla, a tek bi imala dole šta da istraži.. Kakva šteta.. Ona bi ih tako pritegla, a koliko mi je poznato njen prvi posao je bio vezan za mafiju, i kažu da je bila neustrašiva.. taman sve njen reon..
Četvrtak 07.07.2011. 15:51
Дај Боже да ишта од тога успе! Све је то лоповлук и један другога штите.Као и увек кад су Срби оштечени,нема доказа,воље,времена...У Београду су на власти ''породице'' које нам кроје судбину у протеклих 70 и кусур година.Шта очекивати од потомака оних који су забранили повратак Срба на КиМ 1945.г.!? Никада тај закон није поништен па по томе испада да су отети Срби ту ,на КиМ,били бесправно!!! Господе Боже,смилуј се на нас грешне и помози свом напаченом народу!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online