Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 04.07.2011.
14:55
J. L. Petković - Vesti A

Lekić: Na Vidovdan nema mesta slavlju

"Na Vidovdan apsolutno nema mesta slavlju. Vidovdan je uvek bio prilika za prisećanje na veliku žrtvu koju je srpski narod podneo 1389.godine. To je datum sećanja na najvažniji događaj u srpskoj istoriji koji se tako duboko usadio u srpsku nacionalnu svest i predstavlja više od mita i legende", izjavio je doktor Milan Lekić, član istorijske sekcije srpskog lekarskog društva gostujući u emisiji "Slobodno srpski".

Milan Lekić
 


Komentarišući niz izbora za najlepšu devojku i razne koncerte, između ostalih i nastup pevačice Seke Aleksić uoči i pevača Ace Lukasa na Vidovdan u organizaciji opštine Gračanica, koja funkcioniše po kosovskom sistemu, podvukao je da "takvi koncerti ne zaslužuju da se organizuju na dan kada se obeležava sećanje na žrtve kosovskih mučenika".

Drašković kao Vuk Branković

 

Milan Lekić smatra da je sve što se dešavalo prilikom poslednjeg obeležavanje Vidovdana, sa "nekog epskog stanovišta" moglo porediti sa dešavanjem prilikom kosovskog boja. Tako bi, kaže on, ekivivalent Vuku Brankoviću, danas bio Vuk Drašković.


- Ekvantantan primer bi bio recimo predsednik jedne opozicione partije, koja slavi Vidovdan kao svoju slavu, a koji je baš na taj dan izjavio da Srbi treba da shvate realnost na Kosovu, drugim rečima da priznaju, nezavisnu državu Kosovo. Reč je o Vuku Draškoviću, jer je to slava njegove partije. Dakle, partiji koja lažno baštini ideologiju četništva. To je poslednji čovek koji treba tako da okarakteriše.

- To je jedini slučaj da je na ovakav način obeležen taj dan. Potrebni su našem narodu i pesma i Seka Aleksić i Aca Lukas, ali ne na Vidovdan, kaže Lekić, lekar koji se više od 25 godina pasionirano bavi istorijom srpskog naroda. Na pitanje zašto je više ljudi bilo na koncertima nego na jutarnjoj liturgiji, on kaže da su "neki propusti koji su karakteristični za naš srpski pristup najznačajnijim događajima u našoj srpskoj istoriji."


- Naša istorija je prepuna takvih događaja koji mogu da se obeležavaju. Ja mogu da zamislim šta bi drugi narodi na Balkanu dali kad bi imali tako bogatu istoriju događajima, pogotovo jedan Vidovdan. Kakvu bi tek onda manifestaciju napravili!

Problem je višestruki i veoma kompleksan. Nama je potpuno jasno da je posledica malog odaziva naroda na liturgiju upravo rezultat nekakvih zbivanja koja su se dešavala u našoj crkvi.

I konačno, da tu nisi bili Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej i Princ Aleksandar Karađorđević, kao predstavnik naše kraljevske dinastije, ovogodišnja proslava Vidovdana bila promašaj u organizacionom smislu, scenografskom, konografskom i kostimografskom smislu.

Zahvaljujući Njegovoj Svetosti Vidovdan je i ovog puta zadržao ono svoje osnovno obeležje, a to je da se taj datum ustvari proslavlja u svim hramovima Srpske pravoslavne Crkve, zaključuje Lekić.


On dodaje da "Vidovdan zaslužuje mnogo veću državnu pažnju" i da je "država ispustila značaj tog dana i prepustila ga lokalnim organizacijama da se time bave".

Ponedeljak 04.07.2011. 17:06
Vesele i slave samo Brankovići. Obilići, Jugovići, Orlovići, Lazarevići tugiju.
Ponedeljak 04.07.2011. 22:26
RAZMISLJATI O DRASKOVICU JE GUBLJENJE VREMENA........
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online