Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 05.07.2011.
10:48
Alo A

Dižu mrtve zbog uglja

Oko 600 pripadnika Žandarmerije sa desetak marica i nekoliko transportera zaposelo je juče ujutro, u cik zore, groblje u Vreocima i tako stavilo tačku na višenedeljnu blokadu u kojoj su ga držali meštani! Tako su konačno otpočeli radovi na izmeštanju groblja ispod kog se nalazi više od 40 miliona tona uglja.

Iskopavaju grobove, traže ugalj
 

Pomoćnik ministra za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje Zoran Teodorović izjavio je za "Alo!“ da je odluka o izmeštanju nekih domaćinstava i groblja u naselju Vreoci doneta još 2007. da bi se obezbedila nesmetana proizvodnja struje u periodu od 2014. do 2019. godine. U narednih godinu dana, trebalo bi da bude izmešteno oko 5.000 grobnih mesta kako bi se omogućila eksploatacija uglja.


- Taj ugalj nedostaje Srbiji da bi se obezbedile dovoljne količine struje, u protivnom, čekaju nas restrikcije i gubitak na hiljade radnih mesta i više od milijardu evra - jasan je Teodorović.

Jutros sam ih sve prokleo!

Mnogi meštani Vreoca besni su na vladu što je poslala policiju. Jedan od njih, Mile Gordić je 2001. na mesnom groblju sahranio 22-godišnjeg sina, koji je poginuo kada je podleteo pod neosvetljen traktor koji je švercovao „kolubarski“ ugalj. Pored jedinca, na groblju u Vreocima sahranjeno je još 22 Gordića. On tvrdi da ni za živu glavu neće dozvoliti preseljenje grobova svojih najmilijih.
- Sina jedinca mi je ubila ugljena mafija, koja je traktorima krala ugalj iz „Kolubare“. Traktorista je posle sedam i po godina suđenja dobio uslovnu kaznu, a moja kuća zauvek crni barjak. Sad hoće da mi iskopaju sina. Sve sam ih jutros zvao telefonom da ih prokunem - besno poručuje Gordić.


On kaže da su rezerve uglja ispod naselja Vreoci procenjene na 500, 600 miliona tona, a cena električne energije dobijene sagorevanjem te količine uglja trenutno iznosi oko 10 milijardi evra, dok je za preseljenje oko 1.000 domaćinstava i groblja u Vreocima potrebno obezbediti od 150 miliona do 200 miliona evra.

Kad je teško - "Topalovići“!

Šestočlana ekipa komunalnog preduzeća iz Lazarevca, koju iz šale zovu još i "Topalovići“, juče je ekshumirala leševe iz prvih šest grobova. Oni su taj posao već radili u selu Mali Borak, gde je takođe zbog napredovanja rudnika preseljeno seosko groblje.
- Danas nema problema, čuvaju nas džandari, a prošli put umalo nismo je*ali ježa u leđa. Jurilo nas celo selo! Kad smo se stuštili nizbrdo, srce nam je sišlo u pete. Umalo d‘ umremo. Pazi, nije ovo lak pos‘o. Sve se radi ašovom i krampom. Kad je zemlja meka, treba jedno tri sata, a za tvrdu bar četiri - kažu oni i dodaju da posmrtne ostatke komunalci vade rukama i da je taj deo posla najteži.
- Za taj posao imamo posebno obučenu ekipu. I da znaš, niko im do sada nije isp‘o iz ruke! Svašta smo nalazili, čak i rakiju staru 60 godina, al‘ niko nije smeo da je proba. E da ima nešto da se ćorne, ne bi mi danas bili ovde nego negde na moru. Jednom smo našli kajlu debelu ko ruka, al‘ nismo mogli da je uzmemo, ‚esi lud, pa da nas pos‘ tera maler - uglas pričaju „Topalovići“.

Prema rečima predsednika Odbora za preseljenje groblja u Vreocima Blagoja Aleksića, 1.600 meštana je dalo saglasnost za izmeštanje grobnih mesta iako država ne mora da dobije takvo odobrenje, jer se sve radi u skladu sa zakonom.
Čitav posao iseljenja groblja biće završen u narednih godinu dana.

Utorak 05.07.2011. 11:18
Gaze po nama... sada gaze i mrtve... Neka im Bog sudi....
Utorak 05.07.2011. 11:01
Помислих на тренутак да је сценарио за неки домаћи филм. "Колубара-Фест" 'Бем ти државу! "Копај, разваљуј, удри, гази преко мртвих"... ништа им није свето.
Utorak 05.07.2011. 11:19
Jedini rezon žute bratije je koliko je milijardi evra u pitanju. Oni bi i groblje "Per Lašez" u sred Pariza rasturili da uzmu milijarde za građevinsko zemljište pa da kupe šta im treba. Zato žute glodare i ne puštaju u Evropu, jer njima ništa nije sveto osim evra, a od zakona priznaju samo motku.Posle 12 oktobra počinje primena tog zakona. Čim dobiju pedalu od evropsku komisje za kandidatiuru.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online