Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 06.07.2011.
14:31
Blic A

Omladinci ex-SFRJ na radnoj akciji u Srbiji

Dve decenije posle raspada Jugoslavije u Vrnjačkoj banji se viori zastava Omladinske radne akcije, a omladinci-akcijaši iz bivših jugoslovenskih republika svako jutro počinju usklikom "Zdravo, zdravo, zdravo". Akciju predvodi brigadir veteran Jozef Paragi, a slušaju ga Hristina iz Kraljeva, Fikret iz Novog Travnika, Silvana iz Lipara, Leonard iz Bajše i mnogi drugi.

Stotinak mladih iz Vojvodine, Slovenije, Makedonije i Bosne i Hercegovine od kojih je malo ko bio i rođen kada je održana poslednja radna akcija u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, okupilo se na Omladinskoj radnoj akciji (ORA) "Vrnjačka Banja 2011", gde će narednih dvadesetak dana sređivati Lipovačku reku.

"Radnu akciju smo organizovali za samo dvadesetak dana. Pozvali smo predsednike opština sa kojima Vrnjačka Banja ima saradnju, predočili im našu ideju i uspeli da prikupimo stotinak akcijaša. Podeljeni su u tri brigade. Jedna je sastavljena od omladinaca iz slovenačkog Portoroža, skopske opštine Karpoš i bosanske opštine Novi Travnik, a u preostale dve su omladinici iz Srbije, najviše iz vojvođanskih mesta Kule, Bačke Topole i Novog Sada", kaže Vojislav Vujić, zamenik predsednika opštine Vrnjačka Banja i jedan od inicijatora ORA "Vrnjačka Banja 2011".

Kako je i red, ORA "Vrnjačka Banja 2011" započela je intoniranjem državne himne ispred postrojenih brigada i podizanjem zastave. Komandant ovogodišnje akcije je Milan Babić, koji je prvi raport predao Rodoljubu Džamiću, komandantu ORA "Vrnjačka Banja 1980", poslednje radne akcije koja je održana.


Najviše mladih na ovogodišnjoj akciji je iz Vojvodine. U brigadi Panonski biseri su akcijaši iz Lipara i Panonije dok su mladi iz Novog Sada, Kule, Bačke Topole, Lovćenca okupljeni u brigadi Vojvodina. Treća brigada je mešovita i čine je učesnici iz bivših republika SFR Jugoslavije.

Među akcijašima ima nekoliko veterana koji su se, za razliku od nekih njihovih ispisnika što šetaju banjskim parkovima i piju lekovitu vodu sa Snežnika, latili krampa i lopate da se podsete dana kada su bili mladi.

Pridružili se veterani

 

Građani Vrnjačke Banje ne kriju oduševljenje zbog dolaska mladih brigadira iz Srbije i zemalja regiona.

"Akcija je odlična. Nemam reči kojima bih istakao njen značaj. Svaka čast ovoj deci. Da je sreće da je Jugoslavija opstala i ostala kao što je bila nekada. Čast je sada videti svu ovu decu iz bivših republika. To je dobro"... "Evo, vraćamo se akcijama. Ovo je stvarno milina. ovo je za svaku pohvalu", pričaju građani Vrnjačke Banje.

A zov starih dobrih vremena doveo je još jednog vetarana u Vrnjačku Banju. Miodrag Milošević iz Umčara kod Beograda, iznajmio je stan u Vrnjačkoj Banji i savkog dana dolazi na trasu da pomaže mlađim kolegama. "Ja sam 115 dana bio na radnim akcijama. Oženio sam se na akciji i već 40 godina smo u braku. Volim akciju i kada sada vidim ovu decu kako oni rade, setim se vremena kada sam ja imao 15 godina", kaže Milošević.

"Učestvovao sam na čak 28 saveznih radnih akcija u nekadašnjoj Jugoslaviji, a ova ideja je prava stvar i odličan potez ovdašnje vlasti. Mladi treba da se druže, rade i tako odvoje od ulice, droge i ostalih pošasti", kaže Jozef Parag Lepi, a podržava ga Drago Janić, penzioner iz Novog Travnika koji je doveo grupu svojih mlađanih sugrađana.

Mnogi sadašnji akcijaši su u Vrnjačku Banju došli na nagovor roditelja koji su i sami pre 30 i više godina nosili brigardirsku uniformu i udarnički ispunjavali normu.

"Moja mama je učestvovala na radnim akcijama i pričala mi kako su uređivali gradove širom Jugoslavije, pa sam se i ja prijavio da vidim kako je to", kaže Dejan Drča iz Lipara.

Da ORA "Vrnjačka Banja 2011" neće biti samo druženje i simbolično pevanje akcijaških pesama, brigadiri su mogli da se uvere već prvog dana, kada su morali dobro da se oznoje na trasi. Do kraja akcije radiće na uređenju Lipovačke reke, iz koje za tri nedelje ručno treba da izbace oko 2.500 kubika zemlje. Lipovačka reka ima kamenito dno i mehanizacija ne može da uđe, pa je neophodno da se posao odradi na ovaj način.

"I na poslednjoj omladinskoj radnoj akciji akcijaši su uređivali ovu reku, ali tada ih je bilo oko 440 iz bratskih opština - Velenja, Ormoža i Novog Travnika. Postoji dogovor sa gradovima koji su ove godine poslali akcijaše da se naredne godine i kod njih organizuju slične radne akcije. Verujem da će ORA 'Vrnjačka Banja 2011' pokrenuti talas pozitivne energije koji će zahvatiti sve države bivše Jugoslavije", kaže Vojislav Vujić. 

Sreda 06.07.2011. 14:51
Јозефе и Фикрете што разјебасте Југославију кад јој се сада клањате? Отели сте имовину, територију и етнички очистили, а сада сте највећи пацифисти. Превртљивијих гадова свет није видео.
Sreda 06.07.2011. 14:56
Zašto to ne rade u belogardejskoj Sloveniji ili ustaškoj Hrvatskoj, u Podgorici ili Makedoniji, zašto ne na Kosmetu.? Odgovor je, zato jer tamo ne smiju i zato što su spomenute odcjepljene regije imaju samosvijest, dok Srbija još uvijek živi u duhovnoj i moralnoj letargiji u kojoj je svaka misao ideološka pripadnost i nacionalna osobnost tolerantna. A kakva je prikazana u svijetu ? Moć zapadne neprijateljske propagande okrenula je ogledalo, i kao u priči o čarobnom ogledalu govori ružnima da su lijepi, zločestim da su dobri. Hvala ti Bože što se kesiš i gledaš naš jad, ti si ipak jedna obična mazohistička spodoba !
Sreda 06.07.2011. 14:36
To je bezveze , ja znam da tehnicki gledano smo po standardu i parama u ex-yu zivjeli bolje to jes cinjenica , al smo se grdno razisli i sad nema smisla tu furat neku nostalgiju i sjecanje kako je nekad bilo jer to je i malo pateticki . Svi smo u dubokom qr..u , nece nam ovakve budalastine nista pomoc .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online