Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 03.07.2011.
19:40
Vestionline A

Ni eksplicitno ni implicitno priznanje Kosova

Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je danas da dogovor o rešavanju pitanja slobode kretanja građana i razmeni matičnih knjiga sa kosovskim vlastima ne predstavlja "ni eksplicitno ni implicitno priznanje Kosova".

Borislav Stefanović

Stefanović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije kazao da je jučerašnjim dogovorom sa prištinskim timom učinjen napredak u poboljšanju situacije Srba koji žive južno od Ibra, kao i da je Srbima na Kosovu omogućena sloboda kretanja.

Komentarišući tvrdnje šefa prištinskog pregovaračkog tima Edite Tahiri da je Srbija time napravila korak ka priznanju nezavisnosti Kosova, Stefanović je kazao da je Tahiri to izjavila iz unutar-političkih razloga i usled vekikog pritiska svoje opozicije.

Stefanović je kazao da Srbija neće prestati da obavlja nijednu od funkcija, što podrazumeva da će nastaviti da izdaje lična dokumenta i registarske tablice Srbima sa Kosova.

On se osvrnuo i na kritike opozicije usmerene na tok i rezultate pregovora sa Prištinom, ocenjujući ih "politikantskim" i pozivajući predstavnike opozicije da iznesu konkretne predloge rešenja kosovskog problema.

Pregovarački timovi Beograda i Prištine dogovorili su se juče o razmeni kopija matičnih knjiga i dozvoli građanima Kosova da, koristeći kosovska dokumenta prelaze administrativnu liniju, na kojoj će im srpska policija izdavati sertifikate za lične karte i vozačke dozvole.

Stefanović je dodao da pregovori Beograda i Prištine predstavljaju odvojen proces od pristupanja Srbije Evropskoj uniji (EU), ali da uprkos tome, uspeh pregovora može imati uticaj na brzinu učlanjena Srbije u EU.

"Proces je odvojen, ali kreira bolju atmosferu i dovodi nas u situaciju da možemo nastaviti evropske integracije sa manje pritisaka i političkih uticaja", rekao je on.

 

Tahiri: Važni međudržavni sporazumi za bolji život ljudi

Šef prištinskog pregovaračkog tima Edita Tahiri izjavila je danas, po povratku iz Brisela, da su tokom pete runde dijaloga Beograda i Prištine postignuti važni sporazumi i da će oni uticati prevashodno na poboljšavanje života ljudi.

Edita Tahiri

Sporazum o slobodi kretanja znači da će se građani Kosova slobodno kretati u Srbiji sa važećim dokumentima, rekla je Tahiri na konferenciji za novinare na prištinskom aerodromu.

"Znači, sve što važi za naše građane koji putuju u Srbiji ili kroz Srbiju, isto tako će važiti i za građane Srbije koji dolaze na Kosovo ili putuju kroz Kosovo“, rekla je Tahiri.

Ona je, ističući da je kosovo država i da je tako ušla u pregovore, rekla da će građani Kosova moći da putuju samo uz ličnu kartu kroz Srbiju, navodeći da druge zemlje u regionu imaju takve sporazume, kao što je slučaj Bosne i Hrvatske, Crne Gore i Bosne, Srbije i Bosne...

Drugi elementi sprazuma o slobodi kretanja obuhvataju svu dokumentaciju koja je potrebna za kretanje vozila, rekla je Tahiri, navodeći da nešto slično imaju Grčka i Makedonija.

Kada je u ptanju sporazum o vraćanju registara, ona je rekla da je predviđeno vraćanje svih sertifikovanih kopija civilnog registra.

Što se tiče priznavanja diploma, Tahiri je rekla da je to veoma bitan sporazum, posebno za Albance koji žive u Preševu i Bujanovcu, jer oni uglavnom završavaju školovanje na Kosovu i do sada su imali velikih problema da nostrifikuju diplomu, da nastave školovanje ili da se zaposle.

Osim toga, ovaj sporazum će, smatra ona, rešiti i neke kontradiktornosti što se tiče Univerziteta koji se nalazi u severnom delu Mitrovice.

Primena sporazuma od 1. novembra

Sprovođenje postignutih dogovora počeće da se primenjuje 1. novembra ove godine, rekla je Edita Tahiri.

Ona je dodala da su "postignuti sporazumi u interesu građana Kosova i suvereniteta države Kosova".

"Sprovođenje sporazuma počeće od 1. novembra. Zakon će se od tada sprovoditi na čitavoj teritoriji Kosova i paralelne strukture neće postojati, dok će se građani slobodno kretati", rekla je ona.

Ona je ponovila da su postignuti dogovori doneti u interesu građana Kosova i da "predstavljaju prvi korak za Srbiju u pravcu priznavanja nezavisnosti Kosova".

Tahiri je takođe rekla da su postignuti dogovori u skladu sa Ustavom Kosova.
 

Tahiri je, najavljujući šestu rundu dijaloga koja će biti održana ovog meseca, rekla da se očekuje novi paket sporazuma, koji će biti u "duhu međudržavnih sporazuma, reciprociteta i evropskih vrednosti“.

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.07.2011. 19:42
НА ВЕШАЛА СА ИЗДАЈНИЦИМА!
Nedelja 03.07.2011. 20:13
Па Тахири каже другачије. Кога бре више фолирате. Када сте могли да уништите земљу овако, шта је још једна степеница ниже ?
Nedelja 03.07.2011. 22:29
Време је да се ствари назову правим именом! Оно што чини власт Бориса Тадића није ништа друго до издаја србских националних интереса, не само на Космету него и уопште! Издајници морају знати да „покољења дјела суде“, те да ће и њима судити нико други до – србски народ!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online